Pluimveehouderij

Foto & video 27615 x bekeken 1 reactie

Veel arbeidsgemak met Farmer Automatic-systeem

Leo en Inge Duine in Den Ham (Ov.) bouwden hun traditionele scharrelstal om tot volièrestal. Ze richtten de stal in met het compact- en compact plus-systeem van Farmer Automatic. Het is de eerste stal in Nederland die met dit systeem is ingericht.

Foto

 • Leo (42) en Inge (38) Duine hebben in Den Ham (Ov.) een agrarisch bedrijf met een rundvee- en een pluimveetak. De ondernemers hebben vier zoontjes in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar. Op de foto poseren ze met hun jongste zoon Luuk (4).

  Leo (42) en Inge (38) Duine hebben in Den Ham (Ov.) een agrarisch bedrijf met een rundvee- en een pluimveetak. De ondernemers hebben vier zoontjes in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar. Op de foto poseren ze met hun jongste zoon Luuk (4).

  Foto: Ronald Hissink
 • De rundveetak bestaat uit 55 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Het quotum is 350.000 kilo melk. Leo en Inge hebben 32 hectare grond in eigendom. Daarnaast houden de ondernemers straks 24.820 scharrelkippen in een nieuw ingerichte pluimveestal. “We gaan de arbeid in de stal samen rondzetten”, vertelt Leo. Tot vorig jaar hielden de pluimveehouders zo’n 23.000 leghennen op twee locaties. De dieren werden gehouden in twee traditionele scharrelstallen. Vorig jaar verkochten de ondernemers de bedrijfslocatie in Geerdijk (Ov.), waar ze 11.000 kippen hielden. Voor Leo en Inge is het de eerste keer dat ze in een volièrestal gaan werken.

  De rundveetak bestaat uit 55 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Het quotum is 350.000 kilo melk. Leo en Inge hebben 32 hectare grond in eigendom. Daarnaast houden de ondernemers straks 24.820 scharrelkippen in een nieuw ingerichte pluimveestal. “We gaan de arbeid in de stal samen rondzetten”, vertelt Leo. Tot vorig jaar hielden de pluimveehouders zo’n 23.000 leghennen op twee locaties. De dieren werden gehouden in twee traditionele scharrelstallen. Vorig jaar verkochten de ondernemers de bedrijfslocatie in Geerdijk (Ov.), waar ze 11.000 kippen hielden. Voor Leo en Inge is het de eerste keer dat ze in een volièrestal gaan werken.

  Foto: Ronald Hissink
 • De pluimveestal in Den Ham is tien jaar oud, maar oogt als nieuw. De stal deed de voorbije tien jaar dienst als traditionele scharrelstal voor 12.000 kippen. Eind augustus ging het laatste koppel weg, waarna een ingrijpende bouwperiode volgde. De stalinrichting is in tweeënhalve maand compleet vernieuwd. Ook de lichtstraten in de zijgevels zijn nieuw, evenals de luchtinlaatkleppen en de luchtmengkast voor de mestbandbeluchting.

  De pluimveestal in Den Ham is tien jaar oud, maar oogt als nieuw. De stal deed de voorbije tien jaar dienst als traditionele scharrelstal voor 12.000 kippen. Eind augustus ging het laatste koppel weg, waarna een ingrijpende bouwperiode volgde. De stalinrichting is in tweeënhalve maand compleet vernieuwd. Ook de lichtstraten in de zijgevels zijn nieuw, evenals de luchtinlaatkleppen en de luchtmengkast voor de mestbandbeluchting.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal biedt nu plaats aan 24.820 scharrelhennen. De kippen, van het ras Novogen, komen woensdag 6 november in de stal en worden geleverd door Verbeek Broederij en Opfok. Duine investeerde al met al €15 per kip in de omschakeling van traditionele scharrel- naar volièrehuisvesting.

  De stal biedt nu plaats aan 24.820 scharrelhennen. De kippen, van het ras Novogen, komen woensdag 6 november in de stal en worden geleverd door Verbeek Broederij en Opfok. Duine investeerde al met al €15 per kip in de omschakeling van traditionele scharrel- naar volièrehuisvesting.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na de investering in de pluimveetak willen Leo en Inge op termijn ook de melkveetak uitbreiden. De ondernemers hebben een vergunning om te groeien naar negentig melkkoeien. “Het is de bedoeling om een stuk bij de ligboxenstal aan te bouwen”, zegt Leo.

  Na de investering in de pluimveetak willen Leo en Inge op termijn ook de melkveetak uitbreiden. De ondernemers hebben een vergunning om te groeien naar negentig melkkoeien. “Het is de bedoeling om een stuk bij de ligboxenstal aan te bouwen”, zegt Leo.

  Foto: Ronald Hissink
 • Sinds anderhalf jaar is er een eierautomaat op het bedrijf. Liefhebbers van een eitje kunnen zeven dagen per week op het bedrijf terecht. “Het is een doorslaand succes. Men weet de weg naar de automaat goed te vinden.”

