Pluimveehouderij

Foto & video 8569 x bekeken 2 reacties

Jonge ondernemer bouwt aan toekomst in pluimveesector

Freerk Pietersma (27) begon een paar jaar geleden met een klein startkapitaal in de vleeskuikensector. De jonge ondernemer schreef een bedrijfsplan, overtuigde de Rabobank en nam het verouderde bedrijf van zijn ‘pake en beppe’ over. Binnenkort neemt hij zijn eerste nieuwe stal in gebruik.

Foto

 • Op de locatie in Sondel (Fr.) waar zijn opa en oma 45 jaar lang vleeskuikens hielden, deed Freerk Pietersma (27) vier jaar geleden zijn intrede in de vleeskuikensector. De voorbije jaren hield hij er 34.000 vleeskuikens in twee verouderde stallen. Pietersma sloopte een van de gedateerde schuren en zette een nieuwe stal neer voor 60.000 vleeskuikens. Op de foto poseert Freerk met zijn vriendin Inske Tjeerdema (23) en zijn pake en beppe Rinze (76) en Hinke (75) Schilstra.

  Op de locatie in Sondel (Fr.) waar zijn opa en oma 45 jaar lang vleeskuikens hielden, deed Freerk Pietersma (27) vier jaar geleden zijn intrede in de vleeskuikensector. De voorbije jaren hield hij er 34.000 vleeskuikens in twee verouderde stallen. Pietersma sloopte een van de gedateerde schuren en zette een nieuwe stal neer voor 60.000 vleeskuikens. Op de foto poseert Freerk met zijn vriendin Inske Tjeerdema (23) en zijn pake en beppe Rinze (76) en Hinke (75) Schilstra.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Hoewel hij zelf niet van een boerenbedrijf komt, wist Pietersma als tiener al dat zijn toekomst in de agrarische sector lag. Hij studeerde af aan de Hogere Landbouwschool in Leeuwarden en werkte op verschillende melkveebedrijven in binnen- en buitenland. De keuze om als ondernemer in de vleeskuikenhouderij te beginnen, maakte hij op 22-jarige leeftijd. “Financieel gezien begin je nu eenmaal gemakkelijker in de pluimveesector dan in de melkveehouderij. Hoewel het nog altijd om veel geld gaat, zijn de investeringen lager. De snelle geldstromen in de vleeskuikenhouderij zijn daarbij een voordeel”, zegt Pietersma.

  Hoewel hij zelf niet van een boerenbedrijf komt, wist Pietersma als tiener al dat zijn toekomst in de agrarische sector lag. Hij studeerde af aan de Hogere Landbouwschool in Leeuwarden en werkte op verschillende melkveebedrijven in binnen- en buitenland. De keuze om als ondernemer in de vleeskuikenhouderij te beginnen, maakte hij op 22-jarige leeftijd. “Financieel gezien begin je nu eenmaal gemakkelijker in de pluimveesector dan in de melkveehouderij. Hoewel het nog altijd om veel geld gaat, zijn de investeringen lager. De snelle geldstromen in de vleeskuikenhouderij zijn daarbij een voordeel”, zegt Pietersma.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Op deze foto is het verschil tussen oud en nieuw duidelijk zichtbaar. Pietersma begon vier jaar geleden met een zelf bijeengespaard startkapitaal aan zijn avontuur als ondernemer. Hij schreef een bedrijfsplan en ging ermee langs verschillende banken. De Rabobank geloofde in de plannen van de ambitieuze Pietersma en besloot medewerking te verlenen. “De Rabobank was direct positief. Ik kon het bedrijf van mijn opa en oma overnemen en ben begonnen”, vertelt Pietersma.

  Op deze foto is het verschil tussen oud en nieuw duidelijk zichtbaar. Pietersma begon vier jaar geleden met een zelf bijeengespaard startkapitaal aan zijn avontuur als ondernemer. Hij schreef een bedrijfsplan en ging ermee langs verschillende banken. De Rabobank geloofde in de plannen van de ambitieuze Pietersma en besloot medewerking te verlenen. “De Rabobank was direct positief. Ik kon het bedrijf van mijn opa en oma overnemen en ben begonnen”, vertelt Pietersma.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Na drie jaar tot tevredenheid te hebben gedraaid, besloot Pietersma dat de tijd rijp was om zijn verdere toekomstplannen waar te maken. Gesteund door goede financiële resultaten klopte hij wederom bij de Rabobank aan voor een financiering van de bedrijfsuitbreiding. De bank sprak het vertrouwen uit in de jonge Fries en gaf groen licht voor zijn uitbreidingsplannen. De nieuwe stal staat pal naast de oude stal. Pietersma wil deze gedateerde stal op termijn vervangen door nog een nieuwe stal. Het bouwblok en de milieuvergunning zijn op deze toekomstige uitbreiding berekend.

