Pluimveehouderij

Nieuws 1181 x bekeken 1 reactie

Vleeskuikensector onderzoekt mogelijkheden bonus-malussysteem

Lage Vuursche – De vleeskuikensector onderzoekt de mogelijkheden om te komen tot een bonus-malussysteem in de uitbetaling van geleverde vleeskuikens.

Voor dieren die zonder antibiotica zijn opgegroeid zou een bonus moeten worden betaald en dieren die behandeld zijn zouden worden gekort. Op die manier zou een financiële prikkel ontstaan voor de vleeskuikenhouders om het antibioticaverbruik te verminderen. Het in te voeren systeem zou voor de hele sector financieel neutraal uitgevoerd moeten worden.
Het idee voor zo’n bonus malus systeem is ontstaan tijdens overleg dat plaatsvond naar aanleiding van de afschaffing van de bonus die Plukon betaalde voor antibioticavrije kuikens.
Plukon-directeur Peter Poortinga verwacht dat een dergelijk uitbetaalbeleid zeer snel tot resultaat kan leiden. Hij denkt dat de door de SDA opgestelde reductiestreefwaarde van 50 procent in 2013 op die manier eerder kan worden gehaald. Het idee wordt ook door de primaire sectororganisaties (NOP en NVP) omarmd.
Het idee om sectorbreed tot zo’n uitbetaalsystematiek te komen wordt eerst voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Eén reactie

 • martienvroone

  Antibiotica moet worden gebruikt als welzijns opject ( inzetten als dieren ziek zijn )
  Uit betalen op basis van wel of geen gebruik komt het welzijn niet ten goede
  men zal zieke dieren onthouden van atibiotica om de toeslag niet te missen
  Pluimveehouders die middelen wel inzetten als het echt nodig is worden dubbel gestraft maar zijn wel diervriendelijk bezig.
  Hr poortinga heeft wel geroepen dat een cent extra het gebruik deed verminderen
  Maar hij heeft er niet bij vertelt dat Plukon een van de hoogst scorende slachterijen zijn op het gebied van afkeuringen hier zit volgens mij een duidelijk link.
  Als men nu een toeslag insteld word die binnen een jaar vereffend in de bcp uitbetaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.