Pluimveehouderij

Foto & video 5486 x bekeken 29 reacties

Vleeskuikenstal met zichtruimte

Johan en Alida Laarman breiden hun vleeskuikenbedrijf uit. Ze deinzen er niet voor terug hun bedrijf te laten zien, integendeel.

Foto

 • Johan (39) en Alida (40) Laarman breiden hun vleeskuikenbedrijf in Ruinen (Dr.) uit met een vijfde stal. De opzetcapaciteit van het bedrijf groeit daarmee naar 135.000 vleeskuikens. Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Familie Laarman houdt sinds 1995 pluimvee in Ruinen. In 2007 schakelde ze over van kalkoenen op vleeskuikens. “We hielden 20.000 kalkoenen. De kalkoenhouderij was een mooie tak van sport, maar de inkomsten liepen terug”, vertelt Johan Laarman. Na de omschakeling ging de pluimveehouder verder met 100.000 vleeskuikens. “We draaien lekker. Het houden van kalkoenen is erg arbeidsintensief. In de vleeskuikenhouderij is het inhuren van vreemde arbeid een stuk gemakkelijker.”

 • De nieuwe stal is 60 meter lang en 25 meter breed en biedt plaats aan zo’n 35.000 vleeskuikens. Familie Laarman mest lichte vleeskuikens. De dieren gaan weg na 36 dagen en wegen dan zo’n 2.050 gram. Uitladen gebeurt een paar dagen daarvoor, als de kuikens 1.800 tot 1.900 gram wegen.

 • Zo ziet de stal er van binnen uit. “De stal verschilt niet veel van de andere stallen op het bedrijf”, vertelt Laarman. In de bestaande stallen werkte hij jarenlang met natuurlijke ventilatie. Toen de kalkoenen weggingen en de vleeskuikens kwamen, stapte hij over op mechanische ventilatie. “Dat was een van de voornaamste verschillen.”

 • In de voorzijde van de stal bevinden zich de technische ruimte, een kantine en een hygiënesluis. Daarboven heeft Laarman een zichtruimte gemaakt. De pluimveehouder deinst er niet voor terug om burgers te laten zien waarmee hij bezig is. “We laten mensen graag zien wat we doen. Twee jaar geleden hebben we al eens een open dag voor omwonenden georganiseerd en eerder dit jaar is er een schoolklas op bezoek geweest.”

 • Vanuit de zichtruimte hebben bezoekers straks een prachtig uitzicht op de kuikens in de stal. In de zichtruimte liggen flyers en ander promotiemateriaal van het productschap. Laarman overweegt hier ook een promotiefilm te laten zien. Burgers zijn straks van harte welkom het bedrijf te bezoeken. “Het bestaande bedrijfsbord langs de weg wordt nog vervangen. Het nieuwe bord wijst mensen er straks op dat we hier een zichtruimte hebben.”

 • De zichtruimte is via een aparte ingang te bereiken. Bezoekers komen zodoende niet in de stal, waardoor de hygiëne wordt gewaarborgd. De zichtruimte sluit mooi aan op de boerderijwinkel van de familie. Verderop in deze reportage meer daarover.

 • In de stal hangen twee indirect gestookte Ermaf-heaters. “In combinatie met de warmtewisselaar is dat misschien wel wat te veel van het goede. Wij willen echter zo weinig mogelijk CO2 de stal in hebben”, vertelt Laarman.

 • De stal telt vijf voerlijnen. Laarman koos voor VDL-voerpannen.

 • Er zijn zes waterlijnen. Aan de drinklijnen hangen drinknippels van Impex. “In tegenstelling tot in de andere stallen zijn de voer- en waterlijnen elektrisch oplierbaar”, zegt Laarman.

 • Laarman koos voor een automatisch doorspoelsysteem.

 • De stalvloer loopt iets af naar het midden. Bij het reinigen van de stal verdwijnt het water gemakkelijk in de tien afvoerputjes.

 • Een warmtewisselaar neemt de minimumventilatie voor zijn rekening. Laarman is zeer tevreden over de werking van de wisselaars. “Dit is de vijfde warmtewisselaar op het bedrijf. Ze zorgen voor een goed klimaat.”

 • Dit is de stofkap aan de achterzijde van de nieuwe stal. „Als gevolg van deze kap gaat het stof naar boven. Anders was het direct op het erf van de buurman terechtgekomen.”

