Pluimveehouderij

Nieuws 267 x bekeken

Goed jaar pakstations bij minder jaar eiproducent

Zoetermeer – De gemiddelde legpluimveehouder beurde vorig jaar minder geld voor zijn eieren, maar pakstations deden het gemiddeld genomen juist beter. Dit blijkt na vergelijking van de NOP-prijzen (voor scharreleieren) en de prijzen die de EU deze week publiceerde over de Nederlandse eierprijs in 2011.

Uit navraag is duidelijk geworden dat de 83 procent prijsstijging die de EU registreert voor Nederlandse eieren, gebaseerd is op de prijs die Nederlandse pakstations realiseren bij export. De pakstations beleefden vorig jaar dus een duidelijk beter jaar.

Ondertussen ontving de gemiddelde legpluimveehouder vorig jaar minder geld voor zijn eieren. De gemiddelde prijs per 100 scharreleieren daalde van gemiddeld € 6,67 per 100 stuks in 2010 naar gemiddeld € 5,01 in 2011, bij oplopende voerkosten. Ten opzichte van de scharrelhennenhouders hadden de kooihennenhouder vorig jaar een relatief goed laatste jaar. Voor hen daalde de eierprijs van gemiddeld € 4,57 per 100 kooieieren in 2010 naar € 4,40 in 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.