Pluimveehouderij

Foto & video 3194 x bekeken

Vierde generatie breidt kuikentak uit

Renze de Boer verkocht zijn melkvee en het bijbehorende quotum en investeerde in zijn vleeskuikentak. De Fries sloopte twee oude stallen, bouwde een nieuwe stal en verlengt een bestaande stal. Hij werkt toe naar 120.000 kuikens in drie stallen.

Foto

 • Renze (44) en Anja (43) de Boer wonen en werken beiden aan de Fallaetswei 13 in Drachtstercompagnie (Fr.). Renze is agrarisch ondernemer en Anja heeft haar eigen kapsalon. “Jarenlang was dit het bedrijf van de drie k’s: koeien, kippen en knippen. De koeien zijn weg, maar de kippen en de kapsalon zijn er nog”, zegt Renze de Boer.

  Renze (44) en Anja (43) de Boer wonen en werken beiden aan de Fallaetswei 13 in Drachtstercompagnie (Fr.). Renze is agrarisch ondernemer en Anja heeft haar eigen kapsalon. “Jarenlang was dit het bedrijf van de drie k’s: koeien, kippen en knippen. De koeien zijn weg, maar de kippen en de kapsalon zijn er nog”, zegt Renze de Boer.

  Foto: Mark Pasveer
 • De overgrootvader van Renze de Boer richtte op deze locatie in 1905 een melkveebedrijf op. In 1964 begon de opa van Renze er met een tweede tak: vleeskuikens. Jarenlang werd het melken van koeien en het houden van vleeskuikens op het bedrijf gecombineerd. Twee jaar geleden stopte De Boer met de melkveetak. Hij verkocht zijn veestapel (40 melkkoeien) en deed ook het bijbehorende quotum van de hand (350.000 kilo melk). “De melkveetak was te klein geworden. Bovendien is de stal versleten. Ook wat arbeid betreft was de combinatie niet houdbaar”, zegt De Boer. Op de foto staat de nieuwe vleeskuikenstal, die plaats biedt aan 48.000 kuikens.

  De overgrootvader van Renze de Boer richtte op deze locatie in 1905 een melkveebedrijf op. In 1964 begon de opa van Renze er met een tweede tak: vleeskuikens. Jarenlang werd het melken van koeien en het houden van vleeskuikens op het bedrijf gecombineerd. Twee jaar geleden stopte De Boer met de melkveetak. Hij verkocht zijn veestapel (40 melkkoeien) en deed ook het bijbehorende quotum van de hand (350.000 kilo melk). “De melkveetak was te klein geworden. Bovendien is de stal versleten. Ook wat arbeid betreft was de combinatie niet houdbaar”, zegt De Boer. Op de foto staat de nieuwe vleeskuikenstal, die plaats biedt aan 48.000 kuikens.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een overzichtsfoto van het bedrijf, met links de nieuwe stal. De twee stallen rechts zijn in 1998 gebouwd. Aan de middelste stal wordt later nog een flink deel bijgebouwd. De oudste stal op het bedrijf is onlangs gesloopt. De allereerste ronde verliep ooit uitermate succesvol, zo vertelt Renze lachend. “Mijn opa mestte 7.000 dieren. Daar hield hij een gulden per kuiken aan over. ‘Ik verdien net zo veel als de burgemeester’, zei hij toen.” Die goede ronde kreeg geen vervolg. Al snel kwam de klad erin en nam de ziektedruk toe. “De stal is toen nog een poos verhuurd aan de Hema in Drachten. Zij gebruikten ‘m als magazijnopslag”, aldus De Boer.

  Een overzichtsfoto van het bedrijf, met links de nieuwe stal. De twee stallen rechts zijn in 1998 gebouwd. Aan de middelste stal wordt later nog een flink deel bijgebouwd. De oudste stal op het bedrijf is onlangs gesloopt. De allereerste ronde verliep ooit uitermate succesvol, zo vertelt Renze lachend. “Mijn opa mestte 7.000 dieren. Daar hield hij een gulden per kuiken aan over. ‘Ik verdien net zo veel als de burgemeester’, zei hij toen.” Die goede ronde kreeg geen vervolg. Al snel kwam de klad erin en nam de ziektedruk toe. “De stal is toen nog een poos verhuurd aan de Hema in Drachten. Zij gebruikten ‘m als magazijnopslag”, aldus De Boer.

