Pluimveehouderij

Foto & video 4511 x bekeken 2 reacties

Met tweede stal naar 47.000 scharrelvleeskuikens

Maatschap Olijslager in het Friese De Hoeve stapte in 2010 over op het houden van scharrelvleeskuikens. De bestaande stal werd hiervoor aangepast. Binnenkort nemen Frank en Koen Olijslager hun tweede scharrelvleeskuikenstal in gebruik.

Foto

 • Frank (48) en Koen (53) Olijslager hebben in het Friese De Hoeve een gemengd bedrijf. Op twee nabijgelegen locaties houden ze vleeskuikens en melkvee.

  Frank (48) en Koen (53) Olijslager hebben in het Friese De Hoeve een gemengd bedrijf. Op twee nabijgelegen locaties houden ze vleeskuikens en melkvee.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De broers komen oorspronkelijk uit de Achterhoek. In Lichtenvoorde hadden ze een klein gemengd bedrijf. Al in 1982 vertrokken ze naar het noorden, waar ze met koeien verder gingen.

  De broers komen oorspronkelijk uit de Achterhoek. In Lichtenvoorde hadden ze een klein gemengd bedrijf. Al in 1982 vertrokken ze naar het noorden, waar ze met koeien verder gingen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Koen en Frank Olijslager houden 100 stuks melkvee met bijbehorend jongvee. Bij het melkveebedrijf hoort 54 hectare grond.

  Koen en Frank Olijslager houden 100 stuks melkvee met bijbehorend jongvee. Bij het melkveebedrijf hoort 54 hectare grond.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In 1992 kochten de broers een tweede locatie in De Hoeve en gingen ze ook vleeskuikens houden. “Ik zat al langer in de maatschap, maar werkte er altijd nog naast. Ik wilde graag wat meer thuis zijn”, vertelt Frank Olijslager.

  In 1992 kochten de broers een tweede locatie in De Hoeve en gingen ze ook vleeskuikens houden. “Ik zat al langer in de maatschap, maar werkte er altijd nog naast. Ik wilde graag wat meer thuis zijn”, vertelt Frank Olijslager.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De nieuwe stal is 90 meter lang en 25 meter breed en biedt straks plaats aan 23.500 scharrelvleeskuikens. Het totale staloppervlak van de vleeskuikentak bedraagt nu 4.500 vierkante meter. De broers kunnen zodoende 47.000 scharrelvleeskuikens houden. “Voorheen hielden we al 40.000 gangbare vleeskuikens in één stal”, zegt Frank Olijslager ter vergelijking.

  De nieuwe stal is 90 meter lang en 25 meter breed en biedt straks plaats aan 23.500 scharrelvleeskuikens. Het totale staloppervlak van de vleeskuikentak bedraagt nu 4.500 vierkante meter. De broers kunnen zodoende 47.000 scharrelvleeskuikens houden. “Voorheen hielden we al 40.000 gangbare vleeskuikens in één stal”, zegt Frank Olijslager ter vergelijking.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In 2010 besloten de broers van gangbaar over te stappen op scharrel. Pootproblemen en almaar toenemend antibioticagebruik zorgden ervoor dat het werkplezier van Frank Olijslager steeds minder werd. “Het liep niet lekker en ik dacht: moet het nu zo verder? De aardigheid ging er vanaf. Ik wilde daarom wel wat anders en het idee om scharrelvleeskuikens te gaan houden, sprak me aan.” Olijslager hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij hiervoor werd benaderd door zijn voorlichter van Agrifirm.

  In 2010 besloten de broers van gangbaar over te stappen op scharrel. Pootproblemen en almaar toenemend antibioticagebruik zorgden ervoor dat het werkplezier van Frank Olijslager steeds minder werd. “Het liep niet lekker en ik dacht: moet het nu zo verder? De aardigheid ging er vanaf. Ik wilde daarom wel wat anders en het idee om scharrelvleeskuikens te gaan houden, sprak me aan.” Olijslager hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij hiervoor werd benaderd door zijn voorlichter van Agrifirm.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De eerste ronde begint in augustus. De stal is ruim een maand daarvoor al gebruiksklaar. “We hebben nog kuikens in de bestaande stal. Die zijn nu een paar weken oud”, aldus Olijslager.

  De eerste ronde begint in augustus. De stal is ruim een maand daarvoor al gebruiksklaar. “We hebben nog kuikens in de bestaande stal. Die zijn nu een paar weken oud”, aldus Olijslager.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Overzicht van de kuikens in de bestaande stal. Maatschap Olijslager werkt met een 9-weekse planning. Met gangbare kuikens werd een 7-weekse planning aangehouden.

