Pluimveehouderij

Foto & video 6759 x bekeken 38 reacties

Overleg met banken over verliezen legsector

Steeds meer legpluimveebedrijven komen in de problemen door de lage eierprijzen. In sommige gevallen hebben bedrijven niet voldoende liquide middelen om nieuwe hennen te betalen. Vertegenwoordigers van de legpluimveehouderij zijn daarom in gesprek met de drie grote banken over extra financieringen. Dat vertelt Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de kring legpluimveehouderij van LTO/NOP.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  duidelijk verhaal, kostprijs is door de zogenaamde dierenvrienden zo hoog opgestuwd dat er geen toekomst is voor legpluimvee in de eu

 • jan nederweert

  kooiei wit € 4,21
  scharrelei € 4,48
  NOP broedei € 0,1939
  contractprijs € 0,850
  slachtkippen € 0,25

  Het kooi-ei was gestegen in prijs

  Wie is degene die de prijzen bepalen van de eieren??

  Mijn oplossing is de kooi-eieren weren uit het buitenland. Ik vind het hypocriet van de Nederlandse regering om kooi-eieren uit het buitenland te laten komen.

  Het is duidelijk een een oneerlijke concurentie van het nederlandse ei en de buitenlandse kooi-eieren.

  De nederlandse pluimveehouders staan met hun rug tegen de muur. Dat hebben ze te danken aan een te lage ei-prijzen die bepaalt worden volgens mij door de NOP.
  En de pluimveehouders staan met de rug tegen de muur ivm de oneerlijk concurentie van de kooi-eieren uit het buitenland

  De pluimveehouders hebben onkosten moeten maken ivm het welzijn van de kip. Dus geen legbatterij.
  Terwijl ze vanuit het buitenland de legbatterij eieren lachen in hun vuistje.
  De nederlandse pluimveehouders zijn gebonden aan wetjes en regeltjes. Laat de nederlandse regering dan ook zo sportief zijn om de kooi-eieren te weren van uit het buitenland.

  Laat de NOP eens de prijzen laten stijgen ipv van de eieren prijzen te laten dalen. Wie is degene die dat voor elkaar kan krijgen om de pluimveehouders failliet te laten draaien ivm de te lage eieren prijzen. Mede ook door de kooi-eieren

  Wie onderneemt hier stappen??

 • drientje

  Ik vraag me af wat voor zin het heeft om bij negatieve rendementen toch bij te gaan financieren. Eerst het rendement op orde voor er volgende stappen ondernomen moeten worden. Als leghenhouders kapot moeten dan ook maar de gehele toelevering en verwerking erbij.

 • kk

  Elke keer in wat voor sector dan ook als de overheid zich gaat bemoeien door regels op te legen die niet markt gestuurd zijn gaat het fout. Je kan simpelweg de gang van de wereld markt niet sturen door de regels naar eigen believen te veranderen je ziet het nu in de leg ,de volgende slacht offers zijn de vlees kuiken houders.

 • l coumans

  ja beste kk helemaal mee eens

 • hoekerland1

  Wij Moeten Met Elkaar In Overleg Om Vraag en Aanbod in evenwicht te brengen
  bijvoorbeeld iedereen 10% minder opzetten, hebben wij het allemaal 500% beter
  met minder voer, arbeid, mest, energie. En inport verbeiden. Het is toch heel normaal dat de overheid eigen ondernemers beschermt.
  Het water staat niet tot de lippen maar staat in de neusgaten. Bedankt overheid.

 • grotepluimveehouder

  beste Jan,

  jij hebt toch ook de keuze gehad om verrijkte kooi of klein volliere te bouwen??
  De grote fout die we in nederland gemaakt hebben dat we als volledig exporteend land zijn gaan investeren in de tafeleimarkt in Duitsland , die er niet meer is!!

  Iedere ondernemer kijkt toch eerst waar hij zijn produkt kwijt kan en gaat dan pas investeren.

