Pluimveehouderij

Nieuws 2673 x bekeken 20 reacties

Kamer stemt over wijziging term scharrelei in schuurei

Den Haag – De Tweede Kamer stemt vandaag over een motie van de Partij voor de Dieren waarin wordt gevraagd om de term scharrelei te vervangen voor de term schuurei.

De Partij voor de Dieren vindt de term misleidend, omdat bij vleesvee de term ’scharrel’ betekent dat dieren de mogelijkheid hebben om buiten te lopen. Bij legkippen is dit echter niet het geval, hetgeen volgens PvdD voor verwarring zorgt.
Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw ontraadt de motie. Hij vindt de term scharrelei heel herkenbaar en wijst erop dat de kippen ook in de stal kunnen scharrelen.

Laatste reacties

 • Maleier

  Hoe kan een kip scharrelen als zij een vierkante meter met 8 soortgenoten deelt?

 • l coumans

  maleier oms de beurt

 • nejra

  Ben je wel eens in een scharrelstal wezen kijken Maleier??

 • kleitokkers

  per kg lichaamsgewicht heeft een scharrelkip meer ruimte dan een kg amsterdammer.

 • kleitokkers

  waarom geen stal ei, scharrekippen zitten niet in schuren maar in stallen.
  Vaak ook nog in duurzame gebouwde en ingerichte milleu keur stallen.

 • Peter1125

  nou nou, goed bezig hoor, goed dat de partij voor de dieren dat aankaart...
  pffff, wat een onzin zeg, hebben zij niets beters te doen ofzo?
  het wordt hoog tijd dat ze stoppen met die flauwekul en iets constructiefs gaan doen.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • werklust

  Ben het met bleker eens

 • Bloemestein

  Peter1125 begrijpt er nix van, het gaat niet om die dieren, ze zijn slechts een doel om weer in het nieuws te komen. dat gemuts kost wel duizenden euries per keer.

 • Conrad

  De term scharrel is destijds gewoon erg handig gekozen. En inderdaad: scharrelen doen ze binnen, met 9 per m2 leefoppervlak. Met 18-27 per m2 strooiseloppervlak. Lekker druk en warm, kippen vinden dat gelukkig meestal ook helemaal niet erg. Het wordt pas lastig als ze ook de eieren op de grond leggen of als het strooisel nat wordt.

 • Maleier

  Jullie moeten allemaal niet zo bekrompen doen. Toevallig is de PVdD de enige partij die altijd voor de dieren opkomt. Ik ben nog nooit in een scharrelstal geweest, ik heb echter zelf kippen en als ik zie hoe zij heerlijk in de zon genieten van hun stofbad, heb ik diep medelijden met hun soortgenoten in donkere schuren.

 • heijinkeieren1

  Het nieuws lijkt me nu dat de motie het dus niet gehaald heeft. Dat scheelt wel een hoop centen.

 • nejra

  Maleier ik weet niet hoeveel kippen u heeft, en of ze als het sneeuwt, regent en hagelt ook naar buiten moeten van u, want dat is namelijk wel het geval bij vrije uitloop kippen. En of je als kip daar zo blij van wordt?? Nou als ik kip was koos ik toch voor een lekkere droge plaats om lekker in te scharrelen en mijn ei te leggen!!

 • mts.vanderkooij

  als nu de consument nog eens gaat betalen

 • liesdeboed

  Wat zijn er toch een misverstanden, ga toch a.u.b. eens in een scharrel stal kijken waar de kippen naar hartelust scharrelen, en hebben ook voelde ruimte
  om te scharrelen
  Lies

 • Maleier

  Nejra, mijn 11 kippen kunnen in en buiten hun hok, wat ze maar willen. Biologische en vrije uitloop kippen hebben die keuze ook.

 • heijinkeieren1

  Misleidend? Lijkt me niet! Een leghen van een scharrelei kan scharrelen. Iedereen heeft keuze. En elk ei... nee elk product heeft positieve en negatieve punten. Alleen maar de aandacht richten op de negatieve dingen werkt voor het gros van de consumenten niet! Haal je plus, als je die wil halen met een product, uit je extra pluspunten ten opzichte van andere producten! Daar is een consument veel gevoeliger voor. Een consument koopt een product omdat het lekker, mooi, gezond, duurzaam geproduceerd of goedkoop is, ieder z'n keus. Ga je negatieve kanten belichten dan steekt sowieso het gros van de consumenten z'n kop in het zand. Als een consument net schoenen heeft gekocht hoor je toch ook niet 'joh kijk 's, nieuw, gemaakt door arme mensen of misschien wel kindertjes in erbarmelijke omstandigheden in afrika of azie'.

 • jehanvankroaks

  Maleier = wat is daar de betekenis van =

  Blauw als een maleier.
  Zat als een maleier.
  moet er nog meer worden gezegd ?

 • lager

  ik heb zelf 6 kippen en ze vreten elkaar nog op (geen nieuws deden ze voor 50
  jaar terug ook) alles goed voor elkaar, marianne (pvdd) een schop onder de kont geven en op zouten

 • Maleier

  jehan, het kippenras wat ik heb heet maleier en ik ben trots op deze kippen.

  Bovendien noem jij geen betekenis maar gezegdes.

 • Berend Botje

  Na 19 reacties gelezen te hebben denk ik toch dat de eerste de beste was: bij 9 kippen per m2 praat je niet over 'scharrelen'. Dat Henk Bleker die term verdedigt is om te hinniken van de lach. Bij zulke dichtheden moet men zich in allerlei bochten wringen om de kip nog 'gezond' te houden, laat staan als er dan ook nog van die minkukels zijn die vinden dat je best wel wat dioxine-houdend afval door het voer mag mengen, of (groei)hormonen. Nederland zou een stuk schoner worden, zonder al die graaiers, in tweeërlei opzicht!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.