Pluimveehouderij

Nieuws 397 x bekeken

PPE vraagt toestemming voor salmonellafonds

Lage Vuursche – Het Productschap Pluimvee en Eieren vraagt toestemming in Brussel voor de oprichting van een fonds van waaruit vleeskuikenhouders vergoed kunnen worden als ze gekort worden in de uitbetaling bij een salmonellabesmetting.

Sinds 1 december vorig jaar geldt de verplichting dat vers pluimveevlees vrij moet zijn van de salmonella enteritidis (Se) en de salmonella typhimurium (St). Slachterijen zijn verplicht om vlees van kuikens die wel besmet zijn een hittebehandeling te geven. Dat heeft tot gevolg dat het vlees in waarde achteruit gaat. Volgens berekeningen van het LEI komt dat neer op een bedrag van 65 tot 75 cent per kuiken. Op jaarbasis zou het kunnen gaan om een bedrag van 1 miljoen euro.
Het PPE wil eventuele schade voor vleeskuikenhouders uit een collectief fonds gaan vergoeden. Het fonds zou moeten worden gevuld vanuit heffingen waarbij slachterijen 25 procent bijeen brengen, vleeskuikenhouders 65 procent, en de schakels daarvoor 10 procent.
De oprichting van het fonds wordt gezien als een steunmaatregel en dat moet in Brussel worden goedgekeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.