Pluimveehouderij

Nieuws 1719 x bekeken

Boetes voor overtreden welzijnsnormen

Zoetermeer - Het Tuchtgerecht van het Productschap Pluimvee en Eieren heeft aan vier vermeerderaars een boete opgelegd wegens een overtreding van de Verordening welzijnsnormen vleeskuikenouderdieren 2003.

De boetes zijn opgelegd omdat de betrokken vermeerderaars in een stal meer dieren hielden dan op grond van deze eis is toegestaan. Het tuchtgerecht heeft bij het vaststellen van de hoogte van de boete rekening gehouden met het onterecht genoten economisch voordeel van het houden van teveel ouderdieren op een bedrijf. Een vermeerderaar met 25.000 ouderdieren in de omgeving van Drachten is een boete opgelegd van 750 euro waarvan 200 euro voorwaardelijk. Een vermeerderaar met 20.000 ouderdieren uit het Westerkwartier in de provincie Groningen kreeg een boete van 2.700 euro waarvan 200 euro voorwaardelijk. Een vermeerderaar uit Salland (Overijssel) met een bedrijf met drie stallen en 18.500 ouderdieren had in drie stallen een overtreding. Het Tuchtgerecht legde daarom een boete van 400 euro op, waarvan 200 euro voorwaardelijk. Een vermeerderaar in de Gelderse Vallei met een bedrijf met 26.700 ouderdieren in twee stallen, hield in één stal 15.186 dieren die elk een vloeroppervlakte beschikbaar hadden van 1.147 cm2. In totaal moet de pluimveehouder 2.600 euro betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.