Pluimveehouderij

Nieuws 1765 x bekeken 3 reacties

Verdunnen van voer verbetert gedrag hennen

Lelystad – Het verdunnen van het gangbare voer voor opfok- en leghennen heeft een gunstig effect op het gedrag van de dieren. Vooral de beheersing van verenpikkerij en veerschade wordt verbeterd door deze maatregel. Dit is gebleken uit een onderzoek van Wageningen UR Livestock research.

Tijdens het onderzoek kregen de kuikens en de hennen voer dat verdund was met vezelrijke grondstoffen. Een deel van de tarwe en het sojaschroot uit het voer was vervangen door gerst en zonnebloemzaadschilfers. Er werd gewerkt met drie soorten voer: onverdund, 7,5 procent en 15 procent verdund. De verdunde voederszorgden er voor dat de dieren meer voergericht gedrag vertoonden, waardoor ze minder op elkaar gericht waren en elkaar minder pikten.
Het onderzoek werd uitgevoerd met subsidie van het Productschap Diervoeders en het Productschap Pluimvee en Eieren.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Zonde van het geld. Bij onze oosterburen hebben ze die proeven vijf jaar geleden al gedaan en de uitkomst is niet anders.

 • b.dekker341

  Hopelijk een goede proef maar de uitkomst lijkt mij onwaarschijnlijk daar de kippen alleen maar hongerig worden en dan juist ontstaat het verenpikken.V erenpikken is hoofdzakelijk een mineralen kwestie.Bovendien heeft zonnebloem een lagere vertering hetgeen niet gunstig is.
  Een herhalingsproef is wenselijk.
  B.Dekker.

 • gerjan slingenbergh

  @ dekker, Jij wil dus nog meer geld verspillen.

Of registreer je om te kunnen reageren.