Pluimveehouderij

Nieuws 1316 x bekeken

Salmonellaverzekering kost 1 tot 2 cent per vleeskuiken

Barneveld – Een individuele verzekering voor besmettingen met Salmonella enteritidis en typhimurium (s.e. en s.t.) kost 1 tot 2 cent per vleeskuikenplaats. Dat blijkt uit oriënterende gesprekken van vertegenwoordigers van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE), de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders met een tussenpersoon van een verzekeringsmaatschappij.

Dat bleek gistermiddag op de vergadering van de PPE-sectorcommissie Pluimveevlees.
De individuele verzekering zou een alternatief kunnen zijn voor een fonds of een collectieve verzekering. Sinds 1 december van vorig jaar mag pluimveevlees geen s.e. of s.t. meer bevatten. Het vlees van vleeskuikens die toch met deze bacteriën zijn besmet, moet vernietigd of zodanig verhit worden dat de bacteriën dood zijn. Onderzoeksinstituut LEI berekende dat de waardevermindering van de besmette vleeskuikens 65 tot 75 cent per dier, ofwel 30 tot 34 cent per kilo levend gewicht is.
Om die waardevermindering vergoed te krijgen zijn drie alternatieven: een fonds en een individuele of collectieve verzekering.
Vertegenwoordigers van de pluimveevleessector gaan bekijken welke van de drie alternatieven het beste is. Een fonds moet gefinancierd worden via heffingen bij alle schakels van de pluimveevleessector. Voor het invoeren van die heffingen is het met succes doorlopen van een steunmeldingsprocedure bij de Europese Commissie vereist. Omdat dit een langdurig proces is, is het niet zeker of de Europese Commissie die goedkeurt.
Het aantal s.e- en s.t.-gevallen is vorig jaar overigens gedaald naar zo’n twintig stuks. In 2010 waren er ongeveer vijftig gevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.