Pluimveehouderij

Nieuws 1523 x bekeken

Kippenslachterijen werken aan nieuwe verdoving

Houten – De Nederlandse pluimveevleessector loopt voorop met de modernisering van bedwelmingsmethodes voor de vleeskuikens. Dat zegt Jan Odink, voorzitter van de Nepluvi.

Er wordt gewerkt aan een modern elektrisch verdovingssysteem waarbij de dieren met elektrodes op de kop worden verdoofd. Het systeem zou in potentie veel bedrijfszekerder zijn en veel betere resultaten leveren dan de huidige waterbadmethode, waarbij nogal wat dieren te weinig verdoofd raken. Volgens Odink kan het huidige kopverdovingsysteem ontwikkeld door Wim Stuyvenberg van Tiel Engineering in principe werken. Het systeem is beproefd op een viertal slachterijen. Hierbij is ook de Wageningen Universiteit betrokken.

Een tweede kopbedwelmingssysteem wordt ontwikkeld door het bedrijf Dutch Vision Solutions in Rotterdam. Het wordt beproefd bij slachterij Clazing in Zevenhuizen.

De slachterijen willen nog een stap extra maken”, aldus Odink. ”We willen toe naar een systeem waarbij de dieren worden bedwelmd voordat ze worden aangehangen aan de slachthaak.”

Volgens Odink is dat dan ook één van de belangrijke argumenten om voor uitstel van overheidsmaatregelen te pleiten. Vlak voor Nieuwjaar meldde staatssecretaris Henk Bleker van ELI de Tweede Kamer dat hij de pluimveeslachterijen negen maanden extra tijd geeft om nieuwe bedwelmingssystemen te ontwikkelen voor de vleeskuikenslachterijen. De bedoeling was oorspronkelijk om de nieuwe systemen al vanaf 1 januari op de slachterijen beschikbaar te hebben.
Bleker wil de waterbadmethode overigens niet in één keer verbieden. Mocht er geen ander systeem beschikbaar zijn, dan wil Bleker toe naar een hoger voltage en stroomsterkte om de verdoving van de dieren zekerder te maken. De slachterijsector wil dit voorkomen omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.