  De lage prijzen van nu zijn gewoon het gevolg van teveel kipppen in en buiten Europa , ik wens je veel succes als jij denkt dat de NOP de prijzen kan veranderen, sterker nog de prijzen zijn eigenlijk helemaal niet laag voor de tijd van het jaar het voer is alleen veel te duur.
  Het moet zich gewoon uitzieken en komt het ook weer goed.

 • mwhjanssen5

  Hoekerland helemaal mee eens beter 10% minder opzetten en geld verdienen dan alles vol en verlies draaien, alleen moeten dan alle neuzen in europa dezelfde kant op zodat we de retail geen kans meer geven om mensen tegen elkaar uit te spelen om zogoedkoop mogelijk in te kopen. Maar allemaal op een lijn dat is een sprookje wat wel nooit uit zal komen.

 • jan nederweert

  grote pluimveehouder ik bedoel baterij eieren uit anderelande niet verijktekooi eieren

 • Reb

  Een paar jaar geleden eieren zeer duur , met zijn allen als een idioot schuren bouwen en nu mouwen!

 • l coumans

  ja Rob en goede batterijen naar oosteuropa voor een prikkie

 • bankivahoen

  Er zijn in totaliteit minder hennen in ons land tov afgelopen jaren Reb @, wat er gebouwd is ergens anders gestopt of gesloopt, er zijn niet meer pluimveerechten op de markt gekomen! Je kunt ze wel idioten noemen maar diegene die al 20 jaar niet meer gebouwd hebben vallen nu over het algemeen af . Helaas is het niet anders !

 • oeleboele

  Ik denk dat de retail een groot aandeel heeft in deze situatie.
  In de zomer is het altijd minder, maar daarna en daarvoor zou de eiprijs toch weer moeten stijgen. We moeten ook zeker hopen op een goede oogst, want tegen deze hoge voerprijzen kan niemand financieel goed produceren, ook al heb je een 'goede' eiprijs. Maar ik heb zo mijn twijfels of we ooit wel weer op dat oude nivo van voerprijs terug komen. Ik denk dat dat heel moeilijk wordt en dan zal er in de retail toch een hogere eiprijs moeten worden gevraagd aan de burger en laat de retail dan dat verschil nou es niet in eigen zak steken. Want de producent heeft helaas en geheel ten onrechte altijd het na kijken, in welke agrarische sector dan ook!!

 • kleitokkers

  Al deze opmerkingen komen regelmatig terug. Wie schrijft eens wat nieuws.
  We dronken een glas deden een plas en alles bleef zoals het was.

 • l coumans

  dat durven we niet met z n alle beste kleitokkers

 • oeleboele

  Kleitokkers, ik zou zeggen; neem zelf het voortouw. Ik heb al zo vaak brieven geschreven naar de politiek, maar het helpt niks.
  We moeten met zijn allen met de neuzen de zelfde kant op, maar dat is niet mogelijk, want iedereen heeft zijn eigen ( financieel ) plaatje en moet voor zichzelf uitmaken of dat te behappen is.
  Want waar het op neer komt is volgens mij, dat iedereen, ook echt iedereen, geen boer uitgezonderd, de eieren moet vast houden tot ze met een goeie ei prijs over de brug komen, maar ja, wie kan dat hebben? en dan halen ze de eieren wel uit het buitenland, zoals nu ook al, en wachten ze net zo lang tot de 'boer' weer over stag gaat, want die moet ook eten en voeren en...........het is gewoon een machtsspel!
  Maar ja, weer niks nieuws........

 • kleitokkers

  Om de discussie wat scherper te zetten, de opmerkingen zijn allemaal slachtoffer gerelateerd. En als je in die rol blijft ???? Ben en blijf je afhankelijk van anderen.
  Onafhankelijk ben je nooit dat is bekend. Dus wie durft out of de box te denken en te schrijven zodat we richting een soort oplossing komt.

 • farmer135

  als melkveehouderij zijnde kan dit na de quotering ons ook overkomen......

