Pluimveehouderij

Foto & video 7512 x bekeken 6 reacties

Trots op uitbreiding naar 96.000 legkippen

Erik Zuidema (35) neemt in Onstwedde (Gr.) een indrukwekkende nieuwe legkippenstal in gebruik. De pluimveehouder investeerde flink in arbeidsgemak en -plezier.

Foto

 • Erik Zuidema (35) heeft samen met zijn oom Gradus Plagge een akkerbouw- en pluimveebedrijf in de Groninger Veenkoloniën. De akkerbouwtak is 100 hectare. Het bouwplan is traditioneel voor de streek en bestaat uit zetmeelaardappelen, suikerbieten en granen. De pluimveetak is onlangs uitgebreid met een tweede leghennenstal. Het bedrijf houdt straks 96.000 kippen. Zuidema en Plagge doen daarnaast ook nog loonwerk voor omliggende akkerbouwbedrijven.

  Erik Zuidema (35) heeft samen met zijn oom Gradus Plagge een akkerbouw- en pluimveebedrijf in de Groninger Veenkoloniën. De akkerbouwtak is 100 hectare. Het bouwplan is traditioneel voor de streek en bestaat uit zetmeelaardappelen, suikerbieten en granen. De pluimveetak is onlangs uitgebreid met een tweede leghennenstal. Het bedrijf houdt straks 96.000 kippen. Zuidema en Plagge doen daarnaast ook nog loonwerk voor omliggende akkerbouwbedrijven.

  Foto: Koos Groenewold
 • De nieuwe stal is 110 meter lang en 32 meter breed. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich de inpandige mestloods. Aan de spantvakken – rechts op de foto – is goed te zien waar de overgang is van het stalgedeelte naar de mestopslag. “Het stalgedeelte is 110 meter lang. Met de mestloods erbij is het gebouw 140 meter lang”, zegt Zuidema.

  De nieuwe stal is 110 meter lang en 32 meter breed. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich de inpandige mestloods. Aan de spantvakken – rechts op de foto – is goed te zien waar de overgang is van het stalgedeelte naar de mestopslag. “Het stalgedeelte is 110 meter lang. Met de mestloods erbij is het gebouw 140 meter lang”, zegt Zuidema.

  Foto: Koos Groenewold
 • De stal is ingericht met zeven rijen van het Natura Step-volièresysteem van Big Dutchman. Zuidema mag – om precies te zijn – 59.215 kippen houden in de stal.

  De stal is ingericht met zeven rijen van het Natura Step-volièresysteem van Big Dutchman. Zuidema mag – om precies te zijn – 59.215 kippen houden in de stal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Zuidema heeft veel vertrouwen in het volièresysteem van Big Dutchman. “Het is een systeem dat zich op andere bedrijven heeft bewezen”, zo zegt hij. De andere stal op Zuidema’s bedrijf is ook ingericht met volières van Big Dutchman.

  Zuidema heeft veel vertrouwen in het volièresysteem van Big Dutchman. “Het is een systeem dat zich op andere bedrijven heeft bewezen”, zo zegt hij. De andere stal op Zuidema’s bedrijf is ook ingericht met volières van Big Dutchman.

  Foto: Koos Groenewold
 • Zo zien de systeemrijen er van boven uit. Wat opvalt zijn de verduisterbare lichtplaten in beide dakhellingen van de stal.

  Zo zien de systeemrijen er van boven uit. Wat opvalt zijn de verduisterbare lichtplaten in beide dakhellingen van de stal.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de stal hangen meerdere dierwegers.

  In de stal hangen meerdere dierwegers.

  Foto: Koos Groenewold
 • De middelste gangpaden zijn in de nieuwe stal zo’n 20 centimeter breder dan in de andere stal. Dat vergemakkelijkt de controleronde. “Je hebt ook meer zicht op de kippen onder het systeem”, zegt medewerker Jan Veninga.

  De middelste gangpaden zijn in de nieuwe stal zo’n 20 centimeter breder dan in de andere stal. Dat vergemakkelijkt de controleronde. “Je hebt ook meer zicht op de kippen onder het systeem”, zegt medewerker Jan Veninga.

  Foto: Koos Groenewold
 • Zuidema heeft de mogelijkheid om de waterleidingen automatisch door te spoelen.

  Zuidema heeft de mogelijkheid om de waterleidingen automatisch door te spoelen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Zuidema heeft gekozen voor mestschuiven onder de systeemrijen. Die houden het strooiselniveau op een constant laag niveau. Zo verkleint de pluimveehouder de kans op grondeieren en zorgt hij bovendien voor arbeidsbesparing. “Aan het einde van de ronde hoef je straks veel minder strooisel onder de systeemrijen weg te scheppen. Collega’s zijn lyrisch over de werking van het systeem”, zegt Zuidema.

