Pluimveehouderij

Nieuws 199 x bekeken

Resultaten vleeskuikenbedrijven verslechterd

Den Haag – De resultaten van vleeskuikenbedrijven zijn in 2010 verslechterd, blijkt uit cijfers van het landbouweconomisch instituut LEI.

Het inkomen uit het bedrijf komt voor een gemiddeld bedrijf met 90.000 vleeskuikens in 2010 uit op 19.000 euro per bedrijf. In 2009 had een gemiddeld bedrijf 88.300 vleeskuikens en kwam het inkomen uit het bedrijf op 57.000 euro.

De belangrijkste oorzaak hiervoor zijn de voerprijzen. Vleeskuikenkorrel werd op jaarbasis 4 procent duurder. Door de hogere voerprijs en iets hogere prijzen voor eendagskuikens is het saldo met 8 cent per opgezet vleeskuiken gedaald. Ook de mestafzetkosten zijn gestegen.

Het LEI tekent aan dat de vleeskuikenbedrijven gemiddeld de laatste jaren interen op hun eigen vermogen. De sector heeft weinig vlees op de botten, aldus het LEI, terwijl er wel forse investeringen nodig zijn voor beperking van ammoniakuitstoot en fijnstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.