Pluimveehouderij

Foto & video 3059 x bekeken

Vochtige legmix voeren loont

Agrifirm, Bonda en Roxell hebben samen een vochtig voeder voor leghennen ontwikkeld. Pluimveehouders Chiel Gielen en Eveline Gielen-Dielissen werken nu bijna twee jaar naar tevredenheid met het Soliq-voerconcept.

Foto

 • Legpluimveehouders Chiel Gielen en Eveline Gielen-Dielissen werken sinds januari 2014 met het innovatieve Soliq-voerconcept van Agrifirm, Bonda en Roxell. Het rantsoen dat Chiel en Eveline voorschotelen aan hun leghennen, bestaat grotendeels uit droog kernvoer. Dat wordt aangevuld met een vloeibare, eiwitrijke legmix (17% van het totaal).

  Legpluimveehouders Chiel Gielen en Eveline Gielen-Dielissen werken sinds januari 2014 met het innovatieve Soliq-voerconcept van Agrifirm, Bonda en Roxell. Het rantsoen dat Chiel en Eveline voorschotelen aan hun leghennen, bestaat grotendeels uit droog kernvoer. Dat wordt aangevuld met een vloeibare, eiwitrijke legmix (17% van het totaal).

  Foto: Koos Groenewold
 • Chiel en Eveline hebben in Biddinghuizen (Fl.) een bedrijf met 44.500 vrije uitloophennen.  Ze begonnen in 1999 met 12.000 dieren en breidden uit in 2006. Bij het bedrijf hoort 45 hectare. Een deel daarvan wordt gebruikt voor de uitloop van de kippen. Het bouwplan bestaat uit zaaiuien, peterselie en tarwe. 10 hectare aardappelland wordt verhuurd.

  Chiel en Eveline hebben in Biddinghuizen (Fl.) een bedrijf met 44.500 vrije uitloophennen.  Ze begonnen in 1999 met 12.000 dieren en breidden uit in 2006. Bij het bedrijf hoort 45 hectare. Een deel daarvan wordt gebruikt voor de uitloop van de kippen. Het bouwplan bestaat uit zaaiuien, peterselie en tarwe. 10 hectare aardappelland wordt verhuurd.

  Foto: Koos Groenewold
 • „Proeven met vochtige voeders voor leghennen worden als sinds de jaren tachtig gedaan. Koekvorming in voergoten en vastlopende voerkettingen vormden vaak het struikelblok. We zijn er met Bonda en Roxell in geslaagd deze problemen te tackelen", zo vertelt Jaap Temmermans, voeradviseur bij Agrifirm Feed. Op de foto poseert hij samen met Gielen.

  „Proeven met vochtige voeders voor leghennen worden als sinds de jaren tachtig gedaan. Koekvorming in voergoten en vastlopende voerkettingen vormden vaak het struikelblok. We zijn er met Bonda en Roxell in geslaagd deze problemen te tackelen", zo vertelt Jaap Temmermans, voeradviseur bij Agrifirm Feed. Op de foto poseert hij samen met Gielen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De legpluimveehouders investeerden €1,13 per hen in de overstap op het Soliq-voerconcept. De kosten zitten in een voercomputer, een 50-kuubs silo, een slangenpomp en leidingwerk. Ook plaatsten ze extra motoren op de voerlijnen. „De stal is 100 meter lang. Het voeren van een vloeibare legmix trekt toch iets zwaarder", vertelt Gielen.

  De legpluimveehouders investeerden €1,13 per hen in de overstap op het Soliq-voerconcept. De kosten zitten in een voercomputer, een 50-kuubs silo, een slangenpomp en leidingwerk. Ook plaatsten ze extra motoren op de voerlijnen. „De stal is 100 meter lang. Het voeren van een vloeibare legmix trekt toch iets zwaarder", vertelt Gielen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een close-up van de vloeibare, eiwitrijke legmix. Het drogestofgehalte daarvan is 25% tot 30%. De investeringskosten van de overstap op Soliq verschillen per bedrijf. Gielen hoefde hij niet te investeren in het Brido lay-voersysteem. Zijn Fienhage-volières waren hier al mee uitgerust. „De aanwezigheid van het Brido lay-voersysteem is een belangrijke voorwaarde om met Soliq te kunnen werken", stelt Gielen.

  Een close-up van de vloeibare, eiwitrijke legmix. Het drogestofgehalte daarvan is 25% tot 30%. De investeringskosten van de overstap op Soliq verschillen per bedrijf. Gielen hoefde hij niet te investeren in het Brido lay-voersysteem. Zijn Fienhage-volières waren hier al mee uitgerust. „De aanwezigheid van het Brido lay-voersysteem is een belangrijke voorwaarde om met Soliq te kunnen werken", stelt Gielen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De droge en natte voercomponenten komen afzonderlijk van elkaar de stal in, via een apart transport- en doseersysteem. Pas in het Brido lay-voersysteem (Roxell) valt de natte legmix (Bonda) op het droge kernvoer (Agrifirm). Dit voersysteem is uitgerust met een spiraal. Die zorgt dat beide voercomponenten tijdens het voertransport worden gemengd tot het licht vochtige Soliq-mengsel.

