Pluimveehouderij

Foto & video 13959 x bekeken 45 reactieslaatste update:18 dec 2013

'20.000 bio-kippen voor een goed rendement'

Helmus Torsius begon in Putten een nieuw pluimveebedrijf met 20.000 biologische leghennen. "Het gemiddelde rendement is onze sector is laag. Ik wil graag een ei produceren dat iets beter wordt betaald."

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • av

  3.30 prachtig. alle kippen stil en dan beginnen ze weer. hahahah

 • lub tuf

  geen snavelbehandeling? 6 kippen per vierkantemeter ?

 • lub tuf

  worden we hier geflest?

 • trekker123

  Ben benieuwd wat die 12 hectare grond ermee te maken heeft. Kippen lopen wel een beetje buiten rond de stal maar echt heel ver aan de wandel gaan ze niet. Of wordt er bedoeld dat je de mest van 20.000 kippen verantwoord kwijt kunt op 12 hectare?

 • probe14

  Weer meer aanbod.... Het gaat de varkens achterna

 • Damnjamn


  lub tuf 10:30
  # 3

  worden we hier geflest?


  Als je de beelden goed bekijkt dan zie je hele snavels.

  Of je wilt natuurlijk gewoon alles in twijfel trekken.

 • l coumans

  deze ondernemer maakt zich we erge dikke benen om het aantal eieren , zie nogalwat kippen die een vale kam hebben als of ze niet bij kunnen houden.

 • muldertje

  trekker 123 die 12 hectare dat is een regel zoveel kippen per meter nou dat het die boer beschikbaar voor die beesten of ze er gebruik van maken is aan de kippen

 • gerjan slingenbergh

  Dergelijke 'ondernemers' die puur voor het rendement gaan maken wel de markt kapot voor echte biologische kringloop pluimveehouders.

 • Eierboer Zuid

  Wat zijn echte biologische kringloop pluimveehouders Gerjan ? Mannen met een baard op sandalen die voor een habbekrats door de stront kruipen ? Vinden we die leuker dan de ondernemer die iets aan zijn werk wil verdienen ? Bestaan er ook echte kringloop ambtenaren die met veel enthousiasme en naïviteit werken, zeven dagen in de week, voor weinig geld, nooit vakantie en zelden ziek en op latere leeftijd ook nog tevreden met een klein pensioentje ? Dat zou leuk zijn voor de ondernemer, dan zou hij niet zoveel belastingen moeten betalen.

 • Conrad

  Ja Gerjanslingenbergh, zo is het maar net. De echte biologische veehouders banen de weg en de ondernemers strijken de meeste winst op. Ook ik lift mee met die markt. Desondanks probeer ik er zoveel als mogelijk van te maken. Bij mij zou niet de stal maar de uitloop centraal staan in een dergelijk interview. Helmus zal overigens het beste voor hebben met zijn kippen, maar zijn stal en uitloop zorgen niet voor een groot draagvlak onder de consumenten, nog niet tenminste.

 • kk

  wat nou Gerjan en Coumans, in elke topic zitten zeuren dat alles geweldig is als je biologisch boert en nu er meer boeren instappen begin je te piepen, had je maar niet zo veel reclame moeten maken voor bio

 • lub tuf

  om er geld echt mee te verdienen is hij 10jaar te laat,dat geld ook voor freiland.

 • lub tuf

  dit zijn freiland kippen en de snavels zijn behandeld ! damnjamn

 • Tonnis

  Als ik de reacties zo lees, is het net of de heren Coumans, Slingenbergh en Kors
  menen dat het houden van biologische leghennen alleen aan hen voorbehouden is.
  Helmus, mooie stal.

 • Zents beheer

  En nou schakelt iemand om en weer is het niet goed. Dit is toch wat jullie willen Coumans, Slingenbergh en Conrad ?
  Wat de markt betreft is het nu al vol en is de bio-sector afhankelijk van export naar Duitsland waar flink uitgebreid wordt om zelfvoorzienend te worden.
  Komt nog bij dat wanneer geen snavel behandeling meer is toegestaan , Freiland stallen omschakelen wanneer dit nog net iets meer opbrengt dan de kostprijs.
  Welkom in de gangbare wereld!
  Overigens succes Helmus

 • gerjan slingenbergh

  @kk Momementeel worden veel bio eieren al onder de kostprijs verkocht. Als er dan een 'ondernemer' begint met 20000 bio kippen dan is zo iemand bezig om de markt verder kapot te maken. Er worden veel biologische eieren ge- exporteerd van kippen die met buitenlands voer zijn gevoerd en dat doorkruist de kringloop gedachte. Zolang de consumptie in nEderland niet sterker groeit heeft niemand iets aan verdere uitbreiding. Behalve dan de voerfabriek en de rabobank.