  Sinds anderhalf jaar is er een eierautomaat op het bedrijf. Liefhebbers van een eitje kunnen zeven dagen per week op het bedrijf terecht. “Het is een doorslaand succes. Men weet de weg naar de automaat goed te vinden.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van de eierautomaat. Consumenten kunnen kiezen voor doosjes of trays. Duine investeerde €5.000 in de eierautomaat. Die investering is nog niet terugverdiend. De eieren die niet aan huis worden verkocht, gaan straks op contractbasis naar Eierhandel Van Zetten in Ommeren (Gld.). “Met Roel van Zetten heb ik in de loop der jaren een vertrouwensband opgebouwd”, zegt Duine. De pluimveehouder heeft afspraken gemaakt voor twee rondes op basis van een minimumprijsgarantie, gekoppeld aan de voerprijs.

  Detail van de eierautomaat. Consumenten kunnen kiezen voor doosjes of trays. Duine investeerde €5.000 in de eierautomaat. Die investering is nog niet terugverdiend. De eieren die niet aan huis worden verkocht, gaan straks op contractbasis naar Eierhandel Van Zetten in Ommeren (Gld.). “Met Roel van Zetten heb ik in de loop der jaren een vertrouwensband opgebouwd”, zegt Duine. De pluimveehouder heeft afspraken gemaakt voor twee rondes op basis van een minimumprijsgarantie, gekoppeld aan de voerprijs.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is ingericht met het compact- en compact plus-systeem van Farmer Automatic. Het is de eerste stal in Nederland die met dit systeem is ingericht. “Arbeidsgemak was voor ons een belangrijke reden om voor deze stalinrichting te kiezen”, vertelt Leo. De ondernemer zag de stalinrichting in de praktijk op een bedrijf in het Duitse Hannover en raakte overtuigd.

  De stal is ingericht met het compact- en compact plus-systeem van Farmer Automatic. Het is de eerste stal in Nederland die met dit systeem is ingericht. “Arbeidsgemak was voor ons een belangrijke reden om voor deze stalinrichting te kiezen”, vertelt Leo. De ondernemer zag de stalinrichting in de praktijk op een bedrijf in het Duitse Hannover en raakte overtuigd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De buitenste gangpaden zijn 3,5 meter breed. “Met het opbouwen van de volières moesten we rekening houden met de beperkte hoogte van de stal”, zegt Leo. Op de foto is te zien dat de spanten in de stal staan. “Dat is iets om rekening mee te houden bij het schoonmaken. Gelukkig hoeft dat maar een keer per ronde.” De stal bestaat uit vijf compartimenten.

  De buitenste gangpaden zijn 3,5 meter breed. “Met het opbouwen van de volières moesten we rekening houden met de beperkte hoogte van de stal”, zegt Leo. Op de foto is te zien dat de spanten in de stal staan. “Dat is iets om rekening mee te houden bij het schoonmaken. Gelukkig hoeft dat maar een keer per ronde.” De stal bestaat uit vijf compartimenten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Volgens Duine blijft de pluimveestal over het algemeen mooi droog. “Wij hebben geen last van koudebruggen en condens in de stal.” Aandachtspunt is de luchtinlaat. Uit een proef is gebleken dat de inlaatlucht ook het midden van de stal bereikt. “Het is de vraag of dit ’s winters met beperkte inlaatcapaciteit ook lukt. Wellicht moeten we het plafond aanpassen om de lucht nog beter te sturen.”

  Volgens Duine blijft de pluimveestal over het algemeen mooi droog. “Wij hebben geen last van koudebruggen en condens in de stal.” Aandachtspunt is de luchtinlaat. Uit een proef is gebleken dat de inlaatlucht ook het midden van de stal bereikt. “Het is de vraag of dit ’s winters met beperkte inlaatcapaciteit ook lukt. Wellicht moeten we het plafond aanpassen om de lucht nog beter te sturen.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is ingericht met vier dubbele systeemrijen. Duine heeft de mogelijkheid om tussen de gekoppelde systeemrijen door te lopen. Via een trappetje kan hij op hoogte door het systeem lopen. “Tijdens de controlerondes heb ik daardoor een goed overzicht. Ik hoef niet telkens te klimmen om te zien wat er aan de bovenkant van het systeem gebeurt.”

  De stal is ingericht met vier dubbele systeemrijen. Duine heeft de mogelijkheid om tussen de gekoppelde systeemrijen door te lopen. Via een trappetje kan hij op hoogte door het systeem lopen. “Tijdens de controlerondes heb ik daardoor een goed overzicht. Ik hoef niet telkens te klimmen om te zien wat er aan de bovenkant van het systeem gebeurt.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Op deze foto is te zien dat Duine in het systeem een prima overzicht heeft. De kiepbare legnesten bevinden zich op verschillende niveaus. De kippen hebben de mogelijkheid om zowel onder als boven in het systeem een legnest op te zoeken. Naast het eigen bedrijf werkt Duine als zzp’er voor Smits Techniek. De voorbije jaren zag hij zodoende bij diverse pluimveehouders in de keuken.