  Zuidema heeft gekozen voor mestschuiven onder de systeemrijen. Die houden het strooiselniveau op een constant laag niveau. Zo verkleint de pluimveehouder de kans op grondeieren en zorgt hij bovendien voor arbeidsbesparing. “Aan het einde van de ronde hoef je straks veel minder strooisel onder de systeemrijen weg te scheppen. Collega’s zijn lyrisch over de werking van het systeem”, zegt Zuidema.

  Foto: Koos Groenewold
 • Dit is een van de motoren waarmee de kabels van de mestschuiven worden aangedreven. Het is een rondgaand systeem. Er zijn in totaal drie motoren. Een motor zorgt voor de aandrijving van de kabels onder twee systeemrijen. Onder de middelste systeemrijen is geen mestschuif geïnstalleerd.

  Dit is een van de motoren waarmee de kabels van de mestschuiven worden aangedreven. Het is een rondgaand systeem. Er zijn in totaal drie motoren. Een motor zorgt voor de aandrijving van de kabels onder twee systeemrijen. Onder de middelste systeemrijen is geen mestschuif geïnstalleerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de achterzijde van de stal is in de nok een Plettenburg-warmtewisselaar geïnstalleerd. Op deze foto zijn twee beluchtingsbuizen te zien. Die zorgen ervoor dat geconditioneerde lucht in het midden van de stal op de mestbanden wordt geblazen. Op die manier wordt de mest al in de stal voorgedroogd.

  In de achterzijde van de stal is in de nok een Plettenburg-warmtewisselaar geïnstalleerd. Op deze foto zijn twee beluchtingsbuizen te zien. Die zorgen ervoor dat geconditioneerde lucht in het midden van de stal op de mestbanden wordt geblazen. Op die manier wordt de mest al in de stal voorgedroogd.

  Foto: Koos Groenewold
 • Vanaf het plateau van de warmtewisselaar ziet de stal er zo uit. Een indrukwekkend gezicht. De stal is opgedeeld in twaalf compartimenten. In ieder compartiment is plek voor zo’n 5.000 hennen.

  Vanaf het plateau van de warmtewisselaar ziet de stal er zo uit. Een indrukwekkend gezicht. De stal is opgedeeld in twaalf compartimenten. In ieder compartiment is plek voor zo’n 5.000 hennen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een kijkje in de warmtewisselaar. Hiervandaan wordt de geconditioneerde buitenlucht door de beluchtingsbuizen de stal ingeblazen.

  Een kijkje in de warmtewisselaar. Hiervandaan wordt de geconditioneerde buitenlucht door de beluchtingsbuizen de stal ingeblazen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Via twee luchtkokers – in beide dakhellingen één – wordt buitenlucht de warmtewisselaar ingezogen. De luchtkokers bevinden zich in de achterzijde van de stal. Op deze foto is goed te zien dat de inpandige mestloods (rechts) net wat meer inhoud heeft dan de stal.

  Via twee luchtkokers – in beide dakhellingen één – wordt buitenlucht de warmtewisselaar ingezogen. De luchtkokers bevinden zich in de achterzijde van de stal. Op deze foto is goed te zien dat de inpandige mestloods (rechts) net wat meer inhoud heeft dan de stal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bij het afdraaien van de banden valt de mest op een ondergrondse mestband. De kabels van de mestschuiven zorgden voor de nodige hoofdbrekens, zo vertelt medewerker Jan Veninga (op de foto). “Die kabels lopen door naar achteren. Om alles goed af te kunnen sluiten, hebben we naar eigen ontwerp deksels gemaakt.”

  Bij het afdraaien van de banden valt de mest op een ondergrondse mestband. De kabels van de mestschuiven zorgden voor de nodige hoofdbrekens, zo vertelt medewerker Jan Veninga (op de foto). “Die kabels lopen door naar achteren. Om alles goed af te kunnen sluiten, hebben we naar eigen ontwerp deksels gemaakt.”

  Foto: Koos Groenewold
 • De kabels lopen door tot de achtergevel van het stalgedeelte. Na een paar meter worden ze weer onder de volgende systeemrij getrokken. De kabels worden in de achterzijde van de stal deels afgeschermd door aluminium platen (zie rechts op de voorgrond). Deze platen voorkomen dat de pluimveehouder en zijn medewerkers over de kabels struikelen.

  De kabels lopen door tot de achtergevel van het stalgedeelte. Na een paar meter worden ze weer onder de volgende systeemrij getrokken. De kabels worden in de achterzijde van de stal deels afgeschermd door aluminium platen (zie rechts op de voorgrond). Deze platen voorkomen dat de pluimveehouder en zijn medewerkers over de kabels struikelen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bij het afdraaien van de mest zorgen deze gordijnen ervoor dat er zo weinig mogelijk stof opwaait en dat alle mest ook daadwerkelijk op de ondergrondse mestband terechtkomt.

