Pluimveehouderij

Nieuws 546 x bekeken

Heffingen salmonellabestrijding verlaagd

Zoetermeer – De Europese Commissie vergoedt over 2011 een groter deel van de kosten voor salmonellabestrijding. Hierdoor kan het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) de heffingen voor het Veeziektefonds voor komend jaar verlagen.

De bijdrage van de EU voor het bestrijden van salmonella (vaccins en ruimingen) bedraagt normaal maximaal 50 procent van de kosten, de overige 50 procent wordt in Nederland via de heffingen van het PPE gefinancierd (Veeziektefonds). Bij de herverdeling van de beschikbare EU-subsidies is door de EU bepaald eenmalig een bijdrage van maximaal 60 procent te zullen verstrekken.
De PPE-heffingen voor de legsector en de legmoederdieren over 2011 zijn al geheven op basis van die 50 procent, dus heeft het PPE besloten deze meevaller via verlaagde heffingen voor het Veeziektefonds in 2012 naar de sector terug te laten vloeien. Per gevaccineerd dier betekent dit een meevaller van 1,4 cent.
Volgens het PPE is dit een uitzonderlijke situatie en het PPE verwacht dat er geen herverdeling van de subsidies over 2012 komt. In 2012 gaat de EU weer maximaal 50 procent van de kosten voor salmonellabestrijding vergoeden. Dit komt neer op een tegemoetkoming van 14 cent per gevaccineerd dier.

Of registreer je om te kunnen reageren.