Pluimveehouderij

Nieuws 370 x bekeken 3 reacties

Anevei: voorkom marktverstoring

Houten – Sancties tegen lidstaten die niet per 1 januari 2012 kunnen voldoen aan het verbod op kooihuisvesting moeten niet leiden tot marktverstoring. Dat zegt voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) Arend Mijs.

De Europese landbouwministers moeten volgende week beslissen of de officiële datum voor het verbod op legbatterijen per 1 januari van kracht wordt. Lidstaten die niet kunnen voldoen aan het verbod krijgen naar verwachting uitstel tot 1 juli 2012.

Tot die tijd mogen batterij-eieren worden verwerkt tot eierproducten, waarna ze alleen verwerkt mogen worden in land van productie. Producten die op basis van deze eierproducten worden gemaakt, zoals koekjes mogen wel internationaal verhandeld worden.

Mijs vreest dat de maatregel leidt tot marktverstoring door het ontstaan van grote tekorten. Veel Europese lidstaten voldoen nog niet aan het verbod op kooihuisvesting. Volgens Mijs wordt er in de eierhandel vaak gewerkt met langlopende contracten. Geen van de betrokken partijen heeft baat bij te snel oplopende prijzen.

Met uitstel van het verbod op zich, kan Anevei leven. Na 1 juli zou het volgens Mijs goed zijn om de dan nog geproduceerde kooieieren alleen nog buiten de EU te laten afzetten. Daar ontvangen handelaren over het algemeen een lagere prijs dan binnen de EU. Dat dwingt pluimveebedrijven volgens Mijs indirect om alsnog om te schakelen.

Belangrijk is volgens Anevei dat er blijvend druk wordt uitgevoerd op de lidstaten die nog niet aan het verbod op kooihuisvesting voldoen. Ook zouden pluimveebedrijven moeten kunnen aantonen dat ze goede intenties hebben. Mijs verwacht dat op 1 juli 2012 meer lidstaten aan het verbod kunnen voldoen, en dat eventuele dan te nemen maatregelen leiden tot minder marktverstoring.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  weet niet

  meneer mijs meent ook weer een keer eens wat te moeten zeggen en roept dan meteen maar als kip zonder kop.
  wat heeft marktwerking met een verbod te maken.
  dit is al lang geleden afgesproken en zal dan ook moeten worden gehandhaaft.
  het probleem van mijs is dat zij de touwtjes niet meer in handen hebben bij een tekort aan eieren met alle gevolgen van dien.
  dit toont meteen aan dat de handelaren (ik ga er van uit dat mijs namens hen spreekt) geen enkel belang hebben bij dierenwelzijn.
  als de handelaren ballen hadden zouden zij geen kooieieren meer moeten vermarkten en alleen aan verwerkers leveren die ook geen ilegale kooieieren verwerken.

 • no-profile-image

  De eieren zijn nog niet eens boven de kostprijs en de Anevei begint al te piepen. Bijna twee jaren je leveranciers zowat dood laten bloeden, en gewoon je snavel houden. Wat een visie, dat beloofd wat voor de NOP-prijs !
  Dus vrije pluimveehouders, pak wat je pakken kunt, de tijd dat ze weer genoeg eieren hebben komt van zelf weer.
  Dan willen ze je eieren niet eens laden en ga je gewoon een tijd leeg gaan staan.
  Voorlopig houden ze de NOP nog wel even laag, er zijn nog zat kooi-eieren , en de bagger van de zomer staat nog in de koeling.
  Over een week of 5 heb ik alles weer in produktie en is mijn lekker lui leventje weer voorbij.
  Zents, Ruurlo

 • no-profile-image

  De grote pakstations willen de boeren voor niks laten werken, in het verlengde hiervan Anevei. Onlangs gehoord uit de mond van 1 van de grote:"De prijzen gaan pas omhoog als er duurdere contracten afgesloten worden met winkels ,EERDER NIET"!!!!
  ZO HANGT DE VLAG ER DUS BIJ AREND MIJS!

Of registreer je om te kunnen reageren.