Pluimveehouderij

Foto & video 5023 x bekeken 1 reactie

Kwaliteit én snelheid voorop in nieuwe volièrestal

Jan van den Brink wil de controlerondes in zijn nieuwe volièrestal goed en ook snel kunnen uitvoeren. De opvallende stalcompartimentering moet daaraan bijdragen.

Foto

 • Jan (43) en Ineke (39) van den Brink hebben in Putten een traditioneel familiebedrijf met melkkoeien en leghennen. Tot twee jaar geleden hielden de ondernemers ook nog vleesvarkens. Die tak was met 400 dieren te klein om voort te zetten. Bovendien was al jarenlang niet meer in de varkensstal geïnvesteerd.

  Jan (43) en Ineke (39) van den Brink hebben in Putten een traditioneel familiebedrijf met melkkoeien en leghennen. Tot twee jaar geleden hielden de ondernemers ook nog vleesvarkens. Die tak was met 400 dieren te klein om voort te zetten. Bovendien was al jarenlang niet meer in de varkensstal geïnvesteerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De rundveetak bestaat uit 70 melkkoeien. Het melkquotum bedraagt 589.000 kilo melk. Van den Brink heeft 40 hectare in gebruik, waarvan 30 in eigendom. De pluimveetak bestaat straks uit 61.000 leghennen. Die worden gehouden in drie stallen. De nieuwe stal – rechtsachter te zien op deze foto – biedt plaats aan 30.000 hennen. De twee bestaande stallen zijn de afgelopen jaren opnieuw ingericht. De ene stal – op de voorgrond – is ingericht met volières en biedt plaats aan 14.000 dieren. In de oudste stal zitten 17.000 dieren in verrijkte kooien. Voor dit huisvestingssysteem geldt een overgangsregeling tot 2021.

  De rundveetak bestaat uit 70 melkkoeien. Het melkquotum bedraagt 589.000 kilo melk. Van den Brink heeft 40 hectare in gebruik, waarvan 30 in eigendom. De pluimveetak bestaat straks uit 61.000 leghennen. Die worden gehouden in drie stallen. De nieuwe stal – rechtsachter te zien op deze foto – biedt plaats aan 30.000 hennen. De twee bestaande stallen zijn de afgelopen jaren opnieuw ingericht. De ene stal – op de voorgrond – is ingericht met volières en biedt plaats aan 14.000 dieren. In de oudste stal zitten 17.000 dieren in verrijkte kooien. Voor dit huisvestingssysteem geldt een overgangsregeling tot 2021.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe volièrestal is 76 meter lang en 24 meter breed. De bouw ervan werd medio september in gang gezet, toen men met het graafwerk begon. Van den Brink hielp zelf niet mee met de stalbouw. “Ik heb eigenlijk alles uitbesteed. Toch slokt de bouw veel tijd op.” Het vergunningentraject verliep relatief soepel. De bedrijfslocatie van Van den Brink ligt in een landbouwontwikkelingsgebied (LOG-gebied) en de stal paste bovendien in het bestaande bouwblok.

  De nieuwe volièrestal is 76 meter lang en 24 meter breed. De bouw ervan werd medio september in gang gezet, toen men met het graafwerk begon. Van den Brink hielp zelf niet mee met de stalbouw. “Ik heb eigenlijk alles uitbesteed. Toch slokt de bouw veel tijd op.” Het vergunningentraject verliep relatief soepel. De bedrijfslocatie van Van den Brink ligt in een landbouwontwikkelingsgebied (LOG-gebied) en de stal paste bovendien in het bestaande bouwblok.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van den Brink was verplicht achter de stal een stofkap te plaatsen. In de stofkap wordt een deel van het fijnstof afgevangen. Het emissiepunt van de uitgaande stallucht bevindt zich bijna op nokhoogte van de stal.

