Pluimveehouderij

Nieuws 1976 x bekeken 13 reacties

Keurslagers: duurzaamheid meer dan alleen welzijn

Leusden - Er zou een goed mediaplatform moeten komen waar alle belanghebbenden aan deelnemen en waar we nu eens goed spreken over de hele materie rond de productieomstandigheden van vleeskuikens. Dat zegt Ruud Bakker, directeur van de Vereniging van Keurslagers.

Wakker Dier is volgens Bakker een one issue-organisatie en legt de nadruk vooral op het Welzijn van het dier, maar duurzaamheid is meer dan alleen welzijn.

Bakker reageert op de uitzending van Kassa over de kipverkoop bij de Keurslagers. Wakker Dier filmde met verborgen camera’s bij verschillende Keurslagers en uit de beelden die werden uitgezonden bij Kassa, bleek dat de slagers nogal wat onwaarheden en onjuistheden vertellen over de kipproducten die ze verkopen en de omstandigheden waaronder die zijn geproduceerd.

Bakker keurt de reacties van de slagers niet goed, maar wijst wel op het duurzaamheidsbeleid dat zijn organisatie voert. "Wij kijken ook naar de milieuaspecten en de economische kant van het verhaal. Met name de voedselveiligheid is het belangrijkste uitgangspunt binnen ons proces naar verduurzaming." Bakker wijst verder op het duurzaamheidsprogramma, Keurklasse, waarin het hele duurzaamheidsbeleid van de Keurslagers is vastgelegd.

Laatste reacties

 • joannes

  Ruud Bakker heeft gelijk, er moet een goed media platform komen waarmee we tegenwicht kunnen geven aan die éénzijdige vegetarische Wakker Dier en PvdD gratis sensatie publiciteit. Het spectakel viert tegenwoordig hoogtij en wordt gretig een platform gegeven door de ¨jonge¨ programma´s om maar vooral te scoren voor publiciteits verkoop. Laat eens zien hoe de vegetarische hamburger gemaakt wordt met zijn chemische processen zou een te directe tegenaanval zijn. Één focus opzetten met een verborgen camera vindt in een ziekenhuis, in een apotheek, in een gemeente huis, op een bouw, of bij de schoonheids specialist, enz... altijd zaken die men uit kan vergroten om daarmee de complete sector aan de schandpaal te nagelen. Er zijn 2 vormen voor aandacht krijgen: de negatieve (die altijd werkt zoals blijkt bij WD) en de positieve zoals bv Boer zoekt Vrouw die ook blijkt te werken. Laten we eens inzicht geven in het productie proces en daarmee het leven van de boer. Zijn sentimenten met zijn dieren en zijn familie, zijn toekomst zorgen, de zorgen over de opvolging, enz.... Misschien krijgt het publiek dan weer eens respect voor het harde leven van het klein en middenbedrijf in de Agro.

 • kk

  Kan me nog herinderen dat er vroeger op BRT( belgie) een programa was dat heete van boer en tuinder hier werden bedrijven uitgeligt en toonde men zoals het werkelijk werd geroduceerd .Een soort gelijk programa zou goed zijn voor de gehersen spoelde stadsmens dit eens te zien. Misschien een idee om hier de reclame gelden van het produckt schap in te steken werkt volgens mij beter dan die foldertjes die niemand leest.

 • kleitokkers

  De crisis kan ook goed mee helpen

 • politiek

  Inderdaad, duurzaam is meer als alleen welzijn. Ook milieu en voedselveiligheid telt. Vooral heeft Bakker gelijk dat voedselveiligheid/ volksgezondheid het belangrijkste aspect is. Het is immers voedsel voor de mens. Ook een zeer gevoelig onderwerp blijkt nogal eens. Juist zou dit onderwerp niet gevoelig behoren te zijn. Denk aan antibitica ( MRSA en ESBL) en de vraagstukken rondom gebruik (pro)hormonen in de veehouderij. Als er een media platvorm komt , wat mij een goed idee lijkt, heeft het geen enkele zin als daar enkel bestuurders van belangenorganisaties (Z)LTO en vakbonden zoals een NVV inzitten met een afvaardiging van Vereniging van Keurslagers. Uiteraard is dan alles goed. Topkwaliteit dus !. Kritisch naar zichzelf durft men nog niet en kan ook niet. Zolang vragen op (Z)LTO vergaderingen in de pauze of na vergadering behandeld behoren te worden is er ook nog een hele weg te gaan voordat voedselveiligheid open en tranparant in een media platvorm behandeld kan worden.

 • j.verstraten1

  Bakker kan dan wel proberen de aandacht af te leiden met de op zich juiste bemerking dat duurzaam meer is dan dierenwelzijn, het is een slechte zaak dat een slager niet weet wat voor vlees hij verkoopt, behalve dan van welk (deel) dier het komt. Consumenten die het vlees bij een slager kopen doen dat ook omdat men het betrouwbaarder vind dan het supermarktschap. Dat vertrouwen mag de slager niet verliezen.

 • Elevage

  juist verstraten je koopt bij de slager omdat je er van uitgaat dat er kennis en kunde achter de toonbank staat.

  Maar Joannes heeft absdoluut gelijk dat er te pas en te onpas een platform wordt geboden aan veel partijen die alleen maar bezig zijn om bedrijven kapot te maken zonder dat welk dier dan ook daar baat bij heeft.

 • politiek

  j.verstraten1. Die verkoopsters bij de keurslager gaan hopenlijk niet vertellen dat vlees van blinde vinken van vinken afkomt. Maar goed , waar komt het dan wel vandaan ? . Heeft u nog meer vragen mevrouw ? .

 • b.brink1

  Programma's als Kassa en Trosradar zouden eens kritisch onder de loep gelegd moeten worden, deze programma's worden door overheidsgeld gesponsord en dus van de bevolking en door dit geld worden vervolgens die mensen en bedrijven met hun eigen geld weer kapot gemaakt. Waar blijft overigens het recht op privacy door beelden met verborgen camera's uit te zenden?

 • politiek

  Beste b.bink1. Welke angst beheerst u zo om niet open en transparant te willen en durven zijn naar consumenten toe. Het gaat om voedsel , voedselveiligheid, volksgezondheid,welzijn dieren en miieu. Dat is iets wat geheel Nederland aangaat en niet alleen de bulk mega veehouderij industrie. Gelukkig zijn er er ook al veel openere transparante ontwikkelingen momenteel. Dat is in ieders belang. Ook van de veehouderij.

 • joannes

  Politiek, in plaats van schrijven en container begrippen roepen heb ik een advies voor je: Ga je eigen voedesel verbouwen! Dan behoef je ook niet meer bezorgd te zijn, want je gaat er aan onderdoor met die paranoia! http://nl.wikipedia.org/wiki/Paranoia

 • sensia

  Camera's in slachthuizen,varkensstallen, nertsenfokkerijen, kalkoen- kuiken- kalfmesterijen enz.enz. Deze continu tonen in de slagerij en supers. Eerlijke consumenten voorlichting!
  Met geluid aan svp.

 • sensia

  Voor ik het vergeet: ook de veetransporten filmen!!!! en tonen in de winkel. dank namens de dieren.

 • Flyinghollander

  En camera's in het huis en slaapkamer van Sensia, al zal het laatste voor vele ook niet smakelijk zijn :D

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.