  Na drie jaar tot tevredenheid te hebben gedraaid, besloot Pietersma dat de tijd rijp was om zijn verdere toekomstplannen waar te maken. Gesteund door goede financiële resultaten klopte hij wederom bij de Rabobank aan voor een financiering van de bedrijfsuitbreiding. De bank sprak het vertrouwen uit in de jonge Fries en gaf groen licht voor zijn uitbreidingsplannen. De nieuwe stal staat pal naast de oude stal. Pietersma wil deze gedateerde stal op termijn vervangen door nog een nieuwe stal. Het bouwblok en de milieuvergunning zijn op deze toekomstige uitbreiding berekend.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Vanwege de geringe afstand tot de nieuwe stal zijn de kleppen van de luchtinlaatventielen van de oude stal aangepast. Ze wijzen nu schuin omhoog in plaats van schuin omlaag.

  Vanwege de geringe afstand tot de nieuwe stal zijn de kleppen van de luchtinlaatventielen van de oude stal aangepast. Ze wijzen nu schuin omhoog in plaats van schuin omlaag.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Voordat de stalbouw van start ging, werd zo’n 3.000 kuub grond verzet. Op voorspraak van de gemeente is bij de stalbouw uitgegaan van het grondpeil aan de voorzijde van de stal. Doordat de stal op een heuvel is gebouwd, ligt een flink deel van de stalvloer zodoende lager dan de omliggende grond. Dat is op deze foto goed te zien.

  Voordat de stalbouw van start ging, werd zo’n 3.000 kuub grond verzet. Op voorspraak van de gemeente is bij de stalbouw uitgegaan van het grondpeil aan de voorzijde van de stal. Doordat de stal op een heuvel is gebouwd, ligt een flink deel van de stalvloer zodoende lager dan de omliggende grond. Dat is op deze foto goed te zien.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De stal is 100 meter lang en 25 meter breed (binnenwerkse maten). De spanten van de twee stofkappen achter de stal zijn gezet. Binnenkort worden de stofkappen met damwand dichtgemaakt. Pietersma heeft vergevorderde plannen om op korte termijn twee kuikenstallen in de buurt te huren. Daar kan hij in totaal nog eens 40.000 kuikens houden.

  De stal is 100 meter lang en 25 meter breed (binnenwerkse maten). De spanten van de twee stofkappen achter de stal zijn gezet. Binnenkort worden de stofkappen met damwand dichtgemaakt. Pietersma heeft vergevorderde plannen om op korte termijn twee kuikenstallen in de buurt te huren. Daar kan hij in totaal nog eens 40.000 kuikens houden.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Zijaanzicht van de stal. Pietersma is tevreden over de stalbouw en het werk van aannemer Boekema en installateur Van der Heide. “We hebben bovendien in een goede tijd gebouwd. De financieringslasten zijn niet extreem hoog. De rente is immers laag”, zegt Pietersma. Als jonge agrarisch ondernemer heeft Pietersma bij de financiering van de nieuwe stal een borgstelling verstrekt gekregen van de Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw. Na het opheffen van deze stichting gaat het verstrekken van dergelijke garantstellingen nu via de Garantstelling Landbouw, dat onderdeel uitmaakt van Regeling LNV-subsidies.

  Zijaanzicht van de stal. Pietersma is tevreden over de stalbouw en het werk van aannemer Boekema en installateur Van der Heide. “We hebben bovendien in een goede tijd gebouwd. De financieringslasten zijn niet extreem hoog. De rente is immers laag”, zegt Pietersma. Als jonge agrarisch ondernemer heeft Pietersma bij de financiering van de nieuwe stal een borgstelling verstrekt gekregen van de Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw. Na het opheffen van deze stichting gaat het verstrekken van dergelijke garantstellingen nu via de Garantstelling Landbouw, dat onderdeel uitmaakt van Regeling LNV-subsidies.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De stal is aangesloten op een warmtewisselaar van Agro Supply. Zoals op de vorige foto te zien is gaat er geen beluchtingsbuis via het dak de stal in. Pietersma gaat werken met het zogenoemde louvresysteem. Dat betekent dat de warme lucht via deze koker de stal in wordt geblazen en er geen buis over het dak hoeft. “De vergunningprocedure is gelukkig goed verlopen. Met deze eis van de gemeente kon ik leven”, zegt Pietersma.