  De droge en natte voercomponenten komen afzonderlijk van elkaar de stal in, via een apart transport- en doseersysteem. Pas in het Brido lay-voersysteem (Roxell) valt de natte legmix (Bonda) op het droge kernvoer (Agrifirm). Dit voersysteem is uitgerust met een spiraal. Die zorgt dat beide voercomponenten tijdens het voertransport worden gemengd tot het licht vochtige Soliq-mengsel.

  Foto: Koos Groenewold
 • De hennen lusten het plakkerige voer maar al te graag, ziet Gielen in de stal. „Ze vinden het lekker. De voeropname is uitstekend." Volgens Temmermans is dat een goed teken. Zeker bij aanvang van de ronde is een goede voeropname van cruciaal belang, zo stelt hij.

  De hennen lusten het plakkerige voer maar al te graag, ziet Gielen in de stal. „Ze vinden het lekker. De voeropname is uitstekend." Volgens Temmermans is dat een goed teken. Zeker bij aanvang van de ronde is een goede voeropname van cruciaal belang, zo stelt hij.

  Foto: Koos Groenewold
 • Temmermans: „De eerste weken staan in het teken van groeien. Het lichaamsgewicht van de hen moet op peil zijn om de productie aan te kunnen. Wanneer de voeropname een probleem is, raad ik regelmatig aan het voer nat te maken." Gielen: „Ik ken meerdere legpluimveehouders die sproeikoppen boven de voergoten hebben."

  Temmermans: „De eerste weken staan in het teken van groeien. Het lichaamsgewicht van de hen moet op peil zijn om de productie aan te kunnen. Wanneer de voeropname een probleem is, raad ik regelmatig aan het voer nat te maken." Gielen: „Ik ken meerdere legpluimveehouders die sproeikoppen boven de voergoten hebben."

  Foto: Koos Groenewold
 • Door de toevoeging van de vochtige legmix aan het kernvoer kleven grove en fijne voerkorrels aan elkaar. Dat vermindert de kans op selectief pikken. Gielen ziet dat als een groot voordeel, zeker met het oog op de toekomst. „ Je wilt geen grote onderlinge verschillen in je stal. Uniformiteit is zeer belangrijk, helemaal wanneer we straks moeten werken met dieren met onbehandelde snavels."

  Door de toevoeging van de vochtige legmix aan het kernvoer kleven grove en fijne voerkorrels aan elkaar. Dat vermindert de kans op selectief pikken. Gielen ziet dat als een groot voordeel, zeker met het oog op de toekomst. „ Je wilt geen grote onderlinge verschillen in je stal. Uniformiteit is zeer belangrijk, helemaal wanneer we straks moeten werken met dieren met onbehandelde snavels."

  Foto: Koos Groenewold
 • „Het voeren van een vochtig voeder vergt de nodige aandacht. Het is niet zo dat je een knop omzet en dat het werkt. Het instellen van de voercomputer moet secuur gebeuren. Maar vooral het schoonhouden van de leidingen is essentieel. Die worden hier dagelijks na de laatste voerbeurt schoongespoeld", vertelt Gielen.

  „Het voeren van een vochtig voeder vergt de nodige aandacht. Het is niet zo dat je een knop omzet en dat het werkt. Het instellen van de voercomputer moet secuur gebeuren. Maar vooral het schoonhouden van de leidingen is essentieel. Die worden hier dagelijks na de laatste voerbeurt schoongespoeld", vertelt Gielen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De eerste ronde die Gielen draaide met het Soliq-voerconcept, was meteen succesvol. Die ronde begon in januari 2014 en eindigde in april 2015. De hennen gingen weg op 84 weken leeftijd. Het legpercentage lag 46 weken boven 90%. Het aantal eieren per opgezette hen na 80 weken was 372,3. De voederconversie was 2,09.  „Die ronde duurde tien weken langer dan dat we gewend waren. Dat het legpercentage zo lang boven de 90 bleef, was voor ons een unicum. Met de voederconversie zaten we ook wel eens 20 punten hoger", vertelt Gielen.

  De eerste ronde die Gielen draaide met het Soliq-voerconcept, was meteen succesvol. Die ronde begon in januari 2014 en eindigde in april 2015. De hennen gingen weg op 84 weken leeftijd. Het legpercentage lag 46 weken boven 90%. Het aantal eieren per opgezette hen na 80 weken was 372,3. De voederconversie was 2,09.  „Die ronde duurde tien weken langer dan dat we gewend waren. Dat het legpercentage zo lang boven de 90 bleef, was voor ons een unicum. Met de voederconversie zaten we ook wel eens 20 punten hoger", vertelt Gielen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Gielen wil de goede resultaten niet volledig toeschrijven aan het Soliq-voerconcept. Hij stapte begin 2014 ook over op een ander ras: de H&N Brown Nick van Broederij Agromix. Lees het volledige verhaal over het Soliq-voerconcept in het kerstnummer van <a href="http://www.boerderij.nl/Digitaal-magazine/?title=4&tn=pluimveehouderij" target="_blank">Pluimveehouderij</a>, dat in het teken staat van voer.

  Gielen wil de goede resultaten niet volledig toeschrijven aan het Soliq-voerconcept. Hij stapte begin 2014 ook over op een ander ras: de H&N Brown Nick van Broederij Agromix. Lees het volledige verhaal over het Soliq-voerconcept in het kerstnummer van Pluimveehouderij, dat in het teken staat van voer.

  Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.