Pluimveehouderij

Nieuws 740 x bekeken

PPE: uitloopeis staat omschakeling in de weg

Amsterdam - Omschakeling naar één ster Beter Leven productie in de vleeskuikensector heeft heel wat voeten in de aarde.

Dat zegt secretaris Ben Dellaert van het Productschap Pluimvee en Eieren. Hij reageert op de nieuwste actie van Wakker Dier. De actiegroep heeft dit weekend een brief gestuurd naar veertig Nederlandse supermarkten, fastfoodketens en A-merken waarin wordt aangedrongen over te schakelen op kuikenvlees met één ster Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. De brief is de aftrap van een nieuwe campagne.

Voor vleeskuikens geldt voor de ene ster de eis dat er wordt gewerkt met langzaam groeiende rassen. De dieren moeten bovendien de beschikking hebben over een overdekte uitloop.
Dat laatste punt vormt een knelpunt. Volgens Dellaert staat de plicht om een overdekte uitloop te hebben een eventuele omschakeling in de weg. Bovendien heeft zo’n uitloop ook weer negatieve effecten op andere punten, bijvoorbeeld ammoniak en fijnstofemissie. Dellaert ziet meer kansen voor productie in gangbare stallen met traag groeiende rassen die meer oppervlakte per dier krijgen. Zo’n systeem komt echter niet in aanmerking voor één ster.

Niels Dorland van de Dierenbescherming wijst er op dat de eisen voor één ster voor vleeskuikens destijds zijn vastgesteld bij de opzet van het Volwaard-vleeskuikenproject. Daarbij waren onder meer Albert Heijn, Lidl, Coop en Jumbo betrokken. “Het zou ongeloofwaardig zijn als we nu de uitloopeis zouden laten vallen.”

Albert Heijn’s puur en eerlijk kip met één ster, is ook afkomstig van een traag groeiend ras. Omdat het niet mogelijk bleek om snel voldoende productie te maken met uitloop, heeft de Dierenbescherming tot 2014 dispensatie gegeven voor de uitloopeis. “Daarna is het echter definitief afgelopen. Uitloop is dan verplicht”, aldus Dorland.

Of registreer je om te kunnen reageren.