  De stal is aangesloten op een warmtewisselaar van Agro Supply. Zoals op de vorige foto te zien is gaat er geen beluchtingsbuis via het dak de stal in. Pietersma gaat werken met het zogenoemde louvresysteem. Dat betekent dat de warme lucht via deze koker de stal in wordt geblazen en er geen buis over het dak hoeft. “De vergunningprocedure is gelukkig goed verlopen. Met deze eis van de gemeente kon ik leven”, zegt Pietersma.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De warme lucht wordt tegen dit doek in de nok van de stal geblazen.

  De warme lucht wordt tegen dit doek in de nok van de stal geblazen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Via zes steunventilatoren wordt de warme lucht links en rechts door de stal geblazen.

  Via zes steunventilatoren wordt de warme lucht links en rechts door de stal geblazen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Overzichtsfoto van de stal. De stal heeft zes voerlijnen en zeven waterlijnen. Bouwlieden zijn in de week van de open dag nog druk met de laatste loodjes. De eerste ronde gaat woensdag 1 mei van start.

  Overzichtsfoto van de stal. De stal heeft zes voerlijnen en zeven waterlijnen. Bouwlieden zijn in de week van de open dag nog druk met de laatste loodjes. De eerste ronde gaat woensdag 1 mei van start.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Pietersma heeft gekozen voor LAE-voerpannen. Een degelijke voerpan, die gemakkelijk schoon te maken is, zo stelt de jonge ondernemer. Bij aanvang van de ronde staat de voerpan op de stalvloer. De voerpan loopt in deze stand vollledig vol, zodat de kleine kuikentjes het voer gemakkelijk kunnen opnemen.

  Pietersma heeft gekozen voor LAE-voerpannen. Een degelijke voerpan, die gemakkelijk schoon te maken is, zo stelt de jonge ondernemer. Bij aanvang van de ronde staat de voerpan op de stalvloer. De voerpan loopt in deze stand vollledig vol, zodat de kleine kuikentjes het voer gemakkelijk kunnen opnemen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Wanneer de pannen ietwat omhoog worden gelierd, gaat er automatisch minder voer in de pannen. Daarmee wordt voorkomen dat er veel voer wordt gemorst.

  Wanneer de pannen ietwat omhoog worden gelierd, gaat er automatisch minder voer in de pannen. Daarmee wordt voorkomen dat er veel voer wordt gemorst.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Op deze foto is goed te zien dat Pietersma de voor- en achterzijde van de stal afzonderlijk kan voeren. Zo kan de vleeskuikenhouder het voer snel rond laten gaan. Doordat de scheiding niet volledig in het midden is gemaakt, komt dit ook goed van pas bij het uitladen. “Net voor het uitladen geef ik de kuikens in het voorste deel van de stal de laatste paar uur geen voer meer. Op die manier kan ik ze gemakkelijk nuchter afleveren.”

  Op deze foto is goed te zien dat Pietersma de voor- en achterzijde van de stal afzonderlijk kan voeren. Zo kan de vleeskuikenhouder het voer snel rond laten gaan. Doordat de scheiding niet volledig in het midden is gemaakt, komt dit ook goed van pas bij het uitladen. “Net voor het uitladen geef ik de kuikens in het voorste deel van de stal de laatste paar uur geen voer meer. Op die manier kan ik ze gemakkelijk nuchter afleveren.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De stal is ingericht met de nieuwe TwinClean-waterlijn van Lubing. Met dit watersysteem wordt het water continu gecirculeerd door een pomp. Het systeem bestaat uit een dubbele waterlijn. Het water stroomt eerst naar het eind van de lijn, om vervolgens in de onderste buis via de nippels terug te stromen. “Het water gaat snel rond en is altijd vers”, zegt Pietersma.

