Pluimveehouderij

Foto & video 7072 x bekeken 2 reacties

Basis is goed technisch resultaat

Cees en Annie de Haas hebben hun vleeskuikenouderdierenbedrijf uitgebreid met een locatie in Hoogeloon (N.-Br.). In ruim een half jaar verrees een nieuw bedrijf met drie stallen.

Foto

 • Cees (48) en Annie (48) de Haas hebben een pluimveebedrijf in Eersel (N.-Br.). Aan de Boksheidsedijk in die plaats staan zes stallen, aan de Hees vier stallen en aan de Hazenstraat, waar de laatste ronde zit, twee stallen.

  Cees (48) en Annie (48) de Haas hebben een pluimveebedrijf in Eersel (N.-Br.). Aan de Boksheidsedijk in die plaats staan zes stallen, aan de Hees vier stallen en aan de Hazenstraat, waar de laatste ronde zit, twee stallen.

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • Nieuw is de locatie in Hoogeloon, waar De Haas op een voormalig vleesvarkensbedrijf drie stallen heeft; een van 24 bij 85 meter en twee van 14 bij 85 meter.
De pluimveehouders werken met twee personeelsleden. Op de gevels hangt het logo met de haan en de hen, zodat zowel burgers als boeren weten wat in de stallen zit.

  Nieuw is de locatie in Hoogeloon, waar De Haas op een voormalig vleesvarkensbedrijf drie stallen heeft; een van 24 bij 85 meter en twee van 14 bij 85 meter. De pluimveehouders werken met twee personeelsleden. Op de gevels hangt het logo met de haan en de hen, zodat zowel burgers als boeren weten wat in de stallen zit.

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • Een van de buitendeuren bij de breedste stal geeft toegang tot de eerste verdieping. Daar is de kantine en kunnen bezoekers stal 1 van boven bekijken. De eierinpakruimte, hygiënesluis en broedeibewaarplaats zijn in de voorruimte van de brede stal gemaakt. “Veel ramen geven veel daglicht en dat werkt prettig”, zegt Cees. “Een kijkruimte is gemakkelijk om mensen het bedrijf en de kippen te laten zien zonder dat ze daadwerkelijk de stal in komen.”

  Een van de buitendeuren bij de breedste stal geeft toegang tot de eerste verdieping. Daar is de kantine en kunnen bezoekers stal 1 van boven bekijken. De eierinpakruimte, hygiënesluis en broedeibewaarplaats zijn in de voorruimte van de brede stal gemaakt. “Veel ramen geven veel daglicht en dat werkt prettig”, zegt Cees. “Een kijkruimte is gemakkelijk om mensen het bedrijf en de kippen te laten zien zonder dat ze daadwerkelijk de stal in komen.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • Stal 1 van bovenaf gezien. Dit is de eerste brede stal. De andere zijn allemaal 14 meter breed. “Dit paste hier het beste in het bouwblok”, zegt De Haas. “Met de warmtewisselaar kunnen we de minimumventilatie goed sturen.”

  Stal 1 van bovenaf gezien. Dit is de eerste brede stal. De andere zijn allemaal 14 meter breed. “Dit paste hier het beste in het bouwblok”, zegt De Haas. “Met de warmtewisselaar kunnen we de minimumventilatie goed sturen.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • De Haas heeft de dagvoorraad in voerhoppers in het midden van de stal. De aanvoer van het voer gaat via een muntenketting. Via een luchtventiel in elke hopper wordt het voer gelost. De pluimveehouders voeren ’s morgens en dan is het systeem een paar uur aan het vullen voor de volgende dag. “Dit systeem komt uit de varkenshouderij en wordt nog niet veel gebruikt in de pluimveehouderij.”

  De Haas heeft de dagvoorraad in voerhoppers in het midden van de stal. De aanvoer van het voer gaat via een muntenketting. Via een luchtventiel in elke hopper wordt het voer gelost. De pluimveehouders voeren ’s morgens en dan is het systeem een paar uur aan het vullen voor de volgende dag. “Dit systeem komt uit de varkenshouderij en wordt nog niet veel gebruikt in de pluimveehouderij.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • In de put onder de beun zijn beluchtingsbuizen gemonteerd. Deze zijn oplierbaar, zodat ze altijd 20 centimeter boven de mest hangen.

  In de put onder de beun zijn beluchtingsbuizen gemonteerd. Deze zijn oplierbaar, zodat ze altijd 20 centimeter boven de mest hangen.

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • De lucht vanuit de warmtewisselaar moet 24 graden zijn. De lucht komt in de nok en onder de beun de stal in. In de twee nieuwste stallen aan de Boksheidsedijk werkt De Haas ook met warmtewisselaars. “De minimumventilatie is daarmee prima te regelen.”

  De lucht vanuit de warmtewisselaar moet 24 graden zijn. De lucht komt in de nok en onder de beun de stal in. In de twee nieuwste stallen aan de Boksheidsedijk werkt De Haas ook met warmtewisselaars. “De minimumventilatie is daarmee prima te regelen.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • De Haas koos voor een sleepketting. “Die hebben we op de andere bedrijven ook en dat bevalt heel goed. Een zwaarder systeem, dat een degelijk opliersysteem moet hebben.” Het buizenopliersysteem kan elke dag omhoog, maar de ondernemer bekijkt in de praktijk hoe hij ermee gaat werken en wat bevalt.

  De Haas koos voor een sleepketting. “Die hebben we op de andere bedrijven ook en dat bevalt heel goed. Een zwaarder systeem, dat een degelijk opliersysteem moet hebben.” Het buizenopliersysteem kan elke dag omhoog, maar de ondernemer bekijkt in de praktijk hoe hij ermee gaat werken en wat bevalt.

