Pluimveehouderij

Foto & video 5883 x bekeken 36 reactieslaatste update:25 sep 2012

Legpluimveebedrijf met twee eierlokalen

Freek Ekkelkamp bouwde een voormalige kooistal om tot volièrestal. Hij houdt straks een kleine 90.000 scharrelkippen.

Foto

 • Legpluimveehouder Freek Ekkelkamp (50) houdt in Ruinerwold (Dr.) binnenkort een kleine 90.000 scharrelkippen in twee stallen. In 2008 nam hij een twee-etagestal in gebruik. In deze stal zijn 63.000 kippen gehuisvest. Per 1 oktober gaat hij 25.000 scharrelkippen houden in de omgebouwde kooistal. Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Ekkelkamp kocht het bedrijf in 1992. Toen stond er een stal voor ruim 50.000 kooikippen. Tot 2001 had de pluimveehouder een tweede locatie in het Overijsselse Den Ham. Op 43 kilometer afstand van het bedrijf in Ruinerwold hield hij 24.000 kippen. In 2008 bouwde hij op de thuislocatie een twee-etagestal bij voor 63.000 hennen.

 • Een paar jaar lang hield Ekkelkamp zo’n 114.000 legkippen. Nu hij de kooistal heeft omgebouwd tot volièrestal komt hij uit op een kleine 90.000 scharrelhennen.

 • Het overzicht vanuit de hoogwerker is prachtig. De stal links is gebouwd in 1978. De stal is 120 meter lang en heeft een nokhoogte van 5 meter. De etagestal is 105 meter lang en heeft een nokhoogte van 9 meter.

 • Toen Ekkelkamp het bedrijf kocht, was de kooistal ingericht met zogenoemde trapkooien van Big Dutchman. De pluimveehouder verving deze inrichting in 1997, toen hij tevens de stal renoveerde. “De Rijvers-batterijen met mestdroging waren nog lang niet versleten. Het verbod op het houden van legkippen in kooien per 1 januari 2012 was toen nog niet bekend”, aldus Ekkelkamp. De kooien zijn gesloopt en tegen oudijzerprijzen weggegaan. “Ze zijn acht dagen bezig geweest om de kooien te slopen. In totaal ging het om 65 ton ijzer”, vertelt de pluimveehouder.

 • Om het ijzer met een heftruck uit de stal te kunnen rijden, werd de opening in de voorgevel tijdelijk vergroot.

 • De voormalige kooistal is nu ingericht met twee rijen van het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. Ook de etagestal op het bedrijf is met dit systeem ingericht. De twee systeemrijen zijn aan de bovenzijde aan elkaar gekoppeld met een leefplateau met VSM-systeem.

 • Het middelste gangpad is 2,60 meter breed. “Iedere ondernemer maakt zijn eigen keuzes. Ik heb gekozen voor een simpel en degelijk systeem waarbij ik veel overzicht heb”, vertelt Ekkelkamp.

 • In de stal komen straks vijftien van deze luzerneruifjes te staan, vijf per gangpad. De ruifjes zijn mede door Ekkelkamp ontwikkeld. “Het bevalt uitstekend. Ik kan er mais en luzerne mee verstrekken. Een baaltje luzerne in zo’n ruif gaat wel drie maanden mee”, zegt Ekkelkamp. Het bijvoeren van luzerne stimuleert de spijsvertering, zorgt voor afleiding en bevordert zo het scharrelgedrag, vertelt de pluimveehouder. Ook is het een middel om mogelijke pikkerij in de stal te voorkomen. Kijk hier voor meer informatie.

 • Ekkelkamp heeft onder beide systeemrijen een strooiselverwijderaar laten plaatsen. “Zo houd ik een dun laagje strooisel onder de volières. Daarmee wil ik voorkomen dat er grondeieren onder het systeem worden gelegd. Ook zorgt het tijdens en na afloop van de ronde voor arbeidsbesparing.”

 • De inlaatventielen en de verduisterbare lichtstraat in de zijgevels zijn nieuw. Ook werd er een nieuwe betonvloer gestort. Ekkelkamp doet geen uitspraken over de investering. “Het noemen van de kostprijs vind ik te kort door de bocht. Ieder bedrijf is anders en je leest bijna nooit wat er precies wel en niet is meegenomen. Ik kan wel zeggen dat het om een flinke investering gaat, zeker gezien het aantal kippen (25.000 – red.).

 • Detailfoto van de voorzijde van het systeem. De stal wordt op 1 oktober bevolkt door 25.000 bruine LSL Classic-kippen.

 • Overzichtsfoto van het eierlokaal. De eieren worden gesorteerd met een Mopack 55.

 • De opslagruimte.

