Pluimveehouderij

Nieuws 162 x bekeken

Vleeskuikenrichtlijn op 1 februari van kracht

Zoetermeer - De invoering van de vleeskuikenrichtlijn wordt vrijwel zeker met een maand uitgesteld tot 1 februari.

Dat meldt het ministerie van ELI. Staatssecretaris Henk Bleker moet dat besluit nog formeel bekrachtigen, maar een woordvoerder van het ministerie acht het onwaarschijnlijk dat Bleker dat niet zal doen.

Bleker heeft eerder deze week enkele knopen doorgehakt met betrekking tot de vleeskuikenrichtlijn. Zeker is nu dat er een forfaitaire aftrek van 1,7 procent voor de voer- en drinkinstallaties zal worden toegepast op de staloppervlakten. De vleeskuikensector is daar niet blij mee, omdat het een nodeloze beperking van de te benutten oppervlakte in de stal inhoudt. Ook vindt de sector dat Nederland hierin alleen staat. In andere EU lidstaten wordt een dergelijke korting niet toegepast.

Volgens Arjan van Dijk van het Productschap Pluimvee en Eieren is er in de stuurgroep wel afgesproken dat er halverwege volgend jaar een evaluatiemoment komt met betrekking tot deze regel. Volgens Van Dijk zullen de vleeskuikenhouders wel verplicht worden om dagelijks een sterftegraad per stal vast te stellen, maar hoeven ze deze gegevens niet per dag door te geven. Aan het einde van de ronde hoeft nu maar één cijfer over de uitval worden doorgegeven, in plaats van veertig cijfers die per dag aangeven hoe de sterftegraad was. Van Dijk: "Het zou een veel te forse verzwaring van de administratieve lastendruk zijn."

De komende maand moeten de laatste punten op de i worden gezet, zo meldt Van Dijk. Het gaat dan met name om zaken als de verwerking van de informatie die de vleeskuikenhouders moeten aanleveren, de controles op pootafwijkingen en dergelijke. De stuurgroep voor de invoering van de richtlijn komt half januari weer bij elkaar. Dan moet duidelijk zijn hoe de implementatie in de praktijk verder vorm wordt gegeven.

Lees meer over de problemen die hierdoor ontstaan op Boerderij.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.