Pluimveehouderij

Nieuws 1231 x bekeken

Ontwikkelaar: kopverdover komt er

Tiel – Ontwikkelaar Wim van Stuijvenberg van TopKip in Tiel verwacht op tijd een kopverdovingssysteem voor pluimvee gereed te hebben.

"Over twee maanden hebben we de laatste problemen overwonnen en kunnen de slachterijen een systeem aanschaffen", is zijn verwachting. Die laatste problemen die nog overwonnen moeten worden, hebben ook te maken met de wens van de Nepluvi en de slachterijen om de dieren te bedwelmen voor dat ze aan de haak worden gehangen.

Een andere ontwikkelaar is Michel Schmidt van Dutch Vision Solutions in Rotterdam. Hij ontwikkelt samen met slachterij Clazing in Zevenhuizen een kopverdovingssysteem. “We zijn het systeem aan het verfijnen”, aldus Schmidt. Ook Schmidt geeft aan dat zijn systeem in principe op tijd praktijkrijp kan zijn. Wel moet de nVWA dan meewerken, maar daar ontbreekt het nog wel aan. Schmidt meldt dat het idee om te bedwelmen voor aanhangen voor hem tamelijk onverwacht komt.

Pierre Stals van Marel Stork Processing in Boxmeer ziet weinig in de kopverdovingssystemen die nu in ontwikkeling zijn. “We horen te veel mooie verhalen, maar zien niets in de praktijk.” Marel Stork produceert en levert gasverdovingssystemen. In Nederland staan gasverdovers in alle slachterijen van het Plukon concern. Ook de nieuwe slachterij die de 2 Sisters Group gaat bouwen in Doetinchem wordt met een gasverdover van Marel Stork uitgerust.

Het voordeel van een kopverdovingssysteem is dat het beter werkt dan de waterbadmethode. Het levert een betere karkaskwaliteit en zou volgens de ontwikkelaars goedkoper zijn dan de gasverdoving. Ook gasverdoving levert een betere karkaskwaliteit dan de waterbadmethode.

Of registreer je om te kunnen reageren.