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • De Haas koos voor het Van Gent-legnest, een degelijk houten legnest met verenverwijderaars erop gemonteerd. “Dat blijkt in praktijk goed te werken.” De ondernemer vindt goede technische resultaten belangrijk. “Dat is een voorwaarde om te overleven. Broedeikwaliteit en hanenmanagement zijn hierbij heel belangrijk. We volgen de gewichtsontwikkeling van de hanen nauwkeurig.”

  De Haas koos voor het Van Gent-legnest, een degelijk houten legnest met verenverwijderaars erop gemonteerd. “Dat blijkt in praktijk goed te werken.” De ondernemer vindt goede technische resultaten belangrijk. “Dat is een voorwaarde om te overleven. Broedeikwaliteit en hanenmanagement zijn hierbij heel belangrijk. We volgen de gewichtsontwikkeling van de hanen nauwkeurig.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • De jute eierband bestaat uit twee delen. “Zo kun je per kant apart rapen, maar waarschijnlijk doen we dat niet.”

  De jute eierband bestaat uit twee delen. “Zo kun je per kant apart rapen, maar waarschijnlijk doen we dat niet.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • Het hanenvoersysteem is het Matrix-systeem van VDL: voergoten aan de muur. “De goten worden eerst gevuld en gaan daarna open. De hanen hebben allemaal tegelijk voer en in de scharrelruimte is meer ruimte.”

  Het hanenvoersysteem is het Matrix-systeem van VDL: voergoten aan de muur. “De goten worden eerst gevuld en gaan daarna open. De hanen hebben allemaal tegelijk voer en in de scharrelruimte is meer ruimte.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • De voorverwarmde lucht uit de warmtewisselaar komt in de nok uit. Die gebruiken de pluimveehouders voor de minimumventilatie.

  De voorverwarmde lucht uit de warmtewisselaar komt in de nok uit. Die gebruiken de pluimveehouders voor de minimumventilatie.

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • De warmtewisselaar van Agro Supply is 3 meter langer dan gebruikelijk. In plaats van een verwarmingselement staat er een heteluchtkanon in. Deze is speciaal ontwikkeld voor de Russische markt, vanwege de extreme vorst. “Een goedkoper systeem.”

  De warmtewisselaar van Agro Supply is 3 meter langer dan gebruikelijk. In plaats van een verwarmingselement staat er een heteluchtkanon in. Deze is speciaal ontwikkeld voor de Russische markt, vanwege de extreme vorst. “Een goedkoper systeem.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • De kabelgoten heeft De Haas hangend op de zijkant tegen de muur gemonteerd. “Dat is makkelijker met schoonmaken.”

  De kabelgoten heeft De Haas hangend op de zijkant tegen de muur gemonteerd. “Dat is makkelijker met schoonmaken.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • In de achtergevels zijn grote ventilatoren met vaste verduisteringslamellen gemonteerd. “Dan krijg je geen zonnestralen in de stal, waar de kippen graag in gaan zitten.”

  In de achtergevels zijn grote ventilatoren met vaste verduisteringslamellen gemonteerd. “Dan krijg je geen zonnestralen in de stal, waar de kippen graag in gaan zitten.”

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • Stal 2 en 3 zijn 14 meter breed met een nest in het midden. Vanwege de brandveiligheid is het bedrijf ingedeeld in drie aparte brandcompartimenten. Het eerste is de containeropslag, broedeibewaarcel, inpakruimte en stal 1, de tweede de technische ruimte en de derde stal 2 en stal 3 inclusief voorruimte. Via een betondek en betonnen muren zijn de brandcompartimenten van elkaar gescheiden.

  Stal 2 en 3 zijn 14 meter breed met een nest in het midden. Vanwege de brandveiligheid is het bedrijf ingedeeld in drie aparte brandcompartimenten. Het eerste is de containeropslag, broedeibewaarcel, inpakruimte en stal 1, de tweede de technische ruimte en de derde stal 2 en stal 3 inclusief voorruimte. Via een betondek en betonnen muren zijn de brandcompartimenten van elkaar gescheiden.

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven
 • In de technische ruimte hangt een fotoreportage van de bouw. “Die werd op de open avond veel bekeken. Mooi om te zien.” In juni startte De Haas met het slopen van de vleesvarkensstallen. Alle werkzaamheden hangen bij de fotoreportage: van sloopwerk, asbestverwijdering, grondwerk, vloeren storten, panelen plaatsen silo’s tot inrichting. In ruim zes maanden stond er een compleet nieuw bedrijf.
Kijk voor een uitgebreide reportage over dit bedrijf in Pluimveehouderij 2 van 8 februari.

  In de technische ruimte hangt een fotoreportage van de bouw. “Die werd op de open avond veel bekeken. Mooi om te zien.” In juni startte De Haas met het slopen van de vleesvarkensstallen. Alle werkzaamheden hangen bij de fotoreportage: van sloopwerk, asbestverwijdering, grondwerk, vloeren storten, panelen plaatsen silo’s tot inrichting. In ruim zes maanden stond er een compleet nieuw bedrijf. Kijk voor een uitgebreide reportage over dit bedrijf in Pluimveehouderij 2 van 8 februari.

  Foto: Monique van Loon - van Duijnhoven

Monique van Loon - van Duijnhoven

Laatste reacties

 • hondwafwaf

  Door die irritante reclame onder aan de pagina die krijg ik de tekst en de foto's niet meer op dezelfde pagina.. gaat hier de kwaliteit ten onder aan commercie? hoop het niet

 • HeinCarien

  Zeg dat wet, erg vervelend die HAL reclame

Of registreer je om te kunnen reageren.