  Van den Brink was verplicht achter de stal een stofkap te plaatsen. In de stofkap wordt een deel van het fijnstof afgevangen. Het emissiepunt van de uitgaande stallucht bevindt zich bijna op nokhoogte van de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ventilatoren in de achtergevel van de stal. De stal wordt woensdag 22 januari in gebruik genomen. Dan komen de 30.000 Isa Brown-hennen van Kuikenbroederij en Pluimveebedrijf Het Anker bv de stal bevolken. “De eieren gaan naar Eierhandel G. van Bloemendaal en Zn. Zij hadden een sterke voorkeur voor bruine eieren. Vandaar dat ik voor dit ras heb gekozen”, aldus Van den Brink.

  De ventilatoren in de achtergevel van de stal. De stal wordt woensdag 22 januari in gebruik genomen. Dan komen de 30.000 Isa Brown-hennen van Kuikenbroederij en Pluimveebedrijf Het Anker bv de stal bevolken. “De eieren gaan naar Eierhandel G. van Bloemendaal en Zn. Zij hadden een sterke voorkeur voor bruine eieren. Vandaar dat ik voor dit ras heb gekozen”, aldus Van den Brink.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is ingericht met zes rijen Easy 100-volières van Fienhage. Van den Brink werkt sinds het voorjaar van 2013 ook in een van zijn andere stallen met dit systeem. “Het koppel hennen in die stal is nu 50 weken oud. Het is het eerste koppel hennen dat ik in volières houd. Mijn ervaringen zijn goed. Het is leuk in die stal te werken, ook al heb je met de volières natuurlijk meer werk dan met de traditionele kooien van vroeger.”

  De stal is ingericht met zes rijen Easy 100-volières van Fienhage. Van den Brink werkt sinds het voorjaar van 2013 ook in een van zijn andere stallen met dit systeem. “Het koppel hennen in die stal is nu 50 weken oud. Het is het eerste koppel hennen dat ik in volières houd. Mijn ervaringen zijn goed. Het is leuk in die stal te werken, ook al heb je met de volières natuurlijk meer werk dan met de traditionele kooien van vroeger.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Kenmerk van het Easy 100-systeem is het feit dat de kippen op ieder niveau beschikken over water, voer én legnesten. Dat komt de rust in de stal ten goede, denkt Van den Brink. “Dat moet resulteren in een scherpe voerconversie.”

  Kenmerk van het Easy 100-systeem is het feit dat de kippen op ieder niveau beschikken over water, voer én legnesten. Dat komt de rust in de stal ten goede, denkt Van den Brink. “Dat moet resulteren in een scherpe voerconversie.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De roosters lopen schuin af, zodat systeemeieren automatisch de eierband op rollen.

  De roosters lopen schuin af, zodat systeemeieren automatisch de eierband op rollen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Jan van den Brink wil zijn controlerondes niet alleen goed, maar ook snel kunnen uitvoeren. Hij hoeft straks in ieder geval niet op het systeem te klimmen om het hoogste niveau te controleren. Dat scheelt al veel tijd. “Alles is mooi op ooghoogte”, aldus de pluimveehouder.

  Jan van den Brink wil zijn controlerondes niet alleen goed, maar ook snel kunnen uitvoeren. Hij hoeft straks in ieder geval niet op het systeem te klimmen om het hoogste niveau te controleren. Dat scheelt al veel tijd. “Alles is mooi op ooghoogte”, aldus de pluimveehouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het middelste gangpad van de stal, met aan weerszijden drie systeemrijen. Dit gangpad is 2,05 meter breed. De andere gangpaden in de stal zijn 1,20 meter breed, ook de buitenste paden. In ieder gangpad bevinden zich drie tussendeuren. Vanuit de nok van de stal wordt voor aanvang van de ronde nog een net opgehangen, dat reikt tot de stalvloer. Dit oplierbare net fungeert als tussenwand, waardoor de stal in zes compartimenten wordt verdeeld. “Zonder dit net hadden we meer tussendeuren moeten plaatsen in de gangpaden. Zoals iedere legpluimveehouder weet, zorgen die tussendeuren en de schotjes op de vloer voor veel vertraging tijdens de controleronde. Dit scheelt dus behoorlijk”, zegt Van den Brink.