  Overzicht van de kuikens in de bestaande stal. Maatschap Olijslager werkt met een 9-weekse planning. Met gangbare kuikens werd een 7-weekse planning aangehouden.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De dieren worden na 56 dagen weggeladen. Frank Olijslager streeft naar een aflevergewicht van 2.300 gram. Olijslager: “Je wordt gekort bij gewichten lager dan 2.250 gram en gewichten hoger dan 2.350 gram.” De vleeskuikenhouder zet 10,5 kuikens op per vierkante meter. Hij moet onder de 25 kilo per vierkante meter blijven.

  De dieren worden na 56 dagen weggeladen. Frank Olijslager streeft naar een aflevergewicht van 2.300 gram. Olijslager: “Je wordt gekort bij gewichten lager dan 2.250 gram en gewichten hoger dan 2.350 gram.” De vleeskuikenhouder zet 10,5 kuikens op per vierkante meter. Hij moet onder de 25 kilo per vierkante meter blijven.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Olijslager beleeft veel plezier aan het houden van scharrelvleeskuikens. Het is volgens hem een mooie manier van kuikens houden, die vergeleken met gangbare kuikens minder werkdruk met zich meebrengt. Van de 14 rondes die hij nu met scharrelvleeskuikens draaide, hoefde hij pas drie keer antibiotica in te zetten. Het rendement van scharrelvleeskuikens is vergelijkbaar met de gangbare houderij en ‘zeker niet hoger’, zo verwoordt Olijslager. “Voor het geld moet je het niet doen. Wanneer je technisch scherp draait, kun je met gangbare kuikens nog meer verdienen ook.”

  Olijslager beleeft veel plezier aan het houden van scharrelvleeskuikens. Het is volgens hem een mooie manier van kuikens houden, die vergeleken met gangbare kuikens minder werkdruk met zich meebrengt. Van de 14 rondes die hij nu met scharrelvleeskuikens draaide, hoefde hij pas drie keer antibiotica in te zetten. Het rendement van scharrelvleeskuikens is vergelijkbaar met de gangbare houderij en ‘zeker niet hoger’, zo verwoordt Olijslager. “Voor het geld moet je het niet doen. Wanneer je technisch scherp draait, kun je met gangbare kuikens nog meer verdienen ook.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Beide stallen zijn onlangs aangesloten op een warmtewisselaar. Met de warmtewisselaar hoopt Olijslager de stookkosten in de hand te houden. Met minder dieren per vierkante meter is het energieverbruik voor scharrelvleeskuikenhouders een belangrijk aandachtspunt.

  Beide stallen zijn onlangs aangesloten op een warmtewisselaar. Met de warmtewisselaar hoopt Olijslager de stookkosten in de hand te houden. Met minder dieren per vierkante meter is het energieverbruik voor scharrelvleeskuikenhouders een belangrijk aandachtspunt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De verwarmde buitenlucht gaat naar de nok van de stal.

  De verwarmde buitenlucht gaat naar de nok van de stal.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De geconditioneerde lucht wordt met steunventilatoren door de stal geblazen. Olijslager zag het niet zitten om met verlaagde strooiseldroging te werken. “Die lage buizen met luchtgaten vind ik irritante obstakels in de stal. Ik heb er vertrouwen in dat ik met dit systeem ook goed uit de voeten kan.”

  De geconditioneerde lucht wordt met steunventilatoren door de stal geblazen. Olijslager zag het niet zitten om met verlaagde strooiseldroging te werken. “Die lage buizen met luchtgaten vind ik irritante obstakels in de stal. Ik heb er vertrouwen in dat ik met dit systeem ook goed uit de voeten kan.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Wat opvalt zijn de lichtplaten in het dak. Die zijn verplicht. In de bestaande stal moest Olijslager de lichtplaten apart installeren. Bij de bouw van deze stal kon hij er uiteraard rekening mee houden. De stalbouw kost maatschap Olijslager €620.000, exclusief btw. Dat is omgerekend ruim €26 per kuikenplaats.

  Wat opvalt zijn de lichtplaten in het dak. Die zijn verplicht. In de bestaande stal moest Olijslager de lichtplaten apart installeren. Bij de bouw van deze stal kon hij er uiteraard rekening mee houden. De stalbouw kost maatschap Olijslager €620.000, exclusief btw. Dat is omgerekend ruim €26 per kuikenplaats.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Via zes brede openingen in de tussenwand kunnen de kuikens straks vanaf de derde levensweek naar de overdekte uitloop scharrelen. Olijslager is verplicht om per 1.000 dieren minimaal één meter doorgangsruimte te hebben. “Met zes panelen van ieder vijf meter breed zit ik op dertig meter. Dat is dus ruim voldoende”, zegt Olijslager.