  Foto: Mark Pasveer
 • Links naast de boerderij staat de loopstal. De stal met de openstaande deuren is de oude grupstal. Beide stallen worden op termijn gesaneerd. In de grupstal werden ooit ook kuikens gehouden. ”Wanneer de koeien naar buiten gingen, kon mijn vader hier ’s zomers nog eens 8.000 kuikens extra houden. De stal was goed geïsoleerd, dus dat ging prima. Wel was het altijd lastig plannen”, zegt Renze de Boer. De Fries heeft geen spijt van zijn beslissing om afscheid te nemen van de melkveetak. “Ik heb nooit weer een koe aangeraakt en mis het ook niet. Het seizoenswerk op het land mis ik wel.”

  Links naast de boerderij staat de loopstal. De stal met de openstaande deuren is de oude grupstal. Beide stallen worden op termijn gesaneerd. In de grupstal werden ooit ook kuikens gehouden. ”Wanneer de koeien naar buiten gingen, kon mijn vader hier ’s zomers nog eens 8.000 kuikens extra houden. De stal was goed geïsoleerd, dus dat ging prima. Wel was het altijd lastig plannen”, zegt Renze de Boer. De Fries heeft geen spijt van zijn beslissing om afscheid te nemen van de melkveetak. “Ik heb nooit weer een koe aangeraakt en mis het ook niet. Het seizoenswerk op het land mis ik wel.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De middelste stal bestond tot voor kort uit twee delen, die tegen elkaar aan waren gebouwd. Het voorste staldeel – dat inmiddels is gesaneerd – kocht familie De Boer ooit tweedehands in Winterswijk. “We hebben die stal in 1989 met trekker en wagen opgehaald”, vertelt Renze de Boer. Op de foto is goed te zien dat beide staldelen in breedte verschilden. Dat maakte het lastig ventileren, vertelt Renze. “Je kon het er nooit goed doen.” De constructie is een goed voorbeeld van de werkwijze die jarenlang op het bedrijf en in de nabije omgeving werd gehanteerd. “Dit was vroeger een wat achtergesteld gebied, met veel kleinschalige boerderijtjes. Ook wij hebben jarenlang aan ‘low budget farming’ gedaan.”

  De middelste stal bestond tot voor kort uit twee delen, die tegen elkaar aan waren gebouwd. Het voorste staldeel – dat inmiddels is gesaneerd – kocht familie De Boer ooit tweedehands in Winterswijk. “We hebben die stal in 1989 met trekker en wagen opgehaald”, vertelt Renze de Boer. Op de foto is goed te zien dat beide staldelen in breedte verschilden. Dat maakte het lastig ventileren, vertelt Renze. “Je kon het er nooit goed doen.” De constructie is een goed voorbeeld van de werkwijze die jarenlang op het bedrijf en in de nabije omgeving werd gehanteerd. “Dit was vroeger een wat achtergesteld gebied, met veel kleinschalige boerderijtjes. Ook wij hebben jarenlang aan ‘low budget farming’ gedaan.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De Boer weet nog niet wanneer hij in de middelste stal weer kuikens kan houden. “De bouw gaat binnenkort van start. Afhankelijk van de winter hoop ik dat we in februari of maart klaar zijn.” De Friese kuikenhouder zet de komende rondes 82.000 kuikens op in twee stallen. Wanneer de bedrijfsuitbreiding volledig achter de rug is, is de totale capaciteit 120.000 kuikens. De Boer heeft straks 6.000 vierkante meter staloppervlak en gaat uit van 20 kuikens per vierkante meter.

  De Boer weet nog niet wanneer hij in de middelste stal weer kuikens kan houden. “De bouw gaat binnenkort van start. Afhankelijk van de winter hoop ik dat we in februari of maart klaar zijn.” De Friese kuikenhouder zet de komende rondes 82.000 kuikens op in twee stallen. Wanneer de bedrijfsuitbreiding volledig achter de rug is, is de totale capaciteit 120.000 kuikens. De Boer heeft straks 6.000 vierkante meter staloppervlak en gaat uit van 20 kuikens per vierkante meter.