 • bankivahoen

  Alles wordt hier bio gerjan @, de rest wordt weggepest dus bereid je maar voor dat ook jij zult moeten wedijveren om de laagste kostprijs of stoppen! Waarom mag een andere niet beginnen met bio ? Heb je het alleenrecht op deze vorm van productie gepatenteerd soms? Welkom in de wereld van gezonde concurrentie !

 • probe14

  Tsja het is zuur maar de pret is over. Die Gerjan, Coumans en Conrad dachten met halve dagen kuieren tussen de kippen een topsalaris te kunnen blijven verdienen. Hoe naïef kun je wezen. En nu er collegas bi jullie komen die ook wel een graantje mee willen pikken is leiden in last. Nu wordt het eerst een paar jaar inteeen en dan bij Rabobank aankloppen voor lening nieuwe stal. Of baantje buitenshuis erbij. Met een 8 tot 5 mentaliteit kun je nog heel wat uren bijsprokkelen.

 • Derksfourage

  Iedere boer staat als het goed is toch als ondernemer in zijn bedrijf ? Hebben we niet allemaal hetzelfde doel: een goed belegde boterham verdienen met dat waar we trots op zijn en plezier aan beleven? Wanneer je niet als ondernemer in je eigen bedrijf staat dan is voor mij de vraag hoe lang je het nog vol houdt in deze tijd. Verder is iedereen vrij om zelf wat aan eigen vermarkting en markt ontwikkeling te doen , niemand verplicht je om voor de export te produceren wanneer er via de gangbare weg niet genoeg voor je eieren betaald wordt.

 • gerjan slingenbergh

  Een goede ondernemer gaat niet produceren op een markt die al in ruime mate bediend kan worden door bestaande bedrijven. Het is gewoon jammer dat er nog zoveel boeren zijn die voor een half salaris 80 uur in de week willen werken.

 • kleitokkers

  Ontwikkelingen staan nooit stil, dat is van alle tijden. Ik wens Helmus heel veel succes met zijn wel overwogen en zeer doordachte opzet van deze eenheid.
  Ik heb er ook al weer wat van geleerd.

 • Khalid en zijn maten

  Ik vermoed dat helmus met deze aantallen kippen véél 'rendabeler kan draaien dan de gerjan,coumans en conrad,en die zien de bui al hangen en beginnen nu te klagen dat de markt voor bio-eieren al te vol is in Nederland,ach en wee wat erg! Ik heb pasgeleden ook een mooi stalletje gezien die mij erg geschikt lijkt voor het houden van biologische legkippen,kan ik er mooi nog bij doen naast mijn reguliere werk,in de zomer zijn er erg veel toeristen in deze streek en de rest van de eieren kan ik wel vermarkten via de handel...

 • gerjan slingenbergh

  Mensen die zichzelf en de consument voor de gek houden, houden het over het algemeen niet zo lang vol.

 • Zents beheer

  de consument voor de gek houden....., is dat niet het gene wat jij al heel lang doet Gerjan ?

 • Conrad

  Ik heb niets tegen grote nieuwe bedrijven. Zolang het op dierniveau maar goed geregeld is. Ook uitlopen van meer dan 350 meter hoeven geen probleem te zijn. Het enige probleem in dit interview is dat hier een ondernemer praat over zoveel als mogelijk eieren per kip van het ene of het andere ras, de geweldige stalinrichting en de kosten om dieren te houden. Bij biologisch draait het om welzijn, milieu/kringlopen en beleving van de consument. Niets in dit interview gaf dit weer. Deze ondernemer heeft geen markt gemaakt maar lift mee, de ontwikkeling van dit bedrijf kan gaan bijdragen aan afzetvergroting, maar dan moet er vanuit de consument gedacht gaan worden. Ik hoop ook werkelijk dat bedrijven als deze volop gaan investeren in de uitloop. Dat is het visite kaartje van de sector. Ik heb ook liever dat dit soort bedrijven zich ontwikkelen dan hobby matige bedrijven met kleine efficiëntie. Uiteindelijk willen we ook professionele bedrijven! Die kunnen voldoen aan alle overige eisen.