  Bij het afdraaien van de mest zorgen deze gordijnen ervoor dat er zo weinig mogelijk stof opwaait en dat alle mest ook daadwerkelijk op de ondergrondse mestband terechtkomt.

  Foto: Koos Groenewold
 • De inpandige mestloods ziet er imposant uit. Zuidema kan hier met gemak de mest van beide stallen een jaar lang opslaan. Op de achtergrond is de achtergevel van het stalgedeelte zichtbaar. De mestband rechts op de voorgrond staat klaar om buiten geplaatst te worden. Het is de bedoeling dat de mest uit de andere stal via deze band de opslag inloopt. “Ik hoop dat ik mijn mest in de opslagloods vervolgens tot 80 procent droge stof kan indrogen. Hoe droger de mest, des te meer afzetmogelijkheden ik heb”, zegt Zuidema.

  De inpandige mestloods ziet er imposant uit. Zuidema kan hier met gemak de mest van beide stallen een jaar lang opslaan. Op de achtergrond is de achtergevel van het stalgedeelte zichtbaar. De mestband rechts op de voorgrond staat klaar om buiten geplaatst te worden. Het is de bedoeling dat de mest uit de andere stal via deze band de opslag inloopt. “Ik hoop dat ik mijn mest in de opslagloods vervolgens tot 80 procent droge stof kan indrogen. Hoe droger de mest, des te meer afzetmogelijkheden ik heb”, zegt Zuidema.

  Foto: Koos Groenewold
 • Op deze foto is goed te zien dat de mestband in de betonnen bak moet worden geplaatst. “Als dat is gebeurd, zorgen we ervoor dat ook deze mestband goed wordt afgesloten”, vertelt Veninga.

  Op deze foto is goed te zien dat de mestband in de betonnen bak moet worden geplaatst. “Als dat is gebeurd, zorgen we ervoor dat ook deze mestband goed wordt afgesloten”, vertelt Veninga.

  Foto: Koos Groenewold
 • Terug naar de stal. Enkele heaters zorgen alvast voor een aangename staltemperatuur. Het eerste koppel hennen (Dekalb wit van Het Anker) komt dinsdag 26 maart.

  Terug naar de stal. Enkele heaters zorgen alvast voor een aangename staltemperatuur. Het eerste koppel hennen (Dekalb wit van Het Anker) komt dinsdag 26 maart.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een kleine week voordat de kippen komen, wordt de stal ontsmet. Op de ochtend daarvoor wordt de laatste bouwrotzooi opgeruimd. Door simpelweg de mestbanden alvast eens af te draaien, kan veel bouwafval simpel worden opgeruimd. Ditzelfde gebeurt met de voerketting. “Door aan het eind van de systeemrijen tijdelijk wat ruimte te maken in de voergoten, kun je op simpele wijze rommel opruimen”, vertelt een installateur van Frilim.

  Een kleine week voordat de kippen komen, wordt de stal ontsmet. Op de ochtend daarvoor wordt de laatste bouwrotzooi opgeruimd. Door simpelweg de mestbanden alvast eens af te draaien, kan veel bouwafval simpel worden opgeruimd. Ditzelfde gebeurt met de voerketting. “Door aan het eind van de systeemrijen tijdelijk wat ruimte te maken in de voergoten, kun je op simpele wijze rommel opruimen”, vertelt een installateur van Frilim.

  Foto: Koos Groenewold
 • De nieuwe noodaggregaat staat tussen beide stallen in.

  De nieuwe noodaggregaat staat tussen beide stallen in.

  Foto: Koos Groenewold
 • In het eierlokaal staat een nieuwe Moba 100-eierinpakker. Voorheen werkte Zuidema met een Moba 70-inpakker. Zuidema en Plagge werken met twee vaste medewerkers: Jan Veninga en Jan Landlust. Veninga werkt sinds december fulltime op het bedrijf. Landlust werkt via AB halve dagen. “Ook mijn partner Agnes Schepers is zeer verdienstelijk voor het bedrijf. Zij helpt in het weekend en tijdens drukke periodes altijd mee in de stal. Bovendien neemt ze een deel van de administratie voor haar rekening”, vertelt Zuidema.

  In het eierlokaal staat een nieuwe Moba 100-eierinpakker. Voorheen werkte Zuidema met een Moba 70-inpakker. Zuidema en Plagge werken met twee vaste medewerkers: Jan Veninga en Jan Landlust. Veninga werkt sinds december fulltime op het bedrijf. Landlust werkt via AB halve dagen. “Ook mijn partner Agnes Schepers is zeer verdienstelijk voor het bedrijf. Zij helpt in het weekend en tijdens drukke periodes altijd mee in de stal. Bovendien neemt ze een deel van de administratie voor haar rekening”, vertelt Zuidema.