 • De roldeur van een van de bestaande stallen is prachtig beschilderd door een dorpsgenoot van Johan en Alida Laarman.

 • Johan en Alida Laarman hebben sinds 2000 ook een boerderijwinkel. Hier verkopen ze diverse pluimveeproducten, zoals kippenvlees, kalkoenenvlees en eieren. De pluimveehouders handelen daarbij ook in volledige barbecuepakketten. In de loop der jaren is de winkel uitgegroeid tot een goede tweede bedrijfstak. “Ik ben zelf poelier geweest, dus ik heb de nodige vleeskennis”, zegt Johan. “Achter de winkel hebben we een eigen vleesverwerkingsruimte. Daar sta ik al gauw zo’n 16 uur per week. Alida doet de verkoop in de winkel. We hebben inmiddels een mooie vaste klantenkring opgebouwd.”

 • Eens in de zes weken haalt Laarman met zijn eigen bestelbusje kalkoenenvlees uit Duitsland en kippenvlees bij een slachterij in Dedemsvaart (Ov.). Vooral ’s zomers – als het mooi barbecueweer is – en rond de kerstdagen is het extra druk. “Veel mensen eten met kerst kalkoen.” Zaterdag 1 september is er een open dag op het bedrijf van familie Laarman. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 16.00 uur welkom aan de Munnekenweg 11 in Ruinen.

Laatste reacties

 • B bob

  In 5 weken zijn de haantje 2000 gram zwaarder en dat zonder akelige groeibevorderende chemicalieen in het voer. Maak dat de kat wijs!

 • somporn

  Het wordt tijd dat die negatieveling bbob eens is een keertje bij agrarische bedrijven komt en eens echt uitleg krijgt van hoe alles in het werk gaat ipv overal
  negatieve uitlatingen achterlaten en lullen als een kip zonder kop.
  Vraag eens echt uitleg en kom dan eens met goed onderbouwde kritieken.

 • B bob

  Knap irritant als je kritiek krijgt van een man met 45 jaar ervaring in de Biologische Veehouderij. Ik heb gewoon nooit gewerkt op deze onzinnige manier en heb klanten die al tientallen jaren bij mij regelmatig op het bedrijf komen voor hun Voeding. Dan mogen ze gewoon lekker tussen de Dieren lopen want dat kan geen kwaad als je Dieren houd met een sterk immuunsysteem.
  Een plofkip valt om als je er naar wijst .

 • Flyinghollander

  Je moet je leugens wel bijhouden, je schreef eerder op een andere gedeelte van deze site iets anders.

 • B bob

  En dat gedeelte waar ik volgens jou iets anders schreef kun je zeker niet meer vinden zeker gecrachtehollander.
  Loopt de frustratie zover op dat je wanhopig probeert om mij te ontmoedigen in de hoop dat ik stop met reageren ? Ik denk dat jij jou energy veel beter kunt gebruiken voor iets dat kans van slagen heeft.

 • Tomtom1912

  Stop met plof kippen is gewoon dierenmishandeling

 • W Geverink

  Inderdaad B bob. Alleen jammer dat het bijna altijd de biologische bedrijven betreft die door ziekte worden geruimd.

 • B bob

  Totale onzin W greverink ! Ik denk dat het bij jouw ook frustratie betreft en ik kan jou alleen maar veel sterkete en wijsheid toe wensen!
  Dat laatste bedrijf was gewoon een vrije uitloopstal ( regulier ) met een beter leven ster. en absoluut geen Biologisch Bedrijf. Het beterft eigenlijk zelden een Biologisch bedrijf en dat moet pijn doen bij voorstanders van het moedwillig veroorzaken van dierenleed uit eigenbelang en hebzucht

 • B bob

  De investering zullen ze terug moeten zien te verdienen door het stallen van auto's en caravan's want de plofkip zal snel van de aardbodem verdwijnen zodra de vogelgriep echt op de mens overspringt . Daar zijn we als Mensheid echt hard naar toe aan het werken.