  Foto: Mark Pasveer
 • Bijzonder aan de nieuwe kuikenstal is het feit dat zowel de voorgevel als de achtergevel volledig opgetrokken is uit elementen. Kuikens laden en lossen gebeurt via de roldeur in de zijgevel. Het voerlokaal is naast de stal gebouwd. De omgeving op de achtergrond is typerend voor dit deel van Friesland: relatief kleine percelen, die veelal worden gescheiden door houtwallen. “Hier is nog nooit aan ruilverkaveling gedaan. Ook alle slootjes liggen er nog net zo in als vroeger”, vertelt Renze de Boer.

  Bijzonder aan de nieuwe kuikenstal is het feit dat zowel de voorgevel als de achtergevel volledig opgetrokken is uit elementen. Kuikens laden en lossen gebeurt via de roldeur in de zijgevel. Het voerlokaal is naast de stal gebouwd. De omgeving op de achtergrond is typerend voor dit deel van Friesland: relatief kleine percelen, die veelal worden gescheiden door houtwallen. “Hier is nog nooit aan ruilverkaveling gedaan. Ook alle slootjes liggen er nog net zo in als vroeger”, vertelt Renze de Boer.

  Foto: Mark Pasveer
 • De nieuwe stal staat een behoorlijk eindje van de openbare weg. Toch koos De Boer voor een roldeur in de zijwand. “Mijn ouders wonen aan de voorzijde van de stal. Met deze oplossing hebben ze straks minder overlast van het laden en lossen.” Bijkomend voordeel is het feit dat De Boer nu een minder groot deel van zijn erf hoeft te verharden. Hij gaat met de erfverharding aan de slag op het moment dat de stallenbouw volledig achter de rug is.

  De nieuwe stal staat een behoorlijk eindje van de openbare weg. Toch koos De Boer voor een roldeur in de zijwand. “Mijn ouders wonen aan de voorzijde van de stal. Met deze oplossing hebben ze straks minder overlast van het laden en lossen.” Bijkomend voordeel is het feit dat De Boer nu een minder groot deel van zijn erf hoeft te verharden. Hij gaat met de erfverharding aan de slag op het moment dat de stallenbouw volledig achter de rug is.

  Foto: Mark Pasveer
 • Foto van de ‘kale’ achtergevel van de stal en de gebundelde nokventilatie. De Boer was vergunningsmatig gedwongen te kiezen voor een centraal emissiepunt in de nok van de stal. “Daar heb ik geen problemen mee. Ik vind het ook wel een mooi gezicht, die ventilatoren in de nok van de stal.”

  Foto van de ‘kale’ achtergevel van de stal en de gebundelde nokventilatie. De Boer was vergunningsmatig gedwongen te kiezen voor een centraal emissiepunt in de nok van de stal. “Daar heb ik geen problemen mee. Ik vind het ook wel een mooi gezicht, die ventilatoren in de nok van de stal.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De nieuwe stal kostte De Boer inclusief stalinventaris in totaal zo’n €10 per kuiken, exclusief btw. De Friese kuikenhouder bespaarde flink wat kosten door het installatiewerk grotendeels zelf uit te voeren. Alleen bij het trekken van de vele kilometers aan kabels schakelde hij hulp in. “Op het installatiewerk heb ik zeker €40.000 bespaard”, zegt De Boer, die naar eigen zeggen niet té zuinig was. “ Ik heb geïnvesteerd in goed materiaal, maar wel met de hand op de knip.” De voersilo’s naast de stal zijn tweedehands.

  De nieuwe stal kostte De Boer inclusief stalinventaris in totaal zo’n €10 per kuiken, exclusief btw. De Friese kuikenhouder bespaarde flink wat kosten door het installatiewerk grotendeels zelf uit te voeren. Alleen bij het trekken van de vele kilometers aan kabels schakelde hij hulp in. “Op het installatiewerk heb ik zeker €40.000 bespaard”, zegt De Boer, die naar eigen zeggen niet té zuinig was. “ Ik heb geïnvesteerd in goed materiaal, maar wel met de hand op de knip.” De voersilo’s naast de stal zijn tweedehands.