 • De warmtewisselaar zorgt volgens Ekkelkamp voor een goed stalklimaat. Dat de mest al in de stal wordt voorgedroogd, is een bijkomend voordeel. “De mest gaat naar de verbrandingsinstallatie in Moerdijk. Het drogestofgehalte is 70 tot 75 procent”, zegt de pluimveehouder.

 • Dit is de etagestal. De stal biedt plaats aan 63.000 kippen. De kippen zijn nu 46 weken oud. Ekkelkamp gaat met twee leeftijden werken.

 • Beide stalhelften hebben hun eigen warmtewisselaar.

 • Overzichtsfoto in de stal. In de etagestal staan in totaal 36 luzerneruifjes. De kippen doen het volgens Ekkelkamp boven verwachting goed. Het legpercentage is 96,5. Het aantal grondeieren beperkt zich tot 40 à 50 per dag. “Dat valt mee inderdaad. Je moet er tijdens het begin van de legperiode bovenop zitten. Dat kost veel tijd en energie. Je bent daarbij ook afhankelijk van de opfok”, vertelt de ondernemer.

 • De etagestal heeft een eigen eierlokaal. Ekkelkamp koos doelbewust voor twee eierlokalen op zijn bedrijf. “Ik wil niet de hele dag eieren rapen. De eieren zijn nu kort onderweg, waardoor ik snel kan werken.” De pluimveehouder begint ’s ochtends om 6 uur met eieren rapen. Op tijd begonnen is veel gewonnen, zo luidt zijn motto. “Het zijn witte eieren, die zijn dan bovendien nog schoon”, aldus Ekkelkamp.

 • Hier is goed te zien dat de eieren van twee verdiepingen komen. De pluimveehouder kan het werk in het eierlokaal alleen af. In 3 tot 3,5 uur heeft hij de eieren ’s ochtends verwerkt. Vervolgens is hij nog zo’n anderhalf tot twee uur bezig in het andere eierlokaal.

 • Daarbij krijgt hij veel hulp van de Staalkat PL 80. Dit systeem stapelt de eiertrays automatisch vijf lagen hoog op de pallets. Ekkelkamp kan de pallets vervolgens met een pompwagen naar de opslag rijden.

 • Nieuw op het bedrijf is de eierautomaat. Die staat er sinds juli dit jaar. Ekkelkamp heeft zodoende geen extra werk van de huisverkoop. Hoewel de automaat het nodige kostte, was dat voor de pluimveehouder geen probleem. “Ik werk met een langetermijnvisie. Op den duur moet het uit kunnen.” Op dit moment verkoopt de pluimveehouder wekelijks zo’n honderd doosjes eieren per week.

 • De keuze is reuze. Ekkelkamp verkoopt zowel bruine als witte eieren in doosjes en in trays.

 • Vrijdag 21 september is er een open dag op het bedrijf van Ekkelkamp. Bezoekers zijn tussen 13.30 en 17.00 uur welkom aan de Weidenweg 7a in Ruinerwold. Bekijk hier de website van het bedrijf.

Laatste reacties

 • B bob

  Ligt er binnenkort weer een grote berg oud ijzer op het erf Freek ?
  Waarom gaan Veehouders nog zo ondoordacht te werk ? In 1997 was allang duideliijk dat er weerstand was tegen de legbatterijen!
  Een verstandige ondernemer zou momenteel geen geld meer verspillen in de Bio-industrie. Een aantal van mijn Familieleden hebben gewoon een Biologisch bedrijf opgezet en hebben nu met een normaal aantal dieren en goede boterham . Met minder dan 10.000 Biologische leghennen hou je achter de streep meer geld ( en tijd ) over en kun je gewoon trots zijn op jouw product.

 • W Geverink

  Biologische kippen houden is allemaal mooi en fijn en politiek correct Bob maar in een paar jaar tijd zijn die paar hectare grond bij de stal zo vervuild met stront dat die manier van houderij een halt toegeroepen zal worden.

 • Tonnis

  Freek mooi bedrijf.
  Met vr. gr. Tonny Hospers
  Wijster

 • B bob

  Waarom zijn er dan zoveel Biologische bedrijven die na 15 jaar nog geen problemen hebben met hun bodem en grondwater w.greverink ? Kippen die Biologisch gehouden worden produceren gewoon niet zoveel mest als de gedrochten in de plofkippenstallen. Met onwaarheden plaatsen red je de Bio-industrie niet !

 • B bob

  Je kan allerlei gewassen in de uitloop telen die de meststoffen opnemen die gelijk als voeder voor de Dieren kan dienen dus is er eigenijk geen milieutechnisch argument tegen een kleinschalig Biologisch pluimvee bedrijf te vinden. Alleen Totaal stoppen met veehouden zou beter zijn voor het milieu.

