Pluimveehouderij

Nieuws 2022 x bekeken 2 reacties

Esbro: Beter Leven-systeem aanpassen

Doetinchem – De Dierenbescherming zou de regels van het Beter Leven-stersysteem voor tussensegment pluimveevleesproducten aan moeten passen, zodat concepten met verbeterd welzijn zonder uitloop ook een waardering krijgen.

Dat vindt directeur Joop Eskes van slachterij Esbro in Doetinchem.

Eskes heeft samen met Forfarmers het concept Gildehoen ontwikkeld. De vleeskuikens zijn van een traaggroeiend ras, dat op zeven weken wordt geslacht. De dieren worden binnen gehouden, krijgen daglicht en hebben de beschikking over stro. Het ontwikkelde concept valt buiten de sterrenwaardering van de Dierenbescherming omdat ze geen uitloop hebben. De Dierenbescherming hanteert voor pluimveevlees met één ster als eis dat de dieren de beschikking hebben over een overdekte uitloop. In de ogen van Eskes staat dit de groei van diervriendelijker productieconcepten in de vleeskuikenhouderij in de weg.
Eskes: ”De drempel om over te stappen naar één ster-productie is gewoon te groot. Lang niet alle bedrijven kunnen zomaar een uitloop bouwen. Vergunningstechnisch is het ook allemaal niet zo eenvoudig.” Eskes wijst er verder op dat supermarktorganisaties positief staan tegenover ontwikkelingen als Gildehoen, maar afwachtend zijn omdat er geen sterwaardering van de Dierenbescherming op zit.
In een reactie stelt een woordvoerder van de Dierenbescherming dat er geen plannen zijn om de regels voor één ster te wijzigen.

Laatste reacties

  • l coumans

    bespaar je de moeite bij die organisatie hebben ze een plank voor de kop, ik als biologischlegpluimveehouder probeer al 2jaar 3sterren te krijgen maar misschien zijn de sterren op mij lukt het niet , maar toch heelveel sucses

  • kleitokkers

    Geen enkel dier houden is 3 sterren en zelf duivenvoer eten is 4 sterrren. O nee want dan hebben de duiven geen voer dat is ook weer zielig - 1 ster

Of registreer je om te kunnen reageren.