 • Conrad

  Als je goed kijkt naar de snavels zie dat deze absoluut behandeld zijn. Er lopen halve bovensnavels tussen. En torsies zelf zegt dat dit biokippen moeten worden. Deze kippen kunnen dus geen bio meer worden. Wellicht is de stal wel bedoeld als bio, maar was er geen afzet voor dit bedrijf te realiseren. Wellicht volgend jaar als de biomarkt (hopelijk) weer aangetrokken is, zowel in afzet als in prijs.

 • l coumans

  dacht ik ook gezien te hebben conrad ,maar kan ook bij de opfokker mis zijn gegaan denk aan scharrel en bio in een stal . ze waren niet struktureel gekapt

 • Khalid en zijn maten

  @ Conrad,zou het ook niet zo kunnen zijn dat deze man die 20000 bio legkippen van niet 1 van de bio-opfok bedrijven kon krijgen omdat die allemaal nog in(te) kleine aantallen opfokken? Gezien de commentaren hier van de bio pluimveehouders krijg ik de indruk dat dit de eerste is die op grotere schaal bio legkippen houdt en dat de al bestaande bedrijven met veel kleinere aantallen werken,en er waarschijnlijk nog werk buitenshuis bij doen om inkomen te genereren...

 • l coumans

  khalid jonge hennen voor bio ruim aanbod maar niet voor die schamele 7euro

 • gerjan slingenbergh

  Bravo Conrad. @ Zentsbeheer1, In mijn stallen lopen geen snavelbehandelde kippen. Consumenten van biologische eieren willen dat niet.

 • Conrad

  @ Khalid en@ coumans bio opfok kan nooit gecombineerd worden met gangbaar. Er zijn meer opfokbedrijven van 30.000 dan van 3.000, dat is dus geen enkel probleem. Ook is de uitloop van Helmus 12 ha groot, voldoende voor 30.000 Freiland hennen. Wat toevalligerwijs de stalruimte is voor 20.000 biokippen. Wellicht moet deze locatie biologisch zijn ivm de vergunning??

 • probe14

  Och ze kunnen het niet winnen met hun oude vervallen kleine stalletjes en nu gaan ze publiek de collega proberen te pakken op eventuele onvolkomenheden. Vroeger hadden we een beweging cq partij voor dit soort mensen.

 • l coumans

  info 387 als je geschoren wordt kun je maar geter stilzitten

 • Conrad

  Info 387, toevallig heb ik een hypermodern bedrijf. Eventuele onvolkomenheden.......jij durft zeg!

 • gerjan slingenbergh

  Kan Engel Lameijer uitleg geven? Het wordt steeds interessanter.

 • wessel90

  en grondeieren ware er in het begin wel ja!!

 • l coumans

  wessel90 nu heet dat voortaan systeemeieren dan klinkt het niet zo erg

 • Farmer NL

  Even voor alle helderheid.
  Eerste koppel wordt als freiland gehouden, alle grond is nog niet biologisch.
  Grond en systeem eieren heeft iedereen aan 't begin van een koppel, soms wat meer soms wat minder, iemand die er geen heeft komt nooit in de stal of te laat en de kippen vreten ze op. Grond eieren zijn wezenlijk anders dan systeem eieren omdat ze op een ander plek liggen en systeem eieren zijn met veel minder moeite te verzamelen.
  Als iedereen zijn bedrijf er zo netjes bij had liggen met zo'n mooie, vosvrije omheining was het imago van freiland/bio een stuk beter.

 • kuiken007

  @farmer nl als ik het filmpje bekijk zegt hij toch echt dat dit biologische kippen zijn!!! of heb ik verkeerde bril op?

 • Conrad

  Verwijder deze hele reportage maar, wat belachelijk zeg. Helmus, het is wel een mooie stal, en ik wens je alle succes toe. Want kippen houden en ondernemen kan je als de beste, maar interviews.....niet meer doen.

 • Cokie

  vosvrije omheining?beter 1 vos in de omheining dan 10 in de uitloop. gelukkig hebben ze bij armer automatic meer verstand van de inrichting!

 • Cokie

  farmer

 • Farmer NL

  @Kuiken007, zegt moet Bio worden, had misschien helderder gekunt.
  Voor de rest vind ik bij elk artikel waar commentaar op komt de inhoud van deze commentaren wel erg op mekaar lijken en het gaat amper aan over de echte inhoud van het artikel of in dit geval de video.

 • Cokie

  het is mischien niet het commetaar wat u graag hoort ,farmer NL. niemand verplicht u om het te lezen.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.