Pluimveehouderij

Foto & video 4986 x bekeken

Nieuw concept voor het houden van vleeskuikens

Het betreft Optimum Vita, waarbij eieren broeden en vleeskuikens mesten op één en dezelfde locatie plaatvinden. Een Nederlands idee.

Foto

 • In Emlichheim, Duitsland, net over de grens bij Coevorden, is donderdag op het splinternieuwe vleeskuikenbedrijf Der Neue Weg GmbH een nieuw concept voor vleeskuikenproductie geopend. Het betreft Optimum Vita, waarbij eieren broeden en vleeskuikens mesten op één en dezelfde locatie plaatvinden. Een Nederlands idee.

  In Emlichheim, Duitsland, net over de grens bij Coevorden, is donderdag op het splinternieuwe vleeskuikenbedrijf Der Neue Weg GmbH een nieuw concept voor vleeskuikenproductie geopend. Het betreft Optimum Vita, waarbij eieren broeden en vleeskuikens mesten op één en dezelfde locatie plaatvinden. Een Nederlands idee.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Klaas en Rita Knol (rechts) en Gerhard en Gesine Reinink verrichten met het uit de knoop trekken van een groot lint de officiële opening. Knol is vleeskuikenhouder en bedenker van het Optimum Vita-concept. Met melkveehouder Reinink richtte hij het bedrijf Der Neue Weg op. Reinink heeft 1,8 km verderop een grote biogasinstallatie die benut wordt voor het vleeskuikenbedrijf.

  Klaas en Rita Knol (rechts) en Gerhard en Gesine Reinink verrichten met het uit de knoop trekken van een groot lint de officiële opening. Knol is vleeskuikenhouder en bedenker van het Optimum Vita-concept. Met melkveehouder Reinink richtte hij het bedrijf Der Neue Weg op. Reinink heeft 1,8 km verderop een grote biogasinstallatie die benut wordt voor het vleeskuikenbedrijf.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Op Optimum Vita worden de kuikens op het bedrijf gebroed. Daarvoor zijn in de Pre Care-afdeling twee voorbroedmachines van HatchTech met elk 86.400 eiplaatsen. De broedeieren komen van één (nieuw) vermeerderingsbedrijf in Oost-Duitsland. Kruisbesmetting is hiermee uitgesloten. Na het schouwen op dag 17 gaan de bevruchte eieren op laden naar de High Care-afdeling, zeg maar de uitkomststal. De laden komen hier op een speciaal door Vencomatic ontwikkeld broedladentransportsysteem. Na uitkomst vallen de kuikens op het strooisel. Als alle kuikens zijn uitgekomen, worden de laden afgedraaid, geleegd, gereinigd en ontsmet. In de uitkomststal zijn meer voer- en drinklijnen dan in een normale vleeskuikenstal.

  Op Optimum Vita worden de kuikens op het bedrijf gebroed. Daarvoor zijn in de Pre Care-afdeling twee voorbroedmachines van HatchTech met elk 86.400 eiplaatsen. De broedeieren komen van één (nieuw) vermeerderingsbedrijf in Oost-Duitsland. Kruisbesmetting is hiermee uitgesloten. Na het schouwen op dag 17 gaan de bevruchte eieren op laden naar de High Care-afdeling, zeg maar de uitkomststal. De laden komen hier op een speciaal door Vencomatic ontwikkeld broedladentransportsysteem. Na uitkomst vallen de kuikens op het strooisel. Als alle kuikens zijn uitgekomen, worden de laden afgedraaid, geleegd, gereinigd en ontsmet. In de uitkomststal zijn meer voer- en drinklijnen dan in een normale vleeskuikenstal.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De kuikens blijven tien dagen in de High Care-afdeling en worden dan verdeeld over twee Living-afdelingen (afmeststallen), waarvan er vier zijn. Ze worden verplaatst naar de afmeststal met een rondgaande lopende band. De kuikens worden met een mobiel hekwerk rustig opgedreven naar de band, die buiten tussen de stallen overdekt is. Knol verwacht dat het overplaatsen van een groep van 110.000 kuikens naar twee afmeststallen in een morgen te doen is. De uitkomststal meet 20 bij 125 meter, de afmeststallen die er dwars op staan, zijn elk 25 bij 100 meter.