 • l coumans

  ja beste discuteerders we zitten allemaal met de billen te knijpen en met een beetje schaamte hopen dat een aantal pluimveehouders niet meer opzet of kan opzetten, zo dat er weer wat ruimte komt en dat is eigenlijk een beetje dom

 • Marian Claessens

  Te veel van die gezonde en heerlijke eieren????
  En we de ei consumptie nou eens omhoog krijgen???
  Natuurlijk zal dit niet 123 gepiept zijn ,maar de langste weg begint ook met de eerste stap.
  Tegenwoordig met de sociale media kunnen we hier zelf ook PR voor maken. Wie lijkt dit wat of heeft hier ideeën over? Wij zijn er inmiddels mee begonnen zie onze bedrijf 's Facebook pagina. https://www.facebook.com/Claessens.Jenniskens.Pluimveebedrijven.BV Middels een LIKE voor onze pagina blijf je op de hoogte en een recept is met een klik gedeeld naar jouw achterban. Dit gebeurt ook al veelvuldig met de champignons en de honing tomaten.
  Op Google staan de heerlijkste recepten met foto's van ei gerechten kwestie van knippen en plakken en dan verspreiden via Facebook/Twitter.

  Groeten uit Ysselsteyn Marian Claessens-Jenniskens

 • probe14

  Niemand is verplicht kippen te houden. Overgefinancierd en veel te hard gegroeid omdat ze dachten dat het nooit meer minder zou worde, incl de bbanke. Dusde ssterkste gaat overblijve. Hoe daarbij te horen? Technisch top draaien en superdegelijke partners om je heen verzamelen. Aan het werk dus ipv hier te zitten mauwen. Slachtoffers hebben we zat, daar wil je tochniet bij horen. ...?!

 • Tonnis

  Hoi Marian,
  jullie pretenderen, open en transparant te zijn met
  jullie bedrijf, dat geld wel voor mensen die zelf geen legkippen houden. Maar vertel mij eens wat jullie voor de eieren beuren en wat jullie betalen voor het voer. En een eierrecept kan ik elders ook wel vinden op het internet.


  Met vr. gr. Tonny Hospers
  Wijster

  P.S. fantastisch mooi bedrijf

 • oeleboele

  Info387 wij zijn geen slachtoffers. Wij zijn mensen die op een eerlijke manier hun brood proberen te verdienen. Ben het wel met je eens dat we de schouders eronder moeten zetten, al is dat voor bedrijven die top draaien en toch financieel nu heel moeilijk zitten wel een hard gelach. Mauwen moet toch ook kunnen:)

 • gjcamps

  Ik had vorige week nog bezoekers uit St Petersburg ze ontvingen 10 eurocent voor een kooi ei, voer was iets duurder dan hier 38 euro per 100 kg. Regelgeving en locale overproductie is het probleem in Europa en met name NL. Er is dus weinig vraag naar eieren met een welzijnskarakter anders waren de prijzen wel beter.

 • gerjan slingenbergh

  Jan Willem Lagerwei geeft exact aan waar het probleem ligt van de overproductie, namelijk te veel kippen. Echter om het probleem op te lossen pleit hij voor extra leningen om de te hoge prodduktie in stand te houden.
  Daardoor blijven de prijzen langer laag, zoiets verwacht ik niet van een belangenbehartiger.
  Veel beter is om financiering te zoeken om produktiecapaciteit uit de markt te nemen.

