Pluimveehouderij

Nieuws 439 x bekeken

'Overdracht eicontrole mag niet meer kosten'

Zoetermeer/Barneveld – Pluimveehouders hoeven in eerste instantie geen lagere kosten te verwachten van het overgaan van de controletaken van het CPE naar het COKZ. Dit stelt voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP). De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) vindt dit wel een voorwaarde.

Wolleswinkel stelt dat het CPE geen zelfstandige toekomst meer had door de krimp van het aantal pluimveebedrijven. Dat ziet ook de NVP. Het opgaan in het COKZ betekent volgens hem niet direct dat de kosten dalen. Mogelijk stijgen ze eerst nog even. Op termijn moet het overgaan van taken naar het COKZ echter zorgen voor stabilisatie van de kosten.

Eerder deze week maakte staatssecretaris Henk Bleker van ELI bekend dat het Controlebureau Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE) wordt opgeheven en dat de taken waarschijnlijk per 1 juli overgaan naar het COKZ, een controleorgaan dat nu nog uitsluitend in de zuivelsector actief is.
NVP-secretaris Jan Brok spreekt zijn opluchting erover uit dat het CPE verdwijnt. Vanuit de NVP waren er volgens hem al lang veel klachten over het CPE. Met name over de uitloopcontrole en de volgens Broks gepeperde rekeningen.

”Het bureau ging niet met zijn tijd mee, behalve bij de rekeningen.” Ook andere groepen, zoals de detailhandel en supermarkten hebben diverse malen geprotesteerd tegen de CPE-controles.
Of de controles onder toezicht van het COKZ minder intensief worden, valt moeilijk te zeggen. In beginsel gaat al het personeel van het CPE, zo’n vijftien mensen, over naar het COKZ. Daar zullen ze echter ook andere taken moeten verrichten, meent Wolleswinkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.