Pluimveehouderij

Nieuws 1051 x bekeken

Biosecurity kost 3,55 cent per vleeskuiken

Jyväskylä – Biosecuritymaatregelen kosten ruim 3 cent per vleeskuiken. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Jyväskylä in Finland op 17 Finse vleeskuikenbedrijven en 5 vermeerderingsbedrijven.

Volgens de onderzoekers zijn de gemiddelde kosten van maatregelen om ziekte-insleep tegen te gaan 3,55 cent per vleeskuiken (0,10 cent per dier per dag) en 75,7 cent per vleeskuikenmoederdier (0,27 cent per dier per dag). Voor een koppel van 75.000 vleeskuikens komt dit uit op 2.700 euro. Volgens de onderzoekers hangt het bedrag wel af van het aantal dieren, hoe meer dieren des te lager de kosten per dier.
Ook bleek dat vrouwelijke eigenaren van de onderzochte pluimveebedrijven meer investeren in biosecurity in vergelijking met hun mannelijke collega’s. Verschil in kosten voor biosecurity hangt ook af van de slachterij waar de bedrijven aan leveren.
In vervolgonderzoek willen de Finnen kijken naar wat de preventieve biosecurity maatregelen concreet opleveren in geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.