Pluimveehouderij

Foto & video 4624 x bekeken 28 reacties

De combikip is in de maak

De biologisch-dynamische pluimveehouder Gerjan Slingenbergh in het Overijsselse Ane ontwikkelt samen met het Louis Bolk Instituut een kip waarvan de hen geschikt is voor de productie van eieren en de haantjes gebruikt worden voor de vleesproductie. "Het is een lange weg om dat te bewerkstelligen, maar we zijn op de goede weg”, vertelt Slingenbergh, die daarnaast tekst en uitleg geeft over zijn bedrijfsvoering.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • Tomtom1912

  Nog meer dieren leed

 • dirk tamminga

  Op zo lange reclame rotzooi zit ik niet te wachten.
  Ik heb wel wat anders te doen.
  Dirk Tamminga

 • kleine pluimveehouder

  waarom laten ze geen biilogische eieren uit het buitenland komen. Dat doen ze ook met kooi-eieren.
  De kooi-eieren zijn in Nederland verboden maar ze laten wel toe dat de kooi-eieren uit het buitenland komen. Dat is meten met twee maten. Daar klopt niets van

 • oeleboele

  waarom de biologische sector iedere keer onderuithalen? Ook ik/wij staan met beide benen op de grond, laat ieder in zijn waarde, dat doen wij ook. Ga elkaar als collega's niet zo afzeiken, maar help elkaar waar nodig! Op elke bedrijfstak is wel wat aan te merken! En wat die kooi eieren betreft, in de politiek daar ligt veel scheef, daar moeten we met z'n allen naar uithalen. Daar zijn mensen die er geen lor verstand van hebben die ons wel zullen vertellen hoe het moet, met al hun vaak onzinnige regelgeving en onzinnige oplossingen: ( een uitloop van tenminste 4 Ha overspannen met netten!Hoe groot wil men het bouwblok dan wel laten worden? )

 • abtje

  @Degroeneweiden Dat doen de bio's zelf. In deze video ook, zelf het vergelijk noemen met de gangbaren. Dit om zich boven de gangbaren te willen plaatsen.
  Zo van wij zijn beter. Het probleem is dat zonder gangbaren de bio's niet kunnen bestaan en een nog groter probleem is dat het verschil steeds kleiner word. De bio's zijn niet zo bijzonder meer. De gangbaren halen ze aan alle kanten in. Dat zie je bij de akkerbouw, fruitteelt, varkens, koeien en kippen en alles wat daarbij zit. Dat de politiek nu de bio's ook gaat lastigvallen is hier ook een logisch gevolg van. De bio's zijn niet meer verheven en mogen weer landen op aarde en zich ook eer aan de wetjes en regeltjes houden zoals alle boeren.

 • jehanvankroaks

  Als je een hond wil slaan kun je altijd wel een stok vinden.
  Laat ik dat nu eens niet doen.

  Mooi verhaal.
  Op zich helemaal niks mis mee ik zeg vooral doorgaan !

 • Roelofsn

  Mooie cirkel, alleen kun je niet beweren dat je met overproductie de wereld niet kunt voeden, volgens mij

 • Zents beheer

  @Degroeneweiden, u heeft helemaal gelijk maar dit is dus de Gerjan die op alles en iedereen commentaar heeft althans op wie het op een andere manier wil doen.
  Ik moet eerlijk bekennen dat we wel hebben gelachen. We hadden ons een ietwat mager fanatiek manneke voorgesteld, dus best grappig wanneer je hem met een van de dames over zijn prairie ziet schuifelen. Natuurlijk, hij mag het op zijn manier doen en misschien zal hij het wel uitzingen maar voor 90 procent van zijn collega's is dit geen levensvatbare manier van boeren. Leuke man om te zien en te horen, niets van te vrezen! Ik zal voortaan bij zijn commentaren slechts glimlachen.

 • joannes

  Deze man is in staat geweest zijn eigen ideale productiemethode goed te verkopen en er zijn brood bljikbaar goed mee te verdienen. Respect! De meeste volgen het concept van de massa en raken verstrikt in een (te) lage prijs voor hun product omdat hun klant hun producten niet begrijpen en er een marginale prijs voor betalen.

 • kleine pluimveehouder

  hoi, wie is de NOP die de prijs bepaalt van de eieren??

 • l coumans

  kleine pluimveehouder daar is geen afkorting voor . het is de boer zelf die de prijs bepaalt , en niet de prijs betaald.

 • Khalid en zijn maten

  Gerjan kan zich in geschreven woord beter uitdrukken dan in gesproken woord, komt er allemaal nogal haperend uit die uitleg. Klaarblijkelijk is de markt voor bio-dynamische eieren niet zo heel groot, maar hij kan er zijn kostje mee kopen zoals hij zelf aangeeft.

 • Cokie

  hij kan toch niet zonder de gangbare vitaminen en mineralen,dus zo dynamisch is hij ook weer niet.

