Pluimveehouderij

Foto & video 3668 x bekeken

Na brand nu een moderne vermeerderingsstal

Ruim een jaar nadat op het bedrijf van de familie Van Haeren in het Gelderse Wehl twee stallen afbrandden, is op de plek van die twee stallen één nieuwe, moderne vermeerderingsstal voor vleeskuikenouderdieren verrezen. Nu kunnen de pluimveehouders weer vooruitkijken.

Foto

 • <p>Willemien (54) en Harry (53) van Haeren hebben een vermeerderingsbedrijf met akkerbouwtak in het Gelderse Wehl. Nadat een brand vorig jaar twee van hun stallen verwoestte, hebben zij nieuw gebouwd. Het resultaat is een moderne vermeerderingsstal voor vleeskuikenouderdieren met veel noviteiten.</p>

  Willemien (54) en Harry (53) van Haeren hebben een vermeerderingsbedrijf met akkerbouwtak in het Gelderse Wehl. Nadat een brand vorig jaar twee van hun stallen verwoestte, hebben zij nieuw gebouwd. Het resultaat is een moderne vermeerderingsstal voor vleeskuikenouderdieren met veel noviteiten.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De nieuwe stal biedt plaats aan circa 16.000 vleeskuikenouderdieren, inclusief 9 procent hanen. Vrijdag 24 april is er open dag, waarna begin juni het eerste koppel in de nieuwe stal komt. Op het bedrijf staan nu drie stallen, waar in totaal circa 30.000 dieren (Ross 308) gehouden kunnen worden.</p>

  De nieuwe stal biedt plaats aan circa 16.000 vleeskuikenouderdieren, inclusief 9 procent hanen. Vrijdag 24 april is er open dag, waarna begin juni het eerste koppel in de nieuwe stal komt. Op het bedrijf staan nu drie stallen, waar in totaal circa 30.000 dieren (Ross 308) gehouden kunnen worden.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Harry en Willemien van Haeren hebben gekozen voor een stal met plafondventilatie. Op de zolder komt vanaf de zijkanten de lucht naar binnen. Er is gekozen voor inlaatopeningen via het plafond in plaats van zijventilatie vanwege de breedte van de stal, om de lucht goed te kunnen verdelen.</p>

  Harry en Willemien van Haeren hebben gekozen voor een stal met plafondventilatie. Op de zolder komt vanaf de zijkanten de lucht naar binnen. Er is gekozen voor inlaatopeningen via het plafond in plaats van zijventilatie vanwege de breedte van de stal, om de lucht goed te kunnen verdelen.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Voor de luchtinlaten zitten gordijnen, waarmee ingespeeld kan worden op de weersomstandigheden. Op de verdiepingsvloer staan ook de voerhoppers voor het hennenvoer.</p>

  Voor de luchtinlaten zitten gordijnen, waarmee ingespeeld kan worden op de weersomstandigheden. Op de verdiepingsvloer staan ook de voerhoppers voor het hennenvoer.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Achter op de zolder bevindt zich de onderdrukkamer, inclusief acht grote energiezuinige ventilatoren met daaronder een lekbak voor regenwater. Een luchtwasser was niet nodig omdat de ammoniakuitstoot beperkt wordt door de mestdroger.</p>

  Achter op de zolder bevindt zich de onderdrukkamer, inclusief acht grote energiezuinige ventilatoren met daaronder een lekbak voor regenwater. Een luchtwasser was niet nodig omdat de ammoniakuitstoot beperkt wordt door de mestdroger.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Via inlaatopeningen in het plafond komt lucht de stal binnen. De ventilatiebakken zijn in vier verschillende secties ingedeeld, die separaat op verschillende standen gezet kunnen worden.</p>

  Via inlaatopeningen in het plafond komt lucht de stal binnen. De ventilatiebakken zijn in vier verschillende secties ingedeeld, die separaat op verschillende standen gezet kunnen worden.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Alle voer- en drinklijnen zijn oplierbaar. De stal zal straks verdeeld worden in drie delen, gescheiden door de twee rijen legnesten.</p>

  Alle voer- en drinklijnen zijn oplierbaar. De stal zal straks verdeeld worden in drie delen, gescheiden door de twee rijen legnesten.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Er zijn aparte voerlijnen voor de hennen...</p>

  Er zijn aparte voerlijnen voor de hennen...