  Dit is het middelste gangpad van de stal, met aan weerszijden drie systeemrijen. Dit gangpad is 2,05 meter breed. De andere gangpaden in de stal zijn 1,20 meter breed, ook de buitenste paden. In ieder gangpad bevinden zich drie tussendeuren. Vanuit de nok van de stal wordt voor aanvang van de ronde nog een net opgehangen, dat reikt tot de stalvloer. Dit oplierbare net fungeert als tussenwand, waardoor de stal in zes compartimenten wordt verdeeld. “Zonder dit net hadden we meer tussendeuren moeten plaatsen in de gangpaden. Zoals iedere legpluimveehouder weet, zorgen die tussendeuren en de schotjes op de vloer voor veel vertraging tijdens de controleronde. Dit scheelt dus behoorlijk”, zegt Van den Brink.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ruimte onder de systeemrijen is volledig afsluitbaar met opklapbare roosters. Van den Brink kan deze roosters automatisch bedienen. Hij is van plan de ruimte onder de systeemrijen bij aanvang van de ronde af te sluiten om grondeitjes te voorkomen. “De kippen moeten eerst wennen aan de volières en de legnesten. Na verloop van tijd klap ik de roosters omhoog”, zegt Van den Brink.

  De ruimte onder de systeemrijen is volledig afsluitbaar met opklapbare roosters. Van den Brink kan deze roosters automatisch bedienen. Hij is van plan de ruimte onder de systeemrijen bij aanvang van de ronde af te sluiten om grondeitjes te voorkomen. “De kippen moeten eerst wennen aan de volières en de legnesten. Na verloop van tijd klap ik de roosters omhoog”, zegt Van den Brink.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van den Brink koos voor een strooiselverwijdersysteem onder de volièrerijen. Die voorkomen dat de strooisellaag onder de volières te dik wordt en verkleinen bovendien de kans op grondeitjes. “Ik kan het systeem iedere ochtend tien seconden laten draaien om te voorkomen dat er kippen zijn die hun eitjes onder het systeem leggen.” Van den Brink wil het strooiselverwijdersysteem eens in de vijf dagen laten draaien, synchroon aan het afdraaien van de mestbanden. “Het aanschuiven van het strooisel duurt wel wat langer dan het afdraaien van de mestbanden. Dat is iets om rekening mee te houden. Doe je dat niet dan hoopt het strooisel zich op”, zegt Van den Brink.

  Van den Brink koos voor een strooiselverwijdersysteem onder de volièrerijen. Die voorkomen dat de strooisellaag onder de volières te dik wordt en verkleinen bovendien de kans op grondeitjes. “Ik kan het systeem iedere ochtend tien seconden laten draaien om te voorkomen dat er kippen zijn die hun eitjes onder het systeem leggen.” Van den Brink wil het strooiselverwijdersysteem eens in de vijf dagen laten draaien, synchroon aan het afdraaien van de mestbanden. “Het aanschuiven van het strooisel duurt wel wat langer dan het afdraaien van de mestbanden. Dat is iets om rekening mee te houden. Doe je dat niet dan hoopt het strooisel zich op”, zegt Van den Brink.

  Foto: Ronald Hissink
 • De strooiselverwijderaars zijn bevestigd aan een rondgaande staalkabel. In de stal zijn drie rondgaande kabels voor in totaal zes systeemrijen.

  De strooiselverwijderaars zijn bevestigd aan een rondgaande staalkabel. In de stal zijn drie rondgaande kabels voor in totaal zes systeemrijen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De achterzijde van de stal. Aan de achterzijde van de systeemrijen is ook het automatische spoelsysteem van de waterlijnen zichtbaar. Enkele dagen voor de open dag wordt nog volop gewerkt aan de laatste loodjes van de stalbouw. Een ploeg Slowaakse stalinrichters maakt lange dagen om het werk tijdig af te ronden.

  De achterzijde van de stal. Aan de achterzijde van de systeemrijen is ook het automatische spoelsysteem van de waterlijnen zichtbaar. Enkele dagen voor de open dag wordt nog volop gewerkt aan de laatste loodjes van de stalbouw. Een ploeg Slowaakse stalinrichters maakt lange dagen om het werk tijdig af te ronden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Naast de stal wordt nog een transportband geplaatst om de mest af te voeren. Er komt geen mestsilo, de mest gaat direct de container in.