  De kuikens blijven tien dagen in de High Care-afdeling en worden dan verdeeld over twee Living-afdelingen (afmeststallen), waarvan er vier zijn. Ze worden verplaatst naar de afmeststal met een rondgaande lopende band. De kuikens worden met een mobiel hekwerk rustig opgedreven naar de band, die buiten tussen de stallen overdekt is. Knol verwacht dat het overplaatsen van een groep van 110.000 kuikens naar twee afmeststallen in een morgen te doen is. De uitkomststal meet 20 bij 125 meter, de afmeststallen die er dwars op staan, zijn elk 25 bij 100 meter.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De lopende band die de kuikens van uitkomststal naar afmeststal voert, loopt een meter of vijftig in de afmeststal. “Zo hebben de kuikens voldoende gelegenheid er af te stappen.” Als alle kuikens zijn overgehokt wordt de band opgerold en de aandrijving uit de stal gehaald.

  De lopende band die de kuikens van uitkomststal naar afmeststal voert, loopt een meter of vijftig in de afmeststal. “Zo hebben de kuikens voldoende gelegenheid er af te stappen.” Als alle kuikens zijn overgehokt wordt de band opgerold en de aandrijving uit de stal gehaald.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De vier afmeststallen wijken weinig af van gangbare vleeskuikenstallen. Ze zijn lengtegeventileerd. Vloeren (met vloerverwarming) en wand zijn glad afgewerkt en goed afgekit. Over de hele stallengte kan buitenlicht, meer dan wettelijk vereist, naar binnen. In alle stallen zit ledverlichting.

  De vier afmeststallen wijken weinig af van gangbare vleeskuikenstallen. Ze zijn lengtegeventileerd. Vloeren (met vloerverwarming) en wand zijn glad afgewerkt en goed afgekit. Over de hele stallengte kan buitenlicht, meer dan wettelijk vereist, naar binnen. In alle stallen zit ledverlichting.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Het bedrijf wordt een zichtbedrijf, waar bezoekers op verschillende punten de fasen van het productieproces kunnen zien. Op de foto de ruimte vanwaaruit bezoekers in de High Care-afdeling kunnen kijken.

  Het bedrijf wordt een zichtbedrijf, waar bezoekers op verschillende punten de fasen van het productieproces kunnen zien. Op de foto de ruimte vanwaaruit bezoekers in de High Care-afdeling kunnen kijken.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Een van de pluspunten van het concept is dat de restwarmte van de grote kuikens wordt benut voor het verwarmen van de uitkomststal. Op het bedrijf is een geïsoleerde watertank van 120 kuub. Deze dient als buffer voor warmwateropslag.

  Een van de pluspunten van het concept is dat de restwarmte van de grote kuikens wordt benut voor het verwarmen van de uitkomststal. Op het bedrijf is een geïsoleerde watertank van 120 kuub. Deze dient als buffer voor warmwateropslag.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Op de daken van alle stallen liggen zonnepanelen. Bij elkaar zo’n 2.000 vierkante meter , goed voor 270 kWp elektriciteit. Die wordt vooralsnog aan het net geleverd.

  Op de daken van alle stallen liggen zonnepanelen. Bij elkaar zo’n 2.000 vierkante meter , goed voor 270 kWp elektriciteit. Die wordt vooralsnog aan het net geleverd.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Knol verwacht op dit bedrijf 21 ronden te kunnen draaien. Van elk 110.000 kuikens. Dit concept is gunstig voor het milieu omdat er minder transport nodig is. En het levert sterkere en weerbaardere kuikens op, die preventief geen antibiotica nodig zullen hebben. Knol verwacht door het efficiëntere productieproces een 4 cent hoger rendement per kilo te kunnen behalen dan in gangbare vleeskuikenhouderij. Agrifirm Feed gaat op Der Neue Weg voerproeven doen. Het bedrijf leent zich daar goed voor, omdat de kuikens onder dezelfde omstandigheden worden geboren en steeds in twee groepen op identieke wijze worden gehouden.

  Knol verwacht op dit bedrijf 21 ronden te kunnen draaien. Van elk 110.000 kuikens. Dit concept is gunstig voor het milieu omdat er minder transport nodig is. En het levert sterkere en weerbaardere kuikens op, die preventief geen antibiotica nodig zullen hebben. Knol verwacht door het efficiëntere productieproces een 4 cent hoger rendement per kilo te kunnen behalen dan in gangbare vleeskuikenhouderij. Agrifirm Feed gaat op Der Neue Weg voerproeven doen. Het bedrijf leent zich daar goed voor, omdat de kuikens onder dezelfde omstandigheden worden geboren en steeds in twee groepen op identieke wijze worden gehouden.

  Foto: Hans Bijleveld

Of registreer je om te kunnen reageren.