  Foto: Mark Pasveer
 • De Boer koos ervoor om de stal op te trekken uit FAS-gevelpanelen. Na de stal van Cor en Michiel van Harten in Fochteloo (Fr.) is dit de tweede kuikenstal die op deze wijze is opgebouwd. De panelen zijn gemaakt van twee versterkte kunststoflagen met daartussenin een 20 centimeter dikke laag Tempex-isolatiemateriaal. De RC-waarde is 5,5. Op de foto tonen Paul de Klein van FAS en Renze de Boer een overgebleven stuk paneel.

  De Boer koos ervoor om de stal op te trekken uit FAS-gevelpanelen. Na de stal van Cor en Michiel van Harten in Fochteloo (Fr.) is dit de tweede kuikenstal die op deze wijze is opgebouwd. De panelen zijn gemaakt van twee versterkte kunststoflagen met daartussenin een 20 centimeter dikke laag Tempex-isolatiemateriaal. De RC-waarde is 5,5. Op de foto tonen Paul de Klein van FAS en Renze de Boer een overgebleven stuk paneel.

  Foto: Mark Pasveer
 • “Dit is volgens mij de beste manier om een stal te isoleren. Ik ben niet overtuigd van de isolatiewaarde van betonnen panelen. Ook heb je met beton vaak last van koudebruggen in je stal”, zegt De Boer over zijn keuze voor de FAS-panelen. De Boer verwacht met deze wijze van isoleren in de nieuwe stal te besparen op gaskosten. “Ik zit nu op gemiddeld 3,5 cent aan stookkosten per kuiken. Dat moet teruggebracht kunnen worden naar 1,5 tot hooguit 2 cent per kuiken.” De Boer levert zijn kuikens zwaar af op een gewicht van omstreeks 2.600 gram.

  “Dit is volgens mij de beste manier om een stal te isoleren. Ik ben niet overtuigd van de isolatiewaarde van betonnen panelen. Ook heb je met beton vaak last van koudebruggen in je stal”, zegt De Boer over zijn keuze voor de FAS-panelen. De Boer verwacht met deze wijze van isoleren in de nieuwe stal te besparen op gaskosten. “Ik zit nu op gemiddeld 3,5 cent aan stookkosten per kuiken. Dat moet teruggebracht kunnen worden naar 1,5 tot hooguit 2 cent per kuiken.” De Boer levert zijn kuikens zwaar af op een gewicht van omstreeks 2.600 gram.

  Foto: Mark Pasveer
 • Om optimaal te kunnen profiteren van de isolatiewaarde van de kunststofpanelen koos De Boer voor een grondmuurtje van slechts 25 centimeter hoogte. “Dit is de minimale hoogte. Bij Van Harten is het muurtje 50 centimeter hoog”, zegt Paul de Klein. De Boer erkent dat het tijdens het schoonmaken van de stal oppassen geblazen is. “De panelen zijn breekbaar, maar eventueel ook weer gemakkelijk te repareren.” Bijkomend voordeel van de kunststofpanelen is het feit dat De Boer in de toekomst gemakkelijk een overdekte uitloop kan aanbouwen, mocht dat onverhoopt nodig zijn. “Met betonnen elementen doe je dat niet zomaar.”

  Om optimaal te kunnen profiteren van de isolatiewaarde van de kunststofpanelen koos De Boer voor een grondmuurtje van slechts 25 centimeter hoogte. “Dit is de minimale hoogte. Bij Van Harten is het muurtje 50 centimeter hoog”, zegt Paul de Klein. De Boer erkent dat het tijdens het schoonmaken van de stal oppassen geblazen is. “De panelen zijn breekbaar, maar eventueel ook weer gemakkelijk te repareren.” Bijkomend voordeel van de kunststofpanelen is het feit dat De Boer in de toekomst gemakkelijk een overdekte uitloop kan aanbouwen, mocht dat onverhoopt nodig zijn. “Met betonnen elementen doe je dat niet zomaar.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De kleine boutjes op de spanten vormen de enige koudebruggen in de stal, zegt De Boer. De constructie van de spanten en de panelen geeft kevers geen kans bij het isolatiemateriaal te komen. “Kevers hebben hier geen schijn van kans”, zegt Paul de Klein stellig.

  De kleine boutjes op de spanten vormen de enige koudebruggen in de stal, zegt De Boer. De constructie van de spanten en de panelen geeft kevers geen kans bij het isolatiemateriaal te komen. “Kevers hebben hier geen schijn van kans”, zegt Paul de Klein stellig.

