Pluimveehouderij

Nieuws 930 x bekeken

Efsa: Salmonella afnemend probleem, Campylobacter blijft oprukken

Parma – Salmonella in vlees en andere voedingsmiddelen veroorzaakt langzaamaan steeds minder problemen bij de mens en bij gehouden dieren.

Campylobacter daarentegen zorgt voor nog steeds meer problemen.
Dit blijkt uit een rapport dat de Europese voedselautoriteit Efsa heeft opgesteld over de staat van zoönosen in de Europese Unie in 2010.
Uit het rapport komt naar voren dat het aantal gevallen van Salmonellose in 2010 met 8,8 procent is gedaald ten opzichte van 2009. Het aantal gevallen van campylobacteriose (mensen ziek door het eten van met campylobacter besmet voedsel) steeg echter met 6,7 procent.
Het totale aantal gevallen van campylobacteriose kwam daardoor in 2010 uit op ruim 212.000 voor de hele EU. Daarmee is campylobacter de met afstand meest voorkomende zoönose in de EU. De bacterie komt vooral voor in vers pluimvee- en kalkoenvlees. De variant die zorgt voor het grootste aantal besmettingen is campylobacter jejuni.
Opvallend is dat het aantal campylobacter-besmettingen niet overal stijgt. In België wordt juist een afnemend aantal gevallen geregistreerd. In Nederland stijgt het aantal gevallen nog. De gemiddelde besmettingsgraad van Nederlands pluimvee en pluimveevlees lijkt nog redelijk beperkt, hoewel het een vervelende zoönose is. In landen als Italië en Polen is de besmettingsgraad daarentegen zeer hoog. Zo’n 90 procent van alle slachtkippen en kalkoenen is daar besmet.
Ook het aantal E.coli (O-157) besmettingen en besmettingen met runder-tbc loopt licht op.

Of registreer je om te kunnen reageren.