Foto's: Peter Roek PluimveeFoto

Chaamse hoen komt weer in gevarenzone

Geert en Joke van der Kaa fokken, mesten, slachten en verkopen pluimvee op hun Walnoothoeve in Hoeven (Noord-Brabant). Ze zijn een van de weinige professionele pluimveehouders die dat doen met zeldzame hoenderrassen.

De vleeskuikens krijgen op de Walnoothoeve vanaf de negende week een buitenstal, dat wil zeggen een veld van 400 tot 500 vierkante meter met een plastic boogtunnel die fungeert als nachtstal. Hierdoor hebben de kippen acht vierkante meter grasweide per kip aan vrije uitloop, daglicht in de stal en zitstokken. De kippen krijgen een speciaal voer met veel streekeigen granen. Ook krijgen de dieren niet of nauwelijks antibiotica toegediend. Daarmee worden ze volgens de richtlijnen van Slow Food gehouden. Van der Kaa realiseert daarmee een kilo-opbrengstprijs van ¬  7,50 (voor de Sasso) tot ¬  14 (Chaamse hoen).

Ook van de Brabanter houdt Van der Kaa moederdieren aan. Het is een zeer oud Nederlands kippenras. Kenmerkens zijn de opstaande kuif en een driedelige baard . De hennen leggen het hele jaar door witte eieren. Van der Kaa houdt de Brabanters vooral voor het roodvlezige vlees. Brabanters worden net als andere rassen - volgens de Slow Food-regels grootgebracht.

De Walnoothoeve produceert langzaamgroeiende pluimveerassen (kippen, parelhoenders, kalkoenen). De geproduceerde dieren slacht Van der Kaa zelf in een EU-erkende slachterij op het eigen bedrijf. Het vlees verkopen Geert en Joke in een boerderijwinkel op het erf. Ook is er in het zomerseizoen een zelfpluktuin.

Van der Kaa houdt zo n 50 moederdieren van het Chaamse Hoen, ook wel Kaamse Kiep en Kaamse Pel genoemd. Het is van oorsprong een dubbeldoelras: zowel geschikt voor de leg als voor het vlees. Vroeger stonden ze met een productie van zo n 200 eieren per jaar wel bekend als eierschijters , zegt Van der Kaa. Hij probeerde het ras ook als leghen in te zetten, maar dat leverde te magere resultaten op. Inmiddels beperkt Van der Kaa zich tot de vleesproductie. De kuikens worden na 26 weken geslacht.

Elke vijf tot zeven weken legt van der Kaa 500 tot 700 Sasso-vleeskuikens op. De kuikens worden in België uitgebroed en daarna op de Walnoothoeve voor de vleesproductie gehouden. Na zeventien weken worden de kuikens geslacht. De Sasso is geen historisch hoenderras, maar wel een traaggroeiend vleesras. In Frankrijk wordt het veel gebruikt door pluimveehouders met een vrije uitloop.

De grasweides voor de kippen zijn beplant met onder meer kleinfruit, walnoten en kersen. Van juni tot en met september kunnen klanten het fruit en de noten zelf oogsten. Voor deze zelfpluktuin ziet van der Kaa meer toekomstkansen dan het professioneel houden van historische hoenderrassen. Met onze leeftijd van achterin de vijftig gaan ook voor ons op den duur de jaren tellen. Bij de pluimveehouderij hebben we een strak dagritme waar we nauwelijks van kunnen afwijken. Bij de zelfpluktuin speelt dat minder.

De Helmparelhoen wordt op de Walnoothoeve vooral gehouden voor het vlees, maar ook voor eieren. Rond de kerstperiode worden ze veel besteld.

Op de Walnoothoeve zijn drie broedmachines met een totale capaciteit van 1.800 eieren. In deze machines worden de eieren van zeldzame hoenderrassen uitgebroed.

Geert en Joke van der Kaa startten zo n tien jaar geleden de Walnoothoeve. In de 25 jaar daarvoor hadden ze een glasgroentebedrijf elders in Brabant. Waarom we nu zeldzame hoenderrassen houden? Ik was al een hobbyfokker , zegt Geert. Het idee dat je met deze rassen geen boterham kan verdienen en dat daarmee de historische rassen verloren dreigen te gaan, dat kon er bij mij niet in. - Foto's: Peter Roek

Iedere week worden in de eigen EU-erkende slachterij enkele honderden vleeskuikens geslacht en verwerkt op een leeftijd van tussen de 17 en 26 weken. Dit gebeurt volgens de zogenoemde gesloten slachtmethode. Dat wil zeggen dat het karkas gesloten blijft. Dit levert volgens Van der Kaa een malsere vleessmaak op. De pluimveehouder is ook een erkend bedrijfskeurmeester en kan daarmee op ambachtelijke wijze slachten. Hij is echter somber over de toenemende keuringskosten die deze slachtwijze met zich meebrengt. Wij worden kapotgemaakt door de wetgeving , zegt hij. "Als er niets gebeurt, dan zijn we genoodzaakt om volgend jaar te stoppen met deze slachterij.

In de streekwinkel op het erf zijn de pluimveeproducten te koop. Naast de eigen producten biedt de Walnoothoeve ook andere streekproducten aan. Wekelijks komen er volgens van der Kaa zo n 200 klanten per week. Een kwart van de vleesproductie wordt afgezet bij onder meer het Rijksmuseum, toprestaurants en andere afnemers.

Beheer
WP Admin