Pluimveehouderij

Foto & video 5537 x bekeken 2 reactieslaatste update:20 mrt 2013

Succesvolle start in nieuwe stal

De broers Aijolt en Jan-Pieter Smid namen in 2011 een nieuwe vleeskuikenouderdierenstal in gebruik. Ze kijken tevreden terug op de eerste twee rondes.

Foto

 • Aijolt (34, links) en Jan-Pieter (32) Smid hebben in Zeewolde een akkerbouw- en pluimveebedrijf. De akkerbouwtak is 82 hectare, waarvan 46 hectare in eigendom en 36 hectare pacht. Het bedrijf houdt, op twee locaties, ruim 16.000 vleeskuikenmoederdieren én 15.000 legmoederdieren. Sinds vorig jaar zijn de broers ook eigenaar van een windmolen.

  Aijolt (34, links) en Jan-Pieter (32) Smid hebben in Zeewolde een akkerbouw- en pluimveebedrijf. De akkerbouwtak is 82 hectare, waarvan 46 hectare in eigendom en 36 hectare pacht. Het bedrijf houdt, op twee locaties, ruim 16.000 vleeskuikenmoederdieren én 15.000 legmoederdieren. Sinds vorig jaar zijn de broers ook eigenaar van een windmolen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De vleeskuikenouderdieren worden op deze locatie gehouden. Aijolt is verantwoordelijk voor deze tak. Jan-Pieter neemt de legouderdieren voor zijn rekening. Samen runnen ze de akkerbouwtak. De stal links op de foto is een voormalige rundveestal. Dit gebouw wordt nu gebruikt als caravanstalling.

  De vleeskuikenouderdieren worden op deze locatie gehouden. Aijolt is verantwoordelijk voor deze tak. Jan-Pieter neemt de legouderdieren voor zijn rekening. Samen runnen ze de akkerbouwtak. De stal links op de foto is een voormalige rundveestal. Dit gebouw wordt nu gebruikt als caravanstalling.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De broers namen de vleeskuikenouderdierenstal in 2011 in gebruik. Inmiddels is de derde ronde in volle gang.

  De broers namen de vleeskuikenouderdierenstal in 2011 in gebruik. Inmiddels is de derde ronde in volle gang.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Aan de linkerzijde van de stal staan de voersilo’s. Op de voorgrond is de dagvoorraadsilo zichtbaar. Daarachter staat de silo voor het hanenvoer, de twee kernvoersilo’s, de voerweeghut en de grote graansilo. Deze silo heeft een inhoud van 250 ton.

  Aan de linkerzijde van de stal staan de voersilo’s. Op de voorgrond is de dagvoorraadsilo zichtbaar. Daarachter staat de silo voor het hanenvoer, de twee kernvoersilo’s, de voerweeghut en de grote graansilo. Deze silo heeft een inhoud van 250 ton.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De broers voeren eigen graan bij. Het graan wordt niet gekneusd. De broers voeren hele korrels bij. In de voerweeghut worden de grove delen van het graan gescheiden.

  De broers voeren eigen graan bij. Het graan wordt niet gekneusd. De broers voeren hele korrels bij. In de voerweeghut worden de grove delen van het graan gescheiden.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • In de kapschuur staan nog twee graansilo’s. Hier kunnen de broers nog eens 100 ton graan opslaan. De broers telen 30 hectare graan. De helft van de opbrengst wordt gebruikt bij de vleeskuikenouderdieren. “We voeren 20 procent graan bij”, zegt Aijolt Smid. Een klein deel van de graanopbrengst wordt bijgestrooid, om de activiteit in de stal te stimuleren.

  In de kapschuur staan nog twee graansilo’s. Hier kunnen de broers nog eens 100 ton graan opslaan. De broers telen 30 hectare graan. De helft van de opbrengst wordt gebruikt bij de vleeskuikenouderdieren. “We voeren 20 procent graan bij”, zegt Aijolt Smid. Een klein deel van de graanopbrengst wordt bijgestrooid, om de activiteit in de stal te stimuleren.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De akkerbouwers-pluimveehouders werken met Ross-moederdieren. De eerste twee rondes verliepen naar tevredenheid. Het eerste koppel legde gemiddeld 167 broedeieren met een bevruchtingspercentage van 86. De dieren gingen weg op 60 weken leeftijd. De uitval was 12 procent. Het tweede koppel deed het met gemiddeld 163 eitjes en 84 procent bevruchting maar net iets minder goed. De uitval was 11 procent. Ook nu gingen de dieren weg op 60 weken leeftijd. Het aantal grondeieren was in beide rondes nihil.

  De akkerbouwers-pluimveehouders werken met Ross-moederdieren. De eerste twee rondes verliepen naar tevredenheid. Het eerste koppel legde gemiddeld 167 broedeieren met een bevruchtingspercentage van 86. De dieren gingen weg op 60 weken leeftijd. De uitval was 12 procent. Het tweede koppel deed het met gemiddeld 163 eitjes en 84 procent bevruchting maar net iets minder goed. De uitval was 11 procent. Ook nu gingen de dieren weg op 60 weken leeftijd. Het aantal grondeieren was in beide rondes nihil.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Ook in de derde ronde – tijdens het bedrijfsbezoek zijn de vleeskuikenouderdieren 36 weken oud – raapt Aijolt Smid hooguit 20 eitjes per dag. “De PLE-verlichting zorgt voor minimale schaduwvorming. De lage beunopstap van 25 centimeter bevordert bovendien het nestbezoek.”
In het paasnummer van Pluimveehouderij staat een uitgebreid verhaal over het bedrijf van Aijolt en Jan-Pieter Smid. Daarin meer over het bijvoeren en strooien van eigen graan.

  Ook in de derde ronde – tijdens het bedrijfsbezoek zijn de vleeskuikenouderdieren 36 weken oud – raapt Aijolt Smid hooguit 20 eitjes per dag. “De PLE-verlichting zorgt voor minimale schaduwvorming. De lage beunopstap van 25 centimeter bevordert bovendien het nestbezoek.” In het paasnummer van Pluimveehouderij staat een uitgebreid verhaal over het bedrijf van Aijolt en Jan-Pieter Smid. Daarin meer over het bijvoeren en strooien van eigen graan.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  gelukkig heeft dit bedrijf geen vrije uitloop, in zeewolde weer vogelgriep bij een biologisch bedrijf

 • Demeter Griend

  Dat ziet er goed uit mannen. Fantastische stal zeker voor de toekomst. Heel veel succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.