 • kk

  Goed idee Gerjan , zullen we beginnen met jou productiecapaciteit

 • Zents beheer

  Tijdens de laatste crisis in de leg 2011, heb ik 2 locaties geruimd en de thuis locatie geruid. Ik had dat jaar dus tijd over en heb me verhuurd bij een stalinrichter die wereld wijd turn key projecten verkoopt. Ik heb geadviseerd bij opstart van veelal organic, free run projecten. In Canada ben ik 3 keer in 3 verschillende provincies geweest. Hier hebben ze het quota systeem. Altijd goede prijzen en een bloeiende sector. Geen export, geen import. Nadeel, zeer hoge quota prijzen. In Engeland en Ierland hadden ze aanmerkelijk betere prijzen dan hier, ook nu, voor de tafeleieren. Deze markt wordt afgeschermd voor import door eigen keurmerken. In Spanje was ik op 2 bedrijven in Baskenland. Niks slechte prijzen, er wordt lokaal geproduceerd en geconsumeerd. Zelfs in Duitsland brengen lokaal geproduceerde eieren meer op. In Nederland produceren we 3 maal wat we zelf nodig hebben. In een overschot situatie als nu moeten die eieren voor baggerprijzen geëxporteerd worden en dat zal zo blijven, Duitsland zal meer zelf produceren. Dus betere prijzen afdwingen kan alleen door produktie beheersing.
  Het enige wat ik zelf kan doen en doe is vreemd vermogen zo snel mogelijk verkleinen en de kostprijs verlagen bij inkoop en slim kosten snijden. Groei is niet meer aan de orde. Afschaffen van dier rechten is volgens mij dan ook vooral goed voor handel en industrie maar niet voor de primaire producent.

 • probe14

  Exact, zentsbeheer. Je slaat spijker op zijn kop. De primaire producent heeft alle belang bij dierrechten. Om de jou genoemde redenen. Waarom laten we afschaffing, zoals lto inclusief JW Lagerweij wilt, zo promoten in Den Haag. Lagerweij zit hier te piepen over te veel productie en wil dierrechten afschaffen. Ik begrijp dit echt niet! Ze laten zich leiden volgens mij door een paar grote groeiers en laten de gezinsbedrijven barsten. Lagerweij, reageer zelf eens....

 • Hugobens

  Ik kan mij goed voorstellen dat je als pluimveehouder dierrechten ziet als pensioen. Een pensioen dat jezelf bij elkaar gespaard hebt. Toch is het zo dat pluimveerechten ongunstig zijn voor de concurrentie positie van de NL-pluimveehouderij. Voor een gezonde toekomst voor de NL- pluimveehouderij zijn deze kostprijsverhogende rechten een blok aan het been. De groei van de EU-pluimveesector zit niet in NL maar juist daarbuiten. Dus met pluimveerechten de NL markt sturen is schieten in eigen voet.

 • Zents beheer

  Bens, ik heb het nooit over mijn pensioen gehad. Mijn betoog ging enkel over productie beheersing voor een land dat teveel afhankelijk wordt van export. Bescherming van eigen markten binnen Europa is een groot opkomend gevaar voor zo'n land als het onze. Een paar voorbeelden. Een paar weken terug ben ik 2 dagen in Engeland/Schotland geweest. Gesproken met pluimveehouders , handel en animal welfare. Met keurmerken als Lion-code en Freedom food wordt alles dichtgetimmerd. Stal en inrichting kost veel meer dan hier incl. quota. Maar wel 2 ct meer voor een ei ! Vorige week een pluimveehouder uit Beieren op bezoek gehad. Bouwt nieuwe bio-stal, eieren verkocht voor 18 ct. Op een ander Duits Freiland-bedrijf waar ik kom is recent het nieuwe koppel verkocht voor 9 ct , verder wordt overal op WeserEms afgerekend. En ook in Duitsland bouwen ze duurder dan hier met rechten! Wanneer je overigens de kost prijzen ziet in de rest van de wereld, dan hoeven we ons nergens voor te schamen. Het zit hem in de opbrengst prijzen.
  Dus gooi de kippen maar in de rui en kijk eens rond in de rest van de wereld en luister vooral goed naar wat ze zeggen en willen. Wanneer je terug komt kun je wellicht in een LTO vergadering de club wat breder informeren.
  Want als je over kostprijs verhogende zaken praat kan ik je er een paar opnoemen die dus wel funest zijn . Een nog grotere regel terreur bijvoorbeeld, en dan ook nog in een sector die z'n mestprobleem allang heeft opgelost.

