Pluimveehouderij

Nieuws 208 x bekeken

Frankrijk wil slag slaan op kippenvleesmarkt

Parijs – De sectie Blank vlees van de Franse agrarische dienst FranceAgriMer heeft een werkgroep ingesteld die met een plan moet komen om de pluimveesector goed op de kaart te zetten.

De sectie constateert dat de Franse sector de laatste jaren veel terrein heeft verloren en wil proberen weer wat terug te krabbelen.

Volgens de sectie maakt de markt voor kip en kalkoen wereldwijd een sterke groei door. Kip en kalkoen zijn goed voor 35 procent van de totale vleesconsumptie en nemen daarmee de tweede plaats in na varkensvlees. Desalniettemin is de Franse productie de afgelopen tien jaar met 20 procent ingezakt. De zelfvoorzieningsgraad daalde daarmee van 78 naar 64 procent voor kip en van 96 naar 85 procent voor kalkoen. De export van kip, kalkoen en daarvan gemaakte vleesproducten zakte in die periode met bijna een derde in.

Volgens de sectie bij FranceAgriMer heeft Frankrijk aan concurrentiekracht ingeboet, niet alleen tegenover derde landen zoals Brazilië, maar ook tegenover Duitsland waar de pluimveesector juist een sterke expansie heeft doorgemaakt. “Die sterke en spectaculaire ontwikkeling in Duitsland, ondanks de Braziliaanse concurrentie, bewijst dat er alternatieven zijn voor onze afwachtende houding. Een nieuwe dynamiek is nodig om de pluimveebedrijven te moderniseren, de productiekosten terug te dringen en de verstoringen in de concurrentie weg te werken”, denkt FranceAgriMer.

Of registreer je om te kunnen reageren.