Pluimveehouderij

Nieuws 5299 x bekeken 7 reacties

Pluimveedierenarts beboet voor onnodige antibioticabehandeling

Den Haag - Het Veterinair Tuchtcollege heeft een pluimveedierenarts beboet voor het regelmatig preventief voorschrijven van antibiotica zonder dat de veterinaire noodzaak daarvoor was gebleken en zonder dat duidelijk was of de medicatie zou werken. De dierenarts krijgt 2.000 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk. De klachtambtenaar van het ministerie van Economische Zaken had een boete geëist van 1.000 euro.

Uit onderzoek door de Algemene Inspectiedienst in 2010 is gebleken dat de pluimveedierenarts meer dan 1.300 liter van het antibioticum T.S. Sol leverde aan een kuikenbroederij. De broederij leverde het antibioticum door aan verschillende mesterijen, die de kuikens ontvingen. In de administratie van de broederij werden tal van handgeschreven visiteformulieren aangetroffen voor kuikenmesterijen, waarin de dierenarts verklaarde dat eendagskuikens behandeld moesten worden met het antibioticum, in verband met dreigende dooierrestontsteking.

Volgens het Veterinair Tuchtciollege mocht ook in 2010 bekend worden verondersteld dat het antibioticagebruik in de pluimveehouderij zorgwekkende vormen heeft aangenomen en "dat het feit dat onnodig veel - middels koppelbehandeling ook gezonde - dieren daaraan worden blootgesteld een ernstig maatschappelijk probleem vormt, omdat het tot antimicrobiële resistentie leidt." Volgens het college heeft de pluimveedierenarts "lichtvaardig en met grote regelmaat aanzienlijke hoeveelheden antibiotica preventief voorgeschreven."

In het licht van de bestaande problematiek is die handelwijze volgens het college "uiterst kwalijk geweest" en heeft de dierenarts "op een onverantwoorde wijze invulling gegeven aan zijn rol als dierenarts en poortwachter".

Laatste reacties

 • politiek

  Bekend is dat ook voederfabrieken erg ,,lichtvaardig en met grote regelmaat,, antibiotca,s preventief door voer verwerkten. Voederfabrieken nemen het vaak ook niet zo nauw met belangen voedselveiligheid en volksgezondheid en veiligheid dieren. Tevens ging men zeer vaak met de versnippering en vermenging van dubieuse afvalgrondstoffen door voeders over de streep. Bekend zijn het vervalsen van formulieren . De macht en kracht van die branche is zo groot dat uitslagen voedselveiligheid gefilterd kunnen worden. Zelfs officiele ambtenaren van de overheid wist men te beinvloeden. Bestuurlijke integriteit werd daardoor ook een probeem ! . Een probleem wat dus nog niet is opgelost begrijp ik.

 • l coumans

  politiek droom lekker door en vooral niet wakker worden .

 • sjang

  @politiek: naar beneden scrollend dacht ik hij zal er wel weer staan, en ja hoor. Na het lezen van tal van uw reacties, kan ik voor mezelf concluderen dat de geloofwaardigheid door het oneindig gebazel afneemt.
  Met grote tegenzin geef ik zo een reactie, maar dit komt me de strot uit.

 • hb56

  @ 'politiek' : zoals u zelf waarschijnlijk als geen ander weet is er geen mengvoederbedrijf die zonder dierenarts attest medicijnen verwerkt, althans in Nederland en Scandinavie, verder in de wereld permitteert men zich mogelijk meer vrijheden, dus koop vlees wat hier geproduceerd wordt zou ik zeggen. Maar het is goed mogelijk dat u vegetarier bent. Er is me namelijk wel eens uitgelegd waarom vegetariers vaak in de war zijn, dit komt door een tekort aan uitgebalanceerde voeding, met name tekorten in het eiwitpatroon kunnen verwardheid veroorzaken.

 • politiek

  Gelukkig dat vele bezorgt zijn voor goede voeding en volksgezondheid. Dat ben ik ook. Daarom is het verwerpelijk het vervalsen in geschrifte zoals in vertrouwelijke rapporten beschreven staat. Wellicht kan men antibiitica sterk verminderen , ongeveer 70 % , door anibiotica niet meer als groeibevorderaar te gebruiken.

 • a.t.herwijnen

  Zouden huisartsen ook het voorschrijven van antibiotica gaan minderen. Je kunt nu niet bij de huisarts komen of hij schrijft wel een recept uit. Denk zelf dat het gevaar voor resistentie daardoor groter is dan wat men via het voedsel binnen krijgt.
  Jammer dat politiek zomaar wat schrijft zonder feiten weer te geven. Niet op reageren lijkt mij het beste. Hij/zij probeert door de discussie op gang te houden zoveel mogelijk medestanders te krijgen. Ik denk zelf dat er geen een land in Europa al zover is met het beperken van middelen bij de dierhouderij. dit kan ik niet bevestigen maar hier zou eens een onderzoek naar gedaan moeten worden. Men kan dan het Nederlands vlees beter promoten.

 • hb56

  @ politiek: richt je pijlen op Amerika, sinds 2006 zijn alle AMGB's hier verboden!
  AMGB staat voor antimicrobiele groeibevorderaar. Buiten Europa lachen ze hier om.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.