  Op deze foto is te zien dat Duine in het systeem een prima overzicht heeft. De kiepbare legnesten bevinden zich op verschillende niveaus. De kippen hebben de mogelijkheid om zowel onder als boven in het systeem een legnest op te zoeken. Naast het eigen bedrijf werkt Duine als zzp’er voor Smits Techniek. De voorbije jaren zag hij zodoende bij diverse pluimveehouders in de keuken.

  Foto: Ronald Hissink
 • De roosters in het systeem zijn op afschot gebouwd. Systeemeieren rollen daardoor automatisch naar de extra eierband aan de buitenzijde van het systeem.

  De roosters in het systeem zijn op afschot gebouwd. Systeemeieren rollen daardoor automatisch naar de extra eierband aan de buitenzijde van het systeem.

  Foto: Ronald Hissink
 • Via de elevator komen de systeemeieren automatisch op de centrale eierband terecht. De extra eierband voor systeemeieren komt ook goed van pas bij het rapen van grondeieren. Duine kan de grondeieren eenvoudig op de extra eierband leggen. “Je hoeft ze zodoende niet mee te nemen. Dat kan behoorlijk veel tijd en arbeid schelen”, zegt de pluimveehouder.

  Via de elevator komen de systeemeieren automatisch op de centrale eierband terecht. De extra eierband voor systeemeieren komt ook goed van pas bij het rapen van grondeieren. Duine kan de grondeieren eenvoudig op de extra eierband leggen. “Je hoeft ze zodoende niet mee te nemen. Dat kan behoorlijk veel tijd en arbeid schelen”, zegt de pluimveehouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van het systeem. Duine sluit het volièresysteem tijdens de eerste week volledig af. “Zo kunnen de dieren wennen aan hun nieuwe onderkomen. Na de eerste week laat ik de roosters naar beneden en kunnen de hennen vrij scharrelen.” Duine sluit de ruimte onder de systeemrijen in eerste instantie ook af.

  Detail van het systeem. Duine sluit het volièresysteem tijdens de eerste week volledig af. “Zo kunnen de dieren wennen aan hun nieuwe onderkomen. Na de eerste week laat ik de roosters naar beneden en kunnen de hennen vrij scharrelen.” Duine sluit de ruimte onder de systeemrijen in eerste instantie ook af.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de achterzijde van de stal. Op de foto is een mesttransportband te zien. De pluimveestal heeft geen mestput. “Ik vond het te gortig om daar ook nog in te investeren.” Vanwege het ontbreken van een mestput heeft Duine ervoor gekozen geen mestschuiven te plaatsen.

  Dit is de achterzijde van de stal. Op de foto is een mesttransportband te zien. De pluimveestal heeft geen mestput. “Ik vond het te gortig om daar ook nog in te investeren.” Vanwege het ontbreken van een mestput heeft Duine ervoor gekozen geen mestschuiven te plaatsen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Achter in de stal hangt een luchtmengkast. De stallucht wordt gebruikt om de mestbanden te beluchten. Daardoor droogt de mest en valt de ammoniakemissie lager uit. “De ammoniakemissie is een stuk lager dan in de traditionele scharrelstal. Dat bood ons ruimte voor de vergunning van de uitbreiding van de melkveetak”, zegt Duine.

  Achter in de stal hangt een luchtmengkast. De stallucht wordt gebruikt om de mestbanden te beluchten. Daardoor droogt de mest en valt de ammoniakemissie lager uit. “De ammoniakemissie is een stuk lager dan in de traditionele scharrelstal. Dat bood ons ruimte voor de vergunning van de uitbreiding van de melkveetak”, zegt Duine.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het eierlokaal bevindt zich voor in de stal. Leo en Inge Duine melken ’s ochtends eerst de koeien en gaan daarna het eierlokaal in. Het melken van de 55 koeien is in de 2x6 zij-aan-zijmelkstal binnen een uurtje gepiept. “Het is nog even afwachten hoe lang we straks bezig zijn in het eierlokaal”, zegt Duine. De legpluimveehouder wil op termijn het werk in het eierlokaal automatiseren. “Het zware werk houd je niet een leven lang vol.”

  Het eierlokaal bevindt zich voor in de stal. Leo en Inge Duine melken ’s ochtends eerst de koeien en gaan daarna het eierlokaal in. Het melken van de 55 koeien is in de 2x6 zij-aan-zijmelkstal binnen een uurtje gepiept. “Het is nog even afwachten hoe lang we straks bezig zijn in het eierlokaal”, zegt Duine. De legpluimveehouder wil op termijn het werk in het eierlokaal automatiseren. “Het zware werk houd je niet een leven lang vol.”

  Foto: Ronald Hissink

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.