Pluimveehouderij

Foto & video 7194 x bekeken 5 reactieslaatste update:12 jun 2013

Met derde kalkoenenstal naar 19.000 dieren

De broers Dirk en Bart van der Sterren breiden hun kalkoenenbedrijf in het Drentse Zwiggelte uit met een derde stal.

Foto

 • Bart (33, links) en Dirk (36) van der Sterren hebben in Zwiggelte (Dr.) een gemengd bedrijf met 125 hectare akkerbouw (zetmeelaardappelen, tarwe en suikerbieten) en straks 19.000 kalkoenen dankzij de nieuwe, derde stal.

  Bart (33, links) en Dirk (36) van der Sterren hebben in Zwiggelte (Dr.) een gemengd bedrijf met 125 hectare akkerbouw (zetmeelaardappelen, tarwe en suikerbieten) en straks 19.000 kalkoenen dankzij de nieuwe, derde stal.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het bedrijf bevindt zich aan de noordzijde van het Drentse Oranjekanaal. Familie Van der Sterren komt oorspronkelijk uit het Limburgse Grubbenvorst en vestigde zich hier in 1995. Het toenmalige bedrijf bestond uit 80 hectare akkerbouw en 8.000 kalkoenen.

  Het bedrijf bevindt zich aan de noordzijde van het Drentse Oranjekanaal. Familie Van der Sterren komt oorspronkelijk uit het Limburgse Grubbenvorst en vestigde zich hier in 1995. Het toenmalige bedrijf bestond uit 80 hectare akkerbouw en 8.000 kalkoenen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Dit is de nieuwe kalkoenenstal. De stal is 75 meter lang, 21 meter breed en heeft een vloeroppervlak van 1.575 vierkante meter.

  Dit is de nieuwe kalkoenenstal. De stal is 75 meter lang, 21 meter breed en heeft een vloeroppervlak van 1.575 vierkante meter.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De foto’s zijn gemaakt op woensdag 5 juni, anderhalve week voor de open dag (14 juni). Hier is te zien dat er nog hard wordt gewerkt aan de laatste loodjes van de voorgevel.

  De foto’s zijn gemaakt op woensdag 5 juni, anderhalve week voor de open dag (14 juni). Hier is te zien dat er nog hard wordt gewerkt aan de laatste loodjes van de voorgevel.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Pal naast de stal staan twee kernvoersilo’s, een voerweger en een silo voor geplette tarwe. Via een nog aan te leggen vijzel wordt straks tarwe aangevoerd, dat de gebroeders Van der Sterren toevoegen aan het kernvoer.

  Pal naast de stal staan twee kernvoersilo’s, een voerweger en een silo voor geplette tarwe. Via een nog aan te leggen vijzel wordt straks tarwe aangevoerd, dat de gebroeders Van der Sterren toevoegen aan het kernvoer.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Een overzicht van de stal.

  Een overzicht van de stal.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Dirk en Bart van der Sterren kozen in hun nieuwe stal voor een mechanisch ventilatiesysteem van de Deense fabrikant DACS.

  Dirk en Bart van der Sterren kozen in hun nieuwe stal voor een mechanisch ventilatiesysteem van de Deense fabrikant DACS.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Er zijn geen luchtinlaatventielen in de zijwanden van de stal. De inlaatlucht komt via het dak de stal binnen. “Via dit systeem kunnen we de ventilatie goed in de hand houden en de geconditioneerde inlaatlucht mooi over de stal verdelen”, zegt Dirk van der Sterren. In de twee bestaande stallen werken de kalkoenenhouders met natuurlijke ventilatie.

  Er zijn geen luchtinlaatventielen in de zijwanden van de stal. De inlaatlucht komt via het dak de stal binnen. “Via dit systeem kunnen we de ventilatie goed in de hand houden en de geconditioneerde inlaatlucht mooi over de stal verdelen”, zegt Dirk van der Sterren. In de twee bestaande stallen werken de kalkoenenhouders met natuurlijke ventilatie.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Ventilatoren in de nok voeren stallucht af.

  Ventilatoren in de nok voeren stallucht af.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De kalkoenenhouders kozen voor hangende tl-verlichting. Dat geeft een mooie spreiding van het licht. “Met de luchtkokers van het mechanische ventilatiesysteem is het oppassen voor schaduwvorming in de stal. Met deze hangende tl’s hoeven we daar niet bang voor te zijn”, zegt Bart van der Sterren.

  De kalkoenenhouders kozen voor hangende tl-verlichting. Dat geeft een mooie spreiding van het licht. “Met de luchtkokers van het mechanische ventilatiesysteem is het oppassen voor schaduwvorming in de stal. Met deze hangende tl’s hoeven we daar niet bang voor te zijn”, zegt Bart van der Sterren.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De voerpannen van Roxell zijn zowel geschikt voor de opfokperiode (de eerste vier, vijf weken), als voor de afmestperiode. In deze stand zijn de pannen geschikt voor de jonge kuikens.