  De stal is ingericht met de nieuwe TwinClean-waterlijn van Lubing. Met dit watersysteem wordt het water continu gecirculeerd door een pomp. Het systeem bestaat uit een dubbele waterlijn. Het water stroomt eerst naar het eind van de lijn, om vervolgens in de onderste buis via de nippels terug te stromen. “Het water gaat snel rond en is altijd vers”, zegt Pietersma.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Pietersma kan uitvallers straks meenemen op dit plateau, dat eenvoudig voor- en achteruit te duwen is. Het plateau is bevestigd aan een rail. Pietersma werkt met een enkele rail. De rail gaat niet rond in de stal. “Daar houd ik met mijn controlerondes rekening mee, door in de breedte te werken.”

  Pietersma kan uitvallers straks meenemen op dit plateau, dat eenvoudig voor- en achteruit te duwen is. Het plateau is bevestigd aan een rail. Pietersma werkt met een enkele rail. De rail gaat niet rond in de stal. “Daar houd ik met mijn controlerondes rekening mee, door in de breedte te werken.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Een kijkje in de computerkast. De besturing van de warmtewisselaar is geïntegreerd in de Sommen-klimaatcomputer. Via een applicatie op zijn smartphone kan Pietersma de computerkast straks van afstand bedienen. Dat is geen overbodige luxe. Pietersma woont (nog) niet op het bedrijf, heeft straks nog twee huurstallen op een andere locatie en is zelf veel op pad. Hij werkt bovendien nog 40 uur als vertegenwoordiger bij mest- en fouragehandel Jan Bakker. “In die baan heb ik gelukkig de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Bovendien wordt het werk op het vleeskuikenbedrijf deels gedaan door ingehuurde krachten.”

  Een kijkje in de computerkast. De besturing van de warmtewisselaar is geïntegreerd in de Sommen-klimaatcomputer. Via een applicatie op zijn smartphone kan Pietersma de computerkast straks van afstand bedienen. Dat is geen overbodige luxe. Pietersma woont (nog) niet op het bedrijf, heeft straks nog twee huurstallen op een andere locatie en is zelf veel op pad. Hij werkt bovendien nog 40 uur als vertegenwoordiger bij mest- en fouragehandel Jan Bakker. “In die baan heb ik gelukkig de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Bovendien wordt het werk op het vleeskuikenbedrijf deels gedaan door ingehuurde krachten.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Dit buffervat voor de stal biedt Pietersma de mogelijkheid om de stal snel schoon te maken met meerdere hogedrukspuiten. De inhoud van het buffervat is 20 kuub.

  Dit buffervat voor de stal biedt Pietersma de mogelijkheid om de stal snel schoon te maken met meerdere hogedrukspuiten. De inhoud van het buffervat is 20 kuub.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het contrast tussen oud en nieuw is groot. Zo ziet de gedateerde vleeskuikenstal er van binnen uit.

  Het contrast tussen oud en nieuw is groot. Zo ziet de gedateerde vleeskuikenstal er van binnen uit.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Via deze voerinstallatie, die is voorzien van een kleine voerweger, gaat het voer de sleepkettingen in.

  Via deze voerinstallatie, die is voorzien van een kleine voerweger, gaat het voer de sleepkettingen in.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Pietersma heeft eigenhandig een kunstmeststrooier omgebouwd voor het uitrollen van het kuikenpapier en het strooien van startvoer. Voorheen gebruikte Pietersma hiervoor een kruiwagen. Pietersma: “In de nieuwe stal zou ik 25 keer met de kruiwagen rond moeten. Dat is geen doen. Vandaar dat ik hiervoor heb gekozen.”

  Pietersma heeft eigenhandig een kunstmeststrooier omgebouwd voor het uitrollen van het kuikenpapier en het strooien van startvoer. Voorheen gebruikte Pietersma hiervoor een kruiwagen. Pietersma: “In de nieuwe stal zou ik 25 keer met de kruiwagen rond moeten. Dat is geen doen. Vandaar dat ik hiervoor heb gekozen.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In de omgeving van de bedrijfslocaties staan nog enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

  In de omgeving van de bedrijfslocaties staan nog enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

 • Vrijdag 26 april is er een open dag op het bedrijf van Freerk Pietersma. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Delbuursterweg 7 in Sondel.

  Vrijdag 26 april is er een open dag op het bedrijf van Freerk Pietersma. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Delbuursterweg 7 in Sondel.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • rick verheijen

  Veel succes groetjes rick verheijen

 • steen1

  Van harte gefeliciteerd met het openen van de nieuwe stal.
  Gebrs. Fuite, Veevoeders

Of registreer je om te kunnen reageren.