Pluimveehouderij

Nieuws 246 x bekeken

Britten vragen hulp premier tegen illegale eieren

Londen – De British Egg Industry Council BEIC heeft premier David Cameron om hulp gevraagd in de strijd tegen illegale eieren uit EU-landen die het verbod op legbatterijen nog niet hebben uitgevoerd. ’’We zijn erg gefrustreerd dat de richtlijn voor het welzijn van leghebben op grote schaal aan de laars wordt gelapt”, schrijft de BIEC.

Premier Cameron betuigde afgelopen weekend tijdens het veelbekeken BBC-programma Countryfile zijn steun aan de Britse eierproducenten die wel aan de eisen voldoen. ’’Maar hij moet nu ook de daad bij het woord voegen,” aldus de organisatie. De BIEC erkent overigens wel dat een klein aantal eierbedrijven in eigen land ook nog met legbatterijen werken. ’’Daar zijn we ziek van”, stelt de eierkoepel letterlijk.

De BIEC wijst er op dat Tsjechië inmiddels een verbod op uit Poolse legbatterijen afkomstige eieren heeft afgekondigd. De Britse regering stelt tot nu toe steeds dat ze dat binnen de EU niet eenzijdig kan doen, maar de eierkoepel zet daar nu opnieuw vraagtekens bij: ’’Als de Tsjechen het wel kunnen, waarom kunnen wij dat dan niet? De regering moet nu in actie komen en controles instellen om te voorkomen dat illegale eieren en daarvan gemaakte producten ons land binnen komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.