 • kleitokkers

  Maar hoe zit dat dan met de biologische bedrijven van 25000 en meer

 • maartje gussinklo

  Het bedrijf ziet er mooi uit.
  Veel succes en plezier.

 • W Geverink

  Ook de gewassen die bij de akkerbouwer of reguliere kippenboer op het land staan nemen nutrienten op uit de grond Bob, maar als die de grond overbemesten krijgen ze een bekeuring. Alles wat aan nutrienten meer op de grong gebracht wordt dan kan worden opgenomen door de plant gaat ergens naar toe, en jij mag zeggen waar. Bovendien is mais een van de weinige gewassen die in een strontbed kan groeien. Daarom was mais in de tachtiger jaren zo populair.

 • mazzel1

  Bobke bobke toch. Goedenmorgen. Die gedrochten in plofkippenstallen produceren gewoon minder mest als biologisch gehouden kippen. De VC is ghewoon een stuk lager; iemand die een beetje in de pluimveehouderij bekend is weet dit. Probleem is dat de mest uit een plofkippenstal zoals jij het noemt aangewend kan worden war je het wil; bij uitloop komt het op het perceel terecht waar de kippen lopen. Waarom denk je dat de eendenhouderij naar binnen gegaan is? Puur vanwege de bodemvervuiling. Een beetje kippenboer weet dit.

 • B bob

  Eenden met kippen vergelijken is een beetje onzinnig mazzel1

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • klaasKip

  Natuurlijk Bobbie eenden zijn geen pluimvee kun je dus niet vergelijken.

 • B bob

  klaaskip, Eenden zijn wel pluimvee maar produceren een enorme hoeveelheid mest in vergelijking met kippen dus is het onmogelijk om deze in een stal met vrij uitloop te houden. Een grote vijver zou misschien gaan maar dan is het water niet schoon te houden.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • troo

  mazzel1 je moet wel duidelijk zijn want bob weet niet wat VC betekend

 • klaasKip

  Ikbe grijp nog steeds niet waarom jij regulier kip foltering noemt en bio niet leg uit

 • B bob

  4 woorden Klaaskip : Youtube - plofkip - biologische kip

 • Bison

  Om 5 uur je nest uit en 5 uur lang eitjes rapen,een prachtige manier om de dag te beginnen.LOL
  Ik draaide me liever nog lekker een paar keer om achter de gebreide broek.
  Wat valt er eigenlijk te scharrelen voor die kipkes?, het is allemaal beton en ijzer.
  Geen wonder dat die baaltjes lucerne 3 maanden meegaan,die kippen hebben stelten nodig om er bij te komen.LOL

 • klaasKip

  Ik begin te geloven wat Ross zegt als dit jou bron van info is over de veehouderij je schrijft inderdaad als een kip zonder kop You tube kan iedereen ongefundeerd van alles op zetten lekker betrouwbaar.

 • kleitokkers

  Bison ik wens je veel succes met je aan komende opbrengsten van je bisons Waar je maar leest worden dieren vervroegd geslacht, door die krapte in vlees staks ben je de man. Sjappoo voor vooruiziende blik en visie

 • Bison

  Kleitokkers,het is niet al rozegeur en maneschijn.Er moeten hoognodig nieuwe bison producers bijkomen.
  Krapte in een product helpt de market net zo gauw om zeep als overproductie.
  Als het niet in redelijke mate voorhandig blijft sluiten de feedlots/slachterijen en exporteurs hun deuren,..kortom, dan gaan ze 'belly up'.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • jan zwaneveld

  beste collega s ik denk dat het verstandig is om NIET op b bob of andere van zijn namen te reageren.Iemand die zo doof,blind en kortzichtig is is gewoon zielig,en dus zeker niet de moeite waard om mee te discuseren.(in hoeverre je het discuseren kunt noemen).

 • martensDLD

  heb je het weer voor elkaar BOB

 • mazzel1

  Heej Bobke,
  hoe leggen de kippen in Texas? Goede produkties in het Wilde Westen?

 • Bison

  Als je kippen de poten bind leggen ze de hele dag mazzel1

 • klaasKip

  Bobke het zou beter zijn dat je eens een keer op feiten ingaat dan op wat jij onzin vindt met onzin te reageren. ik heb uit jou toetsen bord nog niet veel zinnigs zien verschijnen of is dit te schokkend voor jou.

 • Ross

  Hij weet niet beter klaasKip dom geboren en niet geleerd zeggen we bij ons.
  Bobke hef ut met ut kopke.
  Als de heren het niet past ligt het aan ons en beginnen ze te schelden en te tieren Helaas!!!. Gelukkig weten bij wel beter en wees trots op wat wij doen.

