Pluimveehouderij

Nieuws 1010 x bekeken

Duitse deelstaten akkoord met verbod koloniehuisvesting

Berlijn – De Duitse Bondsraad is akkoord gegaan met een voorstel om de koloniehuisvesting voor legkippen vanaf 2023 te verbieden. Het besluit van de deelstatenkamer van het parlement in Berlijn roept flinke irritatie op bij het Bauernverband (DBV) en pluimveehouderijfederatie ZDG.

Het DBV eist van landbouwminister Ilse Aigner dat zij het besluit negeert. Aigner mikte op een uitlooptermijn voor de bedoelde groepskooisystemen in 2035, en wel omdat er door een groot aantal agrariërs nog maar een paar jaar geleden flink in is geïnvesteerd. Een afschrijvingstermijn van nog maar tien jaar is veel te kort, meent het DBV, dat erop wijst dat ook het ministerie van justitie bedenkingen heeft geuit tegen de door de Bondsraad beoogde wetswijziging. Het DBV is daarbij van oordeel dat de leghennenhouders een speelbal zijn geworden tussen de federale regering en de deelstaten. ”Dit kun je de consument niet uitleggen.”
De koloniehuisvesting (verrijkte kooien voor kleine groepen kippen) dienen als alternatief van de inmiddels in de hele EU verboden oude legbatterijen. Deelstaat Rijnland-Palts is echter tegen iedere vorm van kooieierenproductie en hield dat verzet vol tot met Nedersaksen een compromis werd bereikt over een uitlooptermijn tot 2023.

Of registreer je om te kunnen reageren.