 • l coumans

  4007ib dat klopt niet wat je denkt, hij koopt de rest bij de biomeelfabriek dat even ter info

 • hout&co

  Wel apart dat er een apart ´ras´ontwikkelt moet worden ????????????

  In Frankrijf hebben ze allang zulke rassen, ook Nederland kent z´n dubbeldoelrassen. dus..........

  Als dit zo is dan heb ik straks het begin van een biologische kippenhouderij waar ik de hanen van kan mestem (worden ongeveer 3-4 kilo) en de hennem kan gebruiken voor de leg van Salmonellavrije eieren...........

  JOEPIE !!!!!!!!

  Ik heb het ei (niet uitgevonden maar wel) ontdekt !!!!!!!!!!!

 • Farmer NL

  Vind het mooi ook eens methode te zien die niet alle daags zijn, kan iedereen van leren, zie dit liever dan een Rondeel stal, hier zit een gedachte achter die door Gerjan voor eigen kop verder wordt uitgetest en tegelijk kan hij er zijn brood mee verdienen.

 • Cokie

  coumans,en die biomeelfabriek maakt ze zelf zeker.

 • jete

  Alhoewel het niet een specifiek consumentenbelang is, is het van de heer Slingenbergh een nobel streven om voor de produktie van eieren en kippenvlees een combinatiekip te willen ontwikkelen. Echter heeft er, zoals de heer Slingenbergh en het Louis Bolk instituut ook bekend zal zijn, in 2009 een uitgebreid onderzoek plaats gevonden om te kunnen bezien of een dergelijke combinatiekip in de Nederlandse situatie een kans heeft. Met het Ministerie van LNV als opdrachtgever en financier is dit onderzoek toen uitgevoerd door de Animal Sciences Group van Wageningen UR, tezamen met het bedrijfsleven, waaronder de fokbedrijven. Hieruit kwam de volgende conclusie naar voren:
  “Vanuit biologische principes en vanuit marktkansen is onderzocht of een combinatiekip (d.w.z. de hennen voor de eiproductie en de hanen voor de vleesproductie) perspectieven biedt. Gebleken is echter dat een combinatiekip minder efficiënt met grondstoffen omgaat dan gespecialiseerd leg- en vleespluimvee. Gegeven de sensorische eigenschappen en de relatief hoge kostprijs is het marktperspectief voor een combinatiekip in Nederland gering“.
  Als de heer Slingenbergh echter meent op een “nichemarkt“ te kunnen opereren en daar opbrengsten weet realiseren die 3x hoger zijn dan op de “normale markten”, dan is dat zijn “visie op de markt”. Het zal echter duidelijk zijn dat er zowel op de Nederlandse als de internationale markt weinig mensen zijn, die deze prijs wìllen en kùnnen betalen.

 • gerjan slingenbergh

  Ik word een beetje moe van die mensen die klakkeloos accepteren dat we dieren( eendagskuikens) dood maken omdat we er niet aan kunnen verdienen.

 • l coumans

  beste jete het is meer de angst vande tussen handel en retail dan de onwil van de consument of producent . de tussen handel ziet het niet zitten en die hebben we als producent nodig.

 • Conrad

  Mooi verteld Gerjan, ik wens jou veel succes met je kip. Ik blijf toch maar gewoon lohmannetjes bestellen (zonder de hanen). Mooi om te zijn hoe jij de markt wilt bedienen. Het is alleen voor weinigen zo weggelegd. Frisse tegenwind!

 • Khalid en zijn maten

  Als ik Gerjan goed begrijp hoeft hij niet persé iets te verdienen aan zijn kippen, ik vraag me dan toch af hoe je met een lege bankrekening je leven buiten je werk om wil financieren...Tenzij Gerjan nog een andere bron van inkomsten heeft , waar er dan geld binnenkomt.

 • koestal

  In Meppel worden ,s winters de eendagskuikens [haantjes] aan de ooievaars gevoerd ,in het voorjaar moeten de ooievaars hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en vreten alle jonge weidevogels in een straal van ongeveer 20 km rondom Meppel op,en de vogelbescherming maar klagen dat er zo weinig weidevogels zijn.Het ooievaarsstation in Meppel is er zo trots op dat er wel zo,n 400 ooievaars zijn .Boeren krijgen dan weer de schuld dat er zo weinig weidevogels zijn. Zeg maar dag vogels !!

 • l coumans

  o daarom zijn er zoveel kinderen in meppel

 • Khalid en zijn maten

  gerjan zal wel lekker druk zijn ,zijn laatste reactie was 5 dagen geleden...

 • jan123123

  De kippeboer uit Ane doet het goed !

 • koestal

  slag bij Ane

 • Khalid en zijn maten

  Het land van de kippenboer uit Ane ziet er op google earth een beetje schraal uit, met in het gewas hier en daar een donkere plek...

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.