Pluimveehouderij

Nieuws 206 x bekeken

Kip bouwt in het ei al weerstand op

Wageningen – Ideale omstandigheden tijdens en na het uitbroeden, maken kippen weerbaarder. Dat blijkt uit onderzoek waarop de Wageningse onderzoeker Irene Walstra promoveert.

In het Wagenings universiteitsblad Resource legt de onderzoeker uit dat ze zocht naar mogelijkheden om kippen beter te laten reageren op ziekteverwekkers.

Walstra liet eieren op verschillende temperatuur uitbroeden en gaf de uitgebroede kuikens vervolgens verschillende voer- en huisvestingsomstandigheden. Kippen die waren uitgebroed bij een temperatuur van 37,8 graden Celsius en daarna direct voer en water kregen in een scharrelruimte met stofbad, bleken het beter te doen dan dieren die op lagere of hogere temperaturen waren uitgebroed, niet meteen eten en drinken kregen, en werden gehuisvest in een kooi.

De onderzoeker stelde de kippen bloot aan een darmparasiet. De scharrelende kippen die bij optimale temperatuur waren uitgebroed leden daar minder onder dan de andere kippen.
Volgens Walstra kan haar onderzoek bijdragen aan betere opfokmethodes waarbij minder medicijnen nodig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.