Pluimveehouderij

Nieuws 1937 x bekeken 1 reactie

Duitse tafeleierenmarkt distantieert zich van hoge prijzen

Hannover – De Duitse consument merkt weinig tot niets van de hoogtevlucht van de eierenprijzen, en de leghennenhouderij kan er niet van profiteren omdat ze aan contractprijzen gebonden zijn. Dat zegt de Nedersaksische boerenbond Landvolk, die zich daarbij mede baseert op de visie van de Deutsche Eierunion in Dinklage.

Donderdag klaagden Duitse pastafabrikanten luidkeels over de verdubbeling van het prijsniveau. Volgens Landvolk is dat puur een groothandelszaak. ”De paaseierenhandel in de winkels wordt door de capriolen op groothandelsniveau niet geraakt. In de groothandel zijn de eierenprijzen (1,65 euro per 10 stuks) echter bijna dubbel zo hoog als in de supermarkten.”
Oorzaak van deze merkwaardige discrepantie is dat de grootgrutters hun inkooppraktijk halverwege vorig jaar hebben omgegooid. Ze kopen sindsdien in op basis van vaste contracten waarbij ze melden hoeveel ze in een bepaalde periode extra nodig hebben. Landvolk: ”De pakbedrijven moeten daardoor bij nalevering aan de grootgrutters veel geld toeleggen en subsidieert zo de goedkope tafeleieren.”
De handel in tafeleieren in aanloop naar Pasen staat maar voor een klein deel van de totale eierenafzet”, legt Landvolk uit.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.