  Foto: Mark Pasveer
 • De Boer koos voor warmwaterheaters van Big Dutchman. De stal kleurt verder oranje. Een mooi gezicht, zo vindt Renze de Boer. De vleeskuikenhouder wilde per se een Big Dutchman-stalinrichting. Hij baseerde zijn keuze voor een deel op de mening van zijn broer, die als franchise-vleeskuikenhouder ook met Big Dutchman werkt. “Zijn ervaringen zijn zeer positief. Zelf ben ik er in de andere stallen ook goed over te spreken. In de stal (95 bij 25 meter, binnenwerks) hangen zeven waterlijnen en zes voerlijnen.

  De Boer koos voor warmwaterheaters van Big Dutchman. De stal kleurt verder oranje. Een mooi gezicht, zo vindt Renze de Boer. De vleeskuikenhouder wilde per se een Big Dutchman-stalinrichting. Hij baseerde zijn keuze voor een deel op de mening van zijn broer, die als franchise-vleeskuikenhouder ook met Big Dutchman werkt. “Zijn ervaringen zijn zeer positief. Zelf ben ik er in de andere stallen ook goed over te spreken. In de stal (95 bij 25 meter, binnenwerks) hangen zeven waterlijnen en zes voerlijnen.

  Foto: Mark Pasveer
 • De Boer koos voor led-tl-verlichting. “Het licht is mooi zacht en de spreiding is goed”, aldus de kuikenhouder, die €6.000 betaalde voor de armaturen en de tl-bakken. De lampen moeten goed zijn voor 50.000 branduren. De Boer heeft twee jaar garantie op de verlichting.

  De Boer koos voor led-tl-verlichting. “Het licht is mooi zacht en de spreiding is goed”, aldus de kuikenhouder, die €6.000 betaalde voor de armaturen en de tl-bakken. De lampen moeten goed zijn voor 50.000 branduren. De Boer heeft twee jaar garantie op de verlichting.

  Foto: Mark Pasveer
 • De Boer heeft vanuit het voerlokaal straks prima zicht op de kuikens. De Friese kuikenhouder krijgt zijn kuikens via Schotman in Lichtenvoorde. Hij betrekt voer van Maatman in Wolvega. De Boer is goed te spreken over de samenwerking met beide toeleveranciers. “Dat zorgt voor arbeidsplezier.”
De kuikens worden geslacht bij 2 Sisters Storteboom. De Fries sluit jaarlijks een contract af voor de periode van een jaar.

  De Boer heeft vanuit het voerlokaal straks prima zicht op de kuikens. De Friese kuikenhouder krijgt zijn kuikens via Schotman in Lichtenvoorde. Hij betrekt voer van Maatman in Wolvega. De Boer is goed te spreken over de samenwerking met beide toeleveranciers. “Dat zorgt voor arbeidsplezier.” De kuikens worden geslacht bij 2 Sisters Storteboom. De Fries sluit jaarlijks een contract af voor de periode van een jaar.

  Foto: Mark Pasveer
 • Nostalgie. De allereerste stal op het bedrijf werd ooit ook ingericht met materiaal van Big Dutchman. Hier is een oude voerbak te zien.

  Nostalgie. De allereerste stal op het bedrijf werd ooit ook ingericht met materiaal van Big Dutchman. Hier is een oude voerbak te zien.

  Foto: Mark Pasveer
 • De kapsalon aan huis bevindt zich in de boerderij. Op de achtergrond is de New Holland-trekker van de Boer te zien, met daarachter de vleeskuikenstallen. De Boer heeft nog 24 hectare eigen grond in gebruik. Daarop verbouwt hij snijmais voor de verkoop. Vrijdagmiddag 15 november is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 13.30 en 17.00 uur welkom aan de Falleatswei 13 in Drachtstercompagnie.

  De kapsalon aan huis bevindt zich in de boerderij. Op de achtergrond is de New Holland-trekker van de Boer te zien, met daarachter de vleeskuikenstallen. De Boer heeft nog 24 hectare eigen grond in gebruik. Daarop verbouwt hij snijmais voor de verkoop. Vrijdagmiddag 15 november is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 13.30 en 17.00 uur welkom aan de Falleatswei 13 in Drachtstercompagnie.

  Foto: Mark Pasveer

Of registreer je om te kunnen reageren.