  Foto: Henk Riswick
 • <p>...en de hanen.</p>

  ...en de hanen.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Tussen de Premium-legnesten van Jansen Poultry Equipment zit een enkele wand met het oog op hygiëne. Bij dubbele wanden kan er bloedluis tussen gaan zitten. Doordat de dakplaten open kunnen klappen zijn de nesten gemakkelijk te reinigen.</p>

  Tussen de Premium-legnesten van Jansen Poultry Equipment zit een enkele wand met het oog op hygiëne. Bij dubbele wanden kan er bloedluis tussen gaan zitten. Doordat de dakplaten open kunnen klappen zijn de nesten gemakkelijk te reinigen.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>In de nieuwe stal zit multicolour ledverlichting. Tijdens het laden kan bijvoorbeeld de blauwe verlichting toegepast worden, en met groene verlichting kan pikkerij worden tegengegaan. De kleuren zijn daarnaast te mengen en de lichtsterke is aanpasbaar. De keuze is ook op deze verlichting gevallen met het oog op het ingrepenverbod vanaf 2018.</p>

  In de nieuwe stal zit multicolour ledverlichting. Tijdens het laden kan bijvoorbeeld de blauwe verlichting toegepast worden, en met groene verlichting kan pikkerij worden tegengegaan. De kleuren zijn daarnaast te mengen en de lichtsterke is aanpasbaar. De keuze is ook op deze verlichting gevallen met het oog op het ingrepenverbod vanaf 2018.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Onder de beunen komen enkele mestbanden. Deze worden opgerold om de mest te verwijderen, waarna het gemakkelijker is om de vloer eronder te reinigen. De mestbanden komen uit op een transportband, waarmee de mest naar de droger wordt verplaatst.</p>

  Onder de beunen komen enkele mestbanden. Deze worden opgerold om de mest te verwijderen, waarna het gemakkelijker is om de vloer eronder te reinigen. De mestbanden komen uit op een transportband, waarmee de mest naar de droger wordt verplaatst.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Achter in de stal bevinden zich in de zijkant drie ventilatoren, waardoor de stallucht gebruikt kan worden om de mest te drogen.</p>

  Achter in de stal bevinden zich in de zijkant drie ventilatoren, waardoor de stallucht gebruikt kan worden om de mest te drogen.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>De zeslaagse mestdroger droogt de mest. Ook dit is een energiezuinig systeem. Door kleine gaatjes in de banden kan de lucht gemakkelijker door de mest heen.</p>

  De zeslaagse mestdroger droogt de mest. Ook dit is een energiezuinig systeem. Door kleine gaatjes in de banden kan de lucht gemakkelijker door de mest heen.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Voor in de nieuwe stal zit een eierlokaal. Boven de eierbanden komen sprinklers, omdat deze in verbinding komen te staan met de bestaande stallen. Een palletlift moet nog geplaatst worden.</p>

  Voor in de nieuwe stal zit een eierlokaal. Boven de eierbanden komen sprinklers, omdat deze in verbinding komen te staan met de bestaande stallen. Een palletlift moet nog geplaatst worden.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Aan de elektronica wordt nog gewerkt. In totaal ligt er ruim 10 kilometer aan elektriciteitskabels in de nieuwe stal.</p>

  Aan de elektronica wordt nog gewerkt. In totaal ligt er ruim 10 kilometer aan elektriciteitskabels in de nieuwe stal.

  Foto: Henk Riswick
 • <p>Op 24 april is de open dag, en kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in de nieuwe vermeerderingsstal. In de weken daarna zullen de laatste werkzaamheden voor de ingebruikname worden verricht. Begin juni wordt de nieuwe stal ontsmet, waarna het eerste koppel jonge hennen komt.</p>

  Op 24 april is de open dag, en kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in de nieuwe vermeerderingsstal. In de weken daarna zullen de laatste werkzaamheden voor de ingebruikname worden verricht. Begin juni wordt de nieuwe stal ontsmet, waarna het eerste koppel jonge hennen komt.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.