Pluimveehouderij

Nieuws 1066 x bekeken

Duitse zoönose-studie: veel resistente bacteriën bij kalkoen

Berlijn – De zoönosemonitoring door het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) bevestigt het vermoeden dat ook kalkoenvlees vaak besmet is met antibiotica-resistente bacteriën.

Het gaat daarbij om resistente salmonella, campylobacter en MRSA-bacteriën. Dat heeft het BfR dinsdag gemeld in een rapport over de monitoring in 2010. Daarbij is speciaal gefocust op kalkoen.
”De kiemen komen uit de bedrijven en worden tijdens het slachtproces en de verdere verwerking op het vlees overgedragen,” stelt BfR-president Andreas Hensel vast. Een opvallende en alarmerende vondst was onder meer die van een resistente stam van de Salmonella kentucky, die bestand is tegen fluorchinolonen en in Europa tot een hoop moeilijk behandelbare ziektegevallen heeft geleid.
Verder is bijvoorbeeld meer dan 70 procent van de op kalkoen gevonden Campylobacter jejuni en Campylobacter coli resistent tegen minstens één antibiotica-soort.
Volgens het BfR blijft het gezien deze resultaten voor de consument van het grootste belang om de hygiëne in de keuken hoog te houden en kalkoenvlees alleen na goede verhitting te eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.