  Naast de stal wordt nog een transportband geplaatst om de mest af te voeren. Er komt geen mestsilo, de mest gaat direct de container in.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mest wordt op de mestbanden in de stal al voorgedroogd. Deze luchtkast zuigt stallucht af en blaast die langs de mestbanden in de stal.

  De mest wordt op de mestbanden in de stal al voorgedroogd. Deze luchtkast zuigt stallucht af en blaast die langs de mestbanden in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lichtstraat met daarin de luchtinlaatventielen. 
Van den Brink gaat straks werken met twee leeftijden op zijn bedrijf. Dat is een bewuste keuze, zo legt hij uit. “Het zorgt niet alleen voor arbeidsverdeling, het is ook een vorm van risicospreiding. Ik heb altijd eieren en profiteer altijd van een prijspiek. Wat hygiëne betreft is het natuurlijk wel zaak om extra goed op te letten, daar ben ik me van bewust”, aldus Van den Brink.

  De lichtstraat met daarin de luchtinlaatventielen. Van den Brink gaat straks werken met twee leeftijden op zijn bedrijf. Dat is een bewuste keuze, zo legt hij uit. “Het zorgt niet alleen voor arbeidsverdeling, het is ook een vorm van risicospreiding. Ik heb altijd eieren en profiteer altijd van een prijspiek. Wat hygiëne betreft is het natuurlijk wel zaak om extra goed op te letten, daar ben ik me van bewust”, aldus Van den Brink.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lucht komt via geperforeerde damwand de stal binnen. 
Sinds twee ronden maakt Van den Brink na afloop van de ronde zijn stallen nat schoon om bloedluis te onderdrukken. Dat lukt goed, al kost het veel werk. “Bloedluis was hier nog wel eens een probleem. Sinds ik de stallen nat schoonmaak, heb ik het onder controle. Nat schoonmaken van de stallen slokt veel tijd op, maar je hebt er lang schik van.”

  De lucht komt via geperforeerde damwand de stal binnen. Sinds twee ronden maakt Van den Brink na afloop van de ronde zijn stallen nat schoon om bloedluis te onderdrukken. Dat lukt goed, al kost het veel werk. “Bloedluis was hier nog wel eens een probleem. Sinds ik de stallen nat schoonmaak, heb ik het onder controle. Nat schoonmaken van de stallen slokt veel tijd op, maar je hebt er lang schik van.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Het eierlokaal, met daarin de Mopack 100-inpakker. 
Van den Brink zet de arbeid op het bedrijf rond met zijn vrouw en zijn ouders. Ook de oudste zoon van 15 helpt regelmatig mee. “Het is een echt gezinsbedrijf. Maar na de uitbreiding is het niet ondenkbaar dat er hulp bijkomt. Met name het werk in het eierlokaal is natuurlijk gemakkelijk weg te zetten met vreemde arbeid”, aldus de pluimveehouder.

  Het eierlokaal, met daarin de Mopack 100-inpakker. Van den Brink zet de arbeid op het bedrijf rond met zijn vrouw en zijn ouders. Ook de oudste zoon van 15 helpt regelmatig mee. “Het is een echt gezinsbedrijf. Maar na de uitbreiding is het niet ondenkbaar dat er hulp bijkomt. Met name het werk in het eierlokaal is natuurlijk gemakkelijk weg te zetten met vreemde arbeid”, aldus de pluimveehouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • Met het oog op de stijging van het aantal eieren is ook de opslagruimte uitgebreid. 
Op het bedrijf van Jan van den Brink is vrijdag 17 januari een open dag. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan het Huinerkerkpad 4 in Putten.

  Met het oog op de stijging van het aantal eieren is ook de opslagruimte uitgebreid. Op het bedrijf van Jan van den Brink is vrijdag 17 januari een open dag. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan het Huinerkerkpad 4 in Putten.

  Foto: Ronald Hissink

Eén reactie

 • mr X

  Nu maar hopen op goede eierprijzen. Vandaag scharreleieren gekocht bij de Emté, klasse M, 10 stuks €1,69. De L eieren kosten €1,79.
  De boer levert onder de 6 cent. Waar blijft de rest. De goedkope eieren worden door de pluimveehouder duur betaald!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.