  Foto: Koos Groenewold
 • De palletiseerrobot van Vlastuin zorgt voor nog meer arbeidsverlichting in het eierlokaal. Op het moment van het bedrijfsbezoek heeft Zuidema net proefgedraaid met de robot. “Dat werkte prima.” De nieuwe robot en inpakker zorgen niet alleen voor arbeidsgemak. Ze komen ook het werkplezier ten goede. “Dat vind ik heel belangrijk”, zegt Zuidema.

  De palletiseerrobot van Vlastuin zorgt voor nog meer arbeidsverlichting in het eierlokaal. Op het moment van het bedrijfsbezoek heeft Zuidema net proefgedraaid met de robot. “Dat werkte prima.” De nieuwe robot en inpakker zorgen niet alleen voor arbeidsgemak. Ze komen ook het werkplezier ten goede. “Dat vind ik heel belangrijk”, zegt Zuidema.

  Foto: Koos Groenewold
 • De hennen in de bestaande stal zijn 80 weken oud. Zuidema is zeer goed te spreken over de resultaten van de Dekalb wit-hennen. “Ik heb zeer goede ervaringen met deze kip. Het legpercentage op 80 weken is 86, na een eerdere piek van 96,8. Het gemiddelde aantal eitjes is 376, 12 boven de norm. De voerconversie per opgefokte hen is iets meer dan twee punten. Dat is belangrijk in deze tijd. Nee, ik mag niet klagen”, zegt Zuidema. 
De pluimveehouder gaat werken met twee leeftijden. Dat is gunstiger qua arbeidsdruk, zo vindt hij.

  De hennen in de bestaande stal zijn 80 weken oud. Zuidema is zeer goed te spreken over de resultaten van de Dekalb wit-hennen. “Ik heb zeer goede ervaringen met deze kip. Het legpercentage op 80 weken is 86, na een eerdere piek van 96,8. Het gemiddelde aantal eitjes is 376, 12 boven de norm. De voerconversie per opgefokte hen is iets meer dan twee punten. Dat is belangrijk in deze tijd. Nee, ik mag niet klagen”, zegt Zuidema. De pluimveehouder gaat werken met twee leeftijden. Dat is gunstiger qua arbeidsdruk, zo vindt hij.

  Foto: Koos Groenewold
 • Voor de nieuwe stal staan vijf voersilo’s en twee voerweeghutten. De vier kernvoersilo’s zijn nog net allemaal zichtbaar op deze foto. De gritsilo is dat niet. Deze silo is wel zichtbaar op foto 2. “We gaan straks aan het eind van de ronde grit bijvoeren om de eischaalkwaliteit op peil te houden”, zegt Zuidema.

  Voor de nieuwe stal staan vijf voersilo’s en twee voerweeghutten. De vier kernvoersilo’s zijn nog net allemaal zichtbaar op deze foto. De gritsilo is dat niet. Deze silo is wel zichtbaar op foto 2. “We gaan straks aan het eind van de ronde grit bijvoeren om de eischaalkwaliteit op peil te houden”, zegt Zuidema.

  Foto: Koos Groenewold
 • Op de dag van het bedrijfsbezoek staat ook de oplevering van de stal op het programma. Zuidema (tweede van links) maakt met de mannen van Agro Bouw en Tekenbureau AR een rondje door de stal. “Ik ben zeer tevreden over de stalbouw. Ik ben blij en trots dat de stal er staat. Met 96.000 leghennen hebben we een levensvatbaar bedrijf”, zegt Zuidema.

  Op de dag van het bedrijfsbezoek staat ook de oplevering van de stal op het programma. Zuidema (tweede van links) maakt met de mannen van Agro Bouw en Tekenbureau AR een rondje door de stal. “Ik ben zeer tevreden over de stalbouw. Ik ben blij en trots dat de stal er staat. Met 96.000 leghennen hebben we een levensvatbaar bedrijf”, zegt Zuidema.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • tebmit

  Erik, gefeliciteerd met de nieuwe stal.
  We wensen je er veel succes mee!

 • Eierboer Zuid

  Goed dat er weer een stal bijgebouwd wordt. Er kunnen in Nederland nooit genoeg kippen zitten. Zo blijven de eieren mooi goedkoop.

 • Bison

  Wat kost zo'n fabriek tegenwoordig??
  En wat brengt een dozijn eitjes op?
  Ik ben niet nieuwsgierig maar ik zou het wel willen weten..(grin)

 • sallandseboer

  Monster mooie stal.
  Iets waar je trots op mag zijn Erik!

 • fam.lalkens1

  he erik
  mooiman
  mooie stal goeie inrichting mooie eierlokaal
  veel geluk ermee

 • wessel90

  wat een pracht van een stal!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.