 • kk

  Hugo, het kost prijs verhogende aspect is natuurlijk onzin. Waar het omdraait is dat de LTO pluimvee bestuurders de laatste jaren flink hebben uit gebreid zonder daar voor de rechten aan te kopen ,ze gokken er op dat in 2015 de rechten verdwijnen dat is ook de enige reden dat de LTO voormannen voor afschaffing zijn. Puur eigenbelang maar ja dat is jullie niet vreemd.

 • probe14

  Waarom laten de leden van lto, maar ook zeker de nvp dit dan gebeuren. Ze verkwanselen de belangen van de gezinsbedrijven. Wie kan mij dit uitleggen?

 • Conrad

  De vlag gaat hier halfstok als de produktierechten vervallen. Een ieder die dat niet snapt heeft niets geleerd van het verleden. Het had al veel eerder ingevoerd moeten worden. De rol van de nop wordt ook steeds dubieuzer. Het is net of de bestuurders zelf geen rechten hebben, of niet voldoende althans. Produceren voor de wereldmarkt in een land als Nederland........Ik kan wel een paar alternatieven bedenken.

 • l coumans

  over dierrechten voor of tegen wordt een lange discussie feit is wel toen in 1986 de rechten werden ingevoerd de fosfaatrechten mestproductierechten , de ondernemers heel intensief de rechten zijn gaan gebruiken uit angst voor afroming ongebruikte rechten, als die angst er niet was geweest was de uitbreiding wel meegevallen .

 • kk

  L Coumans, het zal bij een enkeling zeker mee gespeeld hebben om voor deze reden de productie op te voeren. De hoofd zaak is dat men in 1986 een instrument heeft gekozen dat achteraf ge zien niet de juiste was, men had beter kunnen kiezen voor maximale bedrijfseenheden. Maar dat is makkelijk praten achteraf. Het neemt niet weg dat we nu na bijna 30 jaar een instrument hebben om de productie niet uit de hand te laten lopen we dit niet over boord moeten gooien om dat dit voor een enkeling goed past.
  Wat men beweerd over kostprijs verhogend werken kan je beperken door de verleasing aanbanden te leggen maximaal 3jaar verleasen. na 4 jaar rechten intrekken zakken ze van zelf in prijs en de rechten die nu in bezit zijn van niet boeren komen van zelf terug waar ze horen bij de boer .
  Als men toch besluit om ze af te schaffen is het te hopen dat er bij voorbeeld via de PAS of via NB wet een slot op de deur komt of als nog een maximum op bedrijfseenheden.

 • heico1

  Zentsbeheer1 ik ben het helemaal met je eens.

  En wat betreft pluimveerechten, ik ben het wederom volledig oneens met LTO. Ik denk dat geen enkele pluimveehouder met voldoende pluimveerechten in zijn bezit voor zijn eigen bedrijfsvoering (en dat zou toch ook jullie achterban moeten zijn LTO..) wil dat deze afgeschaft worden. Of heb ik het mis??

 • trijnie

  Beste ei producenten: heel gemakkelijk: eenvoudige eirecepten aan de eierverpakking. Dit kan het eiergebruik misschien omhoog brengen.
  Vooral recepten om te gebruiken bij de warme maaltijd met wat kruiden, champignonnetjes, paprika, tomaat enz.

 • jeanjean

  Beste mensen,ik heb het al eerder aangegeven,jullie zullen moeten overleggen wat de produktie van eieren ,melk en vlees betreft en maar niet stom door gaan met uitbreiden wanneer de prijzen weer iets aantrekken.Doe zo als de franse champagneboeren die produceren naar de vraag van de markt en die verdienen
  goed hun boterham.Jan Willem Lagerweij steekt 'n heel mooi verhaal af om in overleg met de banken NOG eens weer bij te financeren maar iedere € moet terug komen en op wat voor 'n manier wil je dat doen.De markten die kunnen betalen zitten allemaal vol.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.