Pluimveehouderij

Nieuws 762 x bekeken 2 reacties

’Consument kan te makkelijk prijskoper zijn’

Heteren – Supermarken maken het consumenten te gemakkelijk om prijskoper te zijn. Dat is mogelijk door een te groot assortiment in hun schappen.

Het aantal pluimveeproducten zou daar beperkter moeten zijn. Dat zei voorzitter Bart-Jan Krouwel van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gisteravond op de jaarvergadering van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.
Consumenten worden knettergek in supermarkten door de grote prijsverschillen van pluimveeproducten. ”Daardoor kunnen zij gemakkelijk gebruik maken van prijsuitbuiting van de pluimveesector. Daardoor moet een kleiner aantal pluimveeproducten in de schappen bij supermarkten komen. Niet iedereen in de sector zal dat met mij eens zijn”, denkt Krouwel.
Naast een beperking van hun aantal producten moeten supermarkten producenten meer marktzekerheid bieden bij een wijziging van hun assortiment. Hij doelt daarmee onder meer op de Plus-supermarkten, die ineens van scharrel- naar vrije uitloop-eieren overstapten. ”Supermarkten moeten een wijziging van hun productwensen ruimschoots van te voren aankondigen en daarbij overleg voeren met de sector. Zo moeten zij rekening houden met investeringen in het verleden”, stelt Krouwel. Hij is dan ook teleurgesteld dat Plukon vorig jaar ineens besloot om een toeslag van 1 cent per kilo voor antibiotica-vrije vleeskuikens niet meer te betalen. ”Als je die toeslag niet terugkrijgt bij je afnemers, kun je beter een korting introduceren voor vleeskuikens, die wel met antibiotica zijn opgefokt”, vindt de PPE-voorzitter.
De pluimveesector moet in de toekomst duurzaam produceren volgens Krouwel. Een pluimveehouder in de zaal vraagt hem wat hij daar precies onder verstaat. ”Daar kan ik geen eenduidig antwoord op geven. Als ik pluimveehouder was, zou ik mijn dieren in ieder geval buiten laten lopen. Er moet wel gefundeerd onderzoek komen naar de risico’s van duurzaam produceren voor de volksgezondheid”, legt hij uit. Tenslotte moet de pluimveesector meer eensgezindheid tonen volgens de PPE-voorman. ”De verschillende schakels in de productieketen luisteren slecht naar elkaar”, constateert hij.

Derk Klein-Kranenberg

Laatste reacties

  • koen.kerkhof1

    Het was gewoon een waardeloos verhaal wat de heer Krouwel had.
    Als dit de voormannen zijn waar wij het van moeten hebben zie ik de bui al hangen.

  • l coumans

    ja koen en die bui waait niet zomaar over

Of registreer je om te kunnen reageren.