  De voerpannen van Roxell zijn zowel geschikt voor de opfokperiode (de eerste vier, vijf weken), als voor de afmestperiode. In deze stand zijn de pannen geschikt voor de jonge kuikens.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Deze grotere pan is bedoeld voor de zwaardere dieren.

  Deze grotere pan is bedoeld voor de zwaardere dieren.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Vlotterballetjes zorgen ervoor dat de jonge kalkoenkuikens tijdens de eerste paar dagen van de ronde gemakkelijk toegang tot drinkwater hebben.

  Vlotterballetjes zorgen ervoor dat de jonge kalkoenkuikens tijdens de eerste paar dagen van de ronde gemakkelijk toegang tot drinkwater hebben.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De 19.000 kalkoenen worden tijdens de opfokperiode gehouden in de nieuwe stal. Na een week of vier wordt een deel van de kalkoenen overgeplaatst. De stallen zijn daarom voorzien van grote deuren in de zijwanden. De broers Van der Sterren werken volgens het all-in all-outsysteem.

  De 19.000 kalkoenen worden tijdens de opfokperiode gehouden in de nieuwe stal. Na een week of vier wordt een deel van de kalkoenen overgeplaatst. De stallen zijn daarom voorzien van grote deuren in de zijwanden. De broers Van der Sterren werken volgens het all-in all-outsysteem.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De grote tarwesilo heeft een inhoud van 480 ton.

  De grote tarwesilo heeft een inhoud van 480 ton.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Vanaf deze silo heeft de fotograaf een prachtig zicht op het bedrijf en de omgeving ervan.

  Vanaf deze silo heeft de fotograaf een prachtig zicht op het bedrijf en de omgeving ervan.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Op deze foto is te zien dat in stal 1 en stal 2 met natuurlijke ventilatie wordt gewerkt. Op de achtergrond is de nieuwe stal zichtbaar.

  Op deze foto is te zien dat in stal 1 en stal 2 met natuurlijke ventilatie wordt gewerkt. Op de achtergrond is de nieuwe stal zichtbaar.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De machines van de akkerbouwtak. De broers hebben de taken op het bedrijf verdeeld. Dirk van der Sterren is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de kalkoenen, terwijl Bart de akkerbouwtak voor zijn rekening neemt. Tijdens vakanties kunnen ze elkaars taken overnemen, wat de nodige vrijheid biedt. De broers werken met een vaste medewerker en een zzp’er, die regelmatig bijspringt.

  De machines van de akkerbouwtak. De broers hebben de taken op het bedrijf verdeeld. Dirk van der Sterren is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de kalkoenen, terwijl Bart de akkerbouwtak voor zijn rekening neemt. Tijdens vakanties kunnen ze elkaars taken overnemen, wat de nodige vrijheid biedt. De broers werken met een vaste medewerker en een zzp’er, die regelmatig bijspringt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De broers strooien tijdens de ronde 30 tot 35 ton tarwestro bij. Daarvoor wordt deze combinatie gebruikt.

  De broers strooien tijdens de ronde 30 tot 35 ton tarwestro bij. Daarvoor wordt deze combinatie gebruikt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Op vrijdag 14 juni is er een open dag op het bedrijf van Dirk en Bart van der Sterren. Bezoekers zijn welkom tussen 15.00 en 19.30 uur aan het Oranjekanaal NZ 12 in Zwiggelte. Lees in Pluimveehouderij van 21 juni een uitgebreide bedrijfsreportage. Daarin meer achtergronden over de werkwijze van de broers en uitleg over hun keuzes voor mechanisch ventileren, het all-in all-outsysteem, het bijvoeren van tarwe en de afzet van de dieren.

  Op vrijdag 14 juni is er een open dag op het bedrijf van Dirk en Bart van der Sterren. Bezoekers zijn welkom tussen 15.00 en 19.30 uur aan het Oranjekanaal NZ 12 in Zwiggelte. Lees in Pluimveehouderij van 21 juni een uitgebreide bedrijfsreportage. Daarin meer achtergronden over de werkwijze van de broers en uitleg over hun keuzes voor mechanisch ventileren, het all-in all-outsysteem, het bijvoeren van tarwe en de afzet van de dieren.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • yvijn

  Nu hebben die gebroeders zo'n prachtig stuk grond.
  Kunnen de dieren niet eens naar buiten.
  De mens is slecht.

 • Mels

  Jij wel ja omdat je geen flauw benul hebt van waar je tegen ageert.

 • alco1

  @Mels. Vaak kun je al voorspellen wat voor reactie er komt, als je de inlog naam leest.
  Vroeger toen de dieren nog geen onderkomen hadden en ze moesten strijden voor hun hachje. Zeg maar wat er gebeurt in de Oostwaarder Plassen, was hun leven onvoorspelbaar. Nu ze een onderkomen hebben in riante resorts en behandeling krijgen met ziektes, is het weer niet goed.

 • koestal

  ondernemers pur sang,petje af

 • koestal

  ook nog eigen krachtvoer verbouwen ,prima zo

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.