 • Bison

  Ross..pummel, je kan geen eens een gezegde goed overbrengen.
  Het gaat zo,..dom geboren,suf gewiegd en nooit iets bijgebracht.
  Weergeeft jou tot een T Ross

 • Ross

  Bison als de heren het niet past dan beginnen ze te schelden en te beledigen!!!.
  Als je werkelijk zo goed bent kijk de hele dag dan in de spiegel en geniet van jezelf.
  Wij als hardwerkende en eerlijke sector staan open voor kritiek maar niet voor mensen die alles zonder enige kennis alles willen afbreken.
  Tuurlijk zijn er voor en nadelen maar alles heeft 2 kanten.
  Verwaar de dierlijke sector niet met onze menselijke wereld.
  Dat Europa zon welvaart heeft en kan kiezen wat ze willen eten is een zeer grote luxe, vele delen van deze wereld zijn blij dat ze iets te eten hebben.
  Neem dat maar eens mee in je gedachten.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ross

  Doe maar weer denigrerend geeft alleen maar aan hoe zielig je bent Bison.
  Wordt zeker wat te moeilijk voor je als ik met feiten kom.
  Ga maar weer schelden en beledigen meer komt er niet uit je toetsenbord.

 • Bison

  Ross wat zijn die feiten van jou nou eigenlijk?.
  Hier een paar feiten die ik zie.
  Feit #1, europese welvaart is behaald over de rug van de boeren van hun respectieve landen die dan om zelf te kunnen overleven boeren van naburige landen de grond in concureren.(als ze het onder elkaar al niet doen)
  Feit #2, Boeren werken hard hun hele leven maar wat hebben ze eigenlijk bereikt.
  Hun vrijheid is al voor 95% verdwenen,ze staan volledig onder curietele van de overheid en meer en meer wetten maken uit wat ze wel en niet kunnen doen op hun eigen bedrijf.
  Feit #3. De consument is voor 95% alleen geintereseert in voedsel voor de laagste prijs maar wil wel een zegje hebben hoe dat voedsel word geproduceerd.
  feit #4 Boeren zitten vandaag de dag dieper in de schuld dan ooit te voren en hebben grotere bedrijven dan ooit te voren en moeten dus harder werken dan ooit te voren om het zelfde stukje brood te verdienen als 40 jaar geleden,en er hoeft maar weinig verkeerd te gaan en ze eten weer droog brood tot de slaven baas (de overheid dus) weer een paar euro subsidie geeft om ze mak te houden.

  De consument eet zonder schuldgevoel gewoon door,they really don't care.

  Maar ja ik zie het dus helemaal verkeerd....niet

 • Ross

  Bison ben verrast over je feiten.
  Zie het niet helemaal zo zwart wit.
  Feit 1 is dat de welvaart ook voor de meeste boeren geldt.Jaren 50 / 60 was hard werkrn voor weinig geld. Vanaf de jaren 70 duidelijk beter leven. Dat ze elkaars concurent zijn dat klopt.
  Feit 2 mee eens wat betreft vrijheid die is er niet meer. Overal zijn regels voor.
  Feit 3 100% mee eens. Dat stoort mij dus ook mateloos al die negatieve reactie o.a. van B bob en politiek.

  Feit 4 ja maar ze zijn zelf ondernemer en dus ook verantwoordelijk voor wat ze doen(klinkt eenvoudig wat het niet is).

 • klaasKip

  Bison ,je slaat de spijker op zijn kop , je zoekt de drenkeling alleen aan de verkeerde kant van de sloot. Je moet niet op de boeren af zitten geven je moet deze kretiek spuien op consumenten site`s dat zijn de gene die hier wat aan kunnen doen. we produceren op vraag ,u vraagt en wij draaien.

 • Bison

  Ross,welvaart voor de boeren...waar het regent druppeld het.
  In Holland weten ze niet meer wat vrijheid is,...wat niet weet wat niet deert.

  Klaaskip,Ik zit niet op de boer te hakken het is het systeem dat het maakt wat het is. De boeren zijn in de minderheid maar niet geheel hulpeloos als ze een stem zouden vormen.
  De zwaksten geven gelijk in en met een beetje druk volgt de rest ook wel.
  The fox is now in charge to rule the hen house.

 • Ross

  Wat betreft de regel en wetgeving is het hier een drama.
  Als VRIJE ondernemer lig je volledig aan de ketting(wordt nog steeds gekker).
  Mensen die geen of nauwelijks verstand hebben van een agrarisch bedrijf leggen ons de regels op(werkt dus niet).
  Hierdoor gebeuren er dus ook zaken niet die goed te praten zijn.

 • Bison

  Ross,wat het de feiten daar betreft(vrijheid,wetgeving enz) kan m/i niet meer terug gedraaid worden worden...Het schip is zinkende,de lekken worden steeds groter.
  Enigste wat overblijft is overstappen op een andere boot...niet op een volle natuurlijk.LOL

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.