Pluimveehouderij

Nieuws 288 x bekeken 3 reacties

Meer bedrijven vragen om uitstel kooiverbod

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) zoekt naar een oplossing voor pluimveehouders die van plan zijn om te schakelen naar koloniehuisvesting, ook wel verrijkte kooien genoemd. Zij houden hun kippen nu nog in legbatterijen, ondanks een verbod daarop.

De meeste bedrijven met kooisystemen zijn overgeschakeld naar scharrelsystemen, maar ook een deel van de bedrijven heeft gekozen om om te schakelen naar koloniehuisvesting.

Door een wijziging in het Legkippenbesluit 2003 in de tweede helft van 2011 is er verwarring onstaan. Hierbij werd de afschrijftermijn van koloniehuisvesting verlengd met 4 jaar tot 2021.
”De uitspraak hierover wilden de bedrijven eerst afwachten omdat die termijn bepalend is of het de moeite waard is om met koloniehuisvesting door te gaan”, aldus Jan Wolleswinkel van LTO-Nederland.

Vijftien bedrijven die willen omschakelen naar koloniehuisvesting hebben gewacht op meer duidelijkheid voordat ze een vergunning voor omschakeling aan gingen vragen.
Volgens Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA) hebben deze bedrijven niet genoeg tijd gehad om het bedrijf aan te passen als gevolg van het trage wetgevingsproces. Het CDA wil daarom dat Bleker voor alle ondernemers die naar koloniehuisvesting willen omschakelen, een tijdelijke voorziening treft.

Volgens Bleker was de wetswijziging duidelijk genoeg, maar hij heeft ook gezegd de verwarring te snappen. Hij wil daarom de kwestie opnieuw bekijken en volgende week aankaarten bij Eurocommissaris Dacian Ciolos.

Eerder kregen al ruim twintig ondernemers uitstel van het kooiverbod. Deze hebben tot 1 juli de tijd om om te schakelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het CDA heeft wel vaker moeilijkheden als het om duidelijkheid gaat.

 • no-profile-image

  Sorry dat ik het zeg maar WAT EEN SLAP GEOUWEHOER!!! Allereerst gaat men (LTO etc.) flink lobbyen om de afschrijftermijn van koloniehuisvesting te verlengen, waar enkele daargelaten, met name grotere kooibedrijven op gehamerd hebben. En nu moeten deze bedrijven ook nog uitstel krijgen, omdat ze de uitspraak over koloniehuisvesting wilden afwachten, terwijl kooiverbod 1 januari 2012 al jaren een vaststaand feit was (of in ieder geval behoort te zijn). Wat ik wil zeggen is dat het hun keus is geweest om die uitspraak af te wachten en hun keus is om te investeren in koloniehuisvesting. Dan vind ik dat ze de gevolgen van hun keuzes moeten aanvaarden, hetgeen inhoudt dat ze eerder leegliggen dan ze zouden willen (of gepland hebben). Daardoor haal je meer als 1 tot 2 miljoen eieren per dag uit de markt, wat zou betekenen dat de boeren, die op tijd zijn omgeschakeld iets meer beloont zouden worden. Ik snap Ger Koopmans en het CDA ook daarom niet dat ze voor een kleine minderheid (qua bedrijvenaantal) op wil komen ten koste van een veel grotere meerderheid die zich aan de regels houdt!. Door deze gang van zaken heb ik een vaag vermoeden dat bedrijven met koloniehuisvesting 2021 ook niet gaan halen m.b.t. omschakelen.

 • no-profile-image

  pluimveehoudster hanna

  Ja hoor, er dreigt weer een nieuwe groep overtreders te worden gelegaliseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.