  Via zes brede openingen in de tussenwand kunnen de kuikens straks vanaf de derde levensweek naar de overdekte uitloop scharrelen. Olijslager is verplicht om per 1.000 dieren minimaal één meter doorgangsruimte te hebben. “Met zes panelen van ieder vijf meter breed zit ik op dertig meter. Dat is dus ruim voldoende”, zegt Olijslager.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De overdekte uitloop moet minimaal 20 en maximaal 30 procent van de totale staloppervlakte omvatten. Bij Olijslager is de overdekte uitloop 25 procent van het totale staloppervlakte. De kuikens komen van Probroed, worden geslacht bij De Kuikenaer en worden verkocht door Albert Heijn. Waar het kort na de overstap op scharrelvleeskuikens nog wel eens voorkwam dat Olijslager een rondje gangbaar moest draaien, gaat het met de afzet van het scharrelpluimveevlees nu een stuk beter. “Ik heb nu al anderhalf jaar geen gangbare kuikens meer gehad.” Mocht het ooit nodig zijn dan is Olijslager vergund om 90.000 vleeskuikens op deze locatie te houden.

  De overdekte uitloop moet minimaal 20 en maximaal 30 procent van de totale staloppervlakte omvatten. Bij Olijslager is de overdekte uitloop 25 procent van het totale staloppervlakte. De kuikens komen van Probroed, worden geslacht bij De Kuikenaer en worden verkocht door Albert Heijn. Waar het kort na de overstap op scharrelvleeskuikens nog wel eens voorkwam dat Olijslager een rondje gangbaar moest draaien, gaat het met de afzet van het scharrelpluimveevlees nu een stuk beter. “Ik heb nu al anderhalf jaar geen gangbare kuikens meer gehad.” Mocht het ooit nodig zijn dan is Olijslager vergund om 90.000 vleeskuikens op deze locatie te houden.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Olijslager koos voor LAE-voerpannen. Dat zijn volgens hem mooie pannen die goed vollopen en waaruit de kuikens weinig morsen. Olijslager plaatst bij aanvang van de ronde straks 23 strobaaltjes in de stal. Die zorgen voor afleiding. De kuikens maken er in de andere stal volop gebruik van. Volgens de vleeskuikenhouder zijn de baaltjes aan het einde van de ronde zo goed als opgepikt.

  Olijslager koos voor LAE-voerpannen. Dat zijn volgens hem mooie pannen die goed vollopen en waaruit de kuikens weinig morsen. Olijslager plaatst bij aanvang van de ronde straks 23 strobaaltjes in de stal. Die zorgen voor afleiding. De kuikens maken er in de andere stal volop gebruik van. Volgens de vleeskuikenhouder zijn de baaltjes aan het einde van de ronde zo goed als opgepikt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De waterlijnen, met Lubing-drinknippels, zijn voorzien van een automatisch doorspoelsysteem.

  De waterlijnen, met Lubing-drinknippels, zijn voorzien van een automatisch doorspoelsysteem.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Indirect gestookte Ermaf-heaters zorgen ervoor dat de stal straks op temperatuur wordt gestookt.

  Indirect gestookte Ermaf-heaters zorgen ervoor dat de stal straks op temperatuur wordt gestookt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Olijslager wil zijn collega’s uit het gangbare segment niet tegen het hoofd stoten. Hij keurt hun manier van werken niet af. Zelf had hij er echter geen goed gevoel meer bij. De keuze voor scharrelvleeskuikens was bovendien gemakkelijk gemaakt. “Wij hadden maar een stal met 40.000 vleeskuikens. Wij konden eenvoudig overstappen. Met meerdere stallen en meer dieren was het een heel ander verhaal geweest”, zegt Olijslager. De ondernemer vertelt dat hij mensen nu ook wel eens aan het einde van de ronde naar zijn kuikens laat kijken. Voorheen deed hij dat alleen in het begin van de ronde.

  Olijslager wil zijn collega’s uit het gangbare segment niet tegen het hoofd stoten. Hij keurt hun manier van werken niet af. Zelf had hij er echter geen goed gevoel meer bij. De keuze voor scharrelvleeskuikens was bovendien gemakkelijk gemaakt. “Wij hadden maar een stal met 40.000 vleeskuikens. Wij konden eenvoudig overstappen. Met meerdere stallen en meer dieren was het een heel ander verhaal geweest”, zegt Olijslager. De ondernemer vertelt dat hij mensen nu ook wel eens aan het einde van de ronde naar zijn kuikens laat kijken. Voorheen deed hij dat alleen in het begin van de ronde.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De nieuwe stal van maatschap Olijslager is vrijdag 5 juli open voor bezoekers. Geïnteresseerden zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Jokweg 77 in De Hoeve.

  De nieuwe stal van maatschap Olijslager is vrijdag 5 juli open voor bezoekers. Geïnteresseerden zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Jokweg 77 in De Hoeve.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • slutter

  Puike stal en niks mis mee.

 • vannoord

  Gefeliciteerd heren en veel arbeidsvreugde.

Of registreer je om te kunnen reageren.