 • schoenmakers1

  een heel mooi bedrijf is dit, zo zouden er meer moeten komen, heel gezond en weinig risico op dierziekten doordat er geen uitloop is

 • W Geverink

  Ik heb geen kippen maar heb er wel ervaring mee. Ik vind dat de kippen in de reguliere houderij een goed leven hebben. Ik zie daarom het nut er niet van in om een slachtkuiken eerst op wereldreis te sturen voor de kop er af gaat en het opgesneden, gebakken, gebraden, geBBQ't of gefrituurd wordt. Echter als de consument vindt dat de kippen op een bepaalde manier gehouden moeten worden kunnen ze ten allen tijde stemmen met hun knip.

 • wijnbergen

  @Bbob, verdiep je eerst in de vleeskuikenhouderij voordat je ergerlijke leugens roept, er zit niets chemisch in het voer en 70% van de rondes kan zonder ab! Dit door goede hygiene en klimaat.

 • Khalid en zijn maten

  B bob ,ik denk dat de verkoop van jouw prijzige biologische vlees in Texas ook niet oneindig zal doorgaan,de Dollar word er niet sterker op ,de USA is nog lang niet uit de crisis,de aanrazende tornado's maken de graangewassen kapot,de opbrengsten van graan en mais zullen tegenvallen ,word al 3 of 4 weken voor gewaarschuwd. Dus zal het komend jaar een duur jaar worden voor alle veehouders ,dus zal ook de biologische kip duurder moeten worden om de kostprijs eruit te krijgen! Er komt een moment dat ook jouw popie-jopie gedrag een keerpunt zal krijgen..

 • B bob

  Wijnbergen, laat het liegen over aan die figuren die jullie economie naar de kloten helpen en neem het niet op voor een sector waar verschrikkelijke practijken achter gesloten deuren moeten plaatsvinden .
  Khalid, Ik produceer zoals elke Echte Biologisch Dynamische Boer al het voeder zelf en heb voor de komende jaren ruim voldoende in de buffers. De welgestelden in the States vragen niet hoeveel een van mijn Producten kost maar zijn alleen geintreseerd in Qualteit .

 • maartje gussinklo

  Johan en Alida Laarman, jullie bedrijf ziet er mooi uit. Ook goed dat jullie actief bezig zijn om de (letterlijk) de deuren van het bedrijf open te stellen.

  B bob, kun je nou niet voor 1 keer positief reageren op iets wat je ziet/leest? Ik kom je naam iedere keer tegen en steeds ben je negatief. Biologisch is niet het enige wat goed is! Alle pluimveehouders proberen op hun manier een boerderij te houden. ALs jij zo nadrukkelijk negatief aanwezig bent, trek je de hele discussie uit zijn verband. Het gaat constant over jouw standpunten en niet over het onderwerp wat is aangehaald!

 • mazzel1

  B bob. Wanneer nodig je ons eens uit op je bedrijf? Ik wil jouw bedrijf ook wel eens zien. Mag je ook bij mij komen kijken en kun je zien op welke gezonde, efficiente manier wij kuikenvlees produceren zonder chemische toevoegingen e.d. Je mag mijn lijst van de behandeldagen zien maar dan wil ik ook de jouwe zien.

 • B bob

  Mazzel, als je aangeeft wanneer je op Dallas airport bij the central Meetingpiont staat stuur ik een van mijn werkers om jou/jullie op te halen. Denk niet dat ik alle informatie ga delen maar je mag wel even kijken in de stal. Hoe een Nederlandse veehouder zijn zaakjes regelt boeit me bar weinig want alles wat niet Strikt Biologisch is vind ik het achterhaald. Efficientie is een belangrijk woord voor ondernemers in de Bio-industrie maar bij mijn Familie heeft 'tevredenheid ' die positie.

 • mazzel1

  Zo B bob, dus je zit in The States. Toevallig ben ik daar dit voorjaar nog geweest en heb daar enkele waaronder ook biologische bedrijven bezocht (Atlanta). Wat ik daar gezien, gehoord en gelezen heb durf ik maar amper te vertellen. Nu snap ik ook hoe jij aan die ongenuanceerde opmerkingen over toevoegingen e.d. komt; dat is daar gemeengoed. Ook het ontsmetten van vlees aan de slachtlijn e.d. is daar maar heel gewoon en de pluimveehouder is daar inderdaad slaaf van de integratie. Kom eerst maar een keer bij ons kijken; je zult niet weten wat je ziet.
  PS Kun je niet slapen omdat je midden in de nacht (plaatselijke tijd) reageert?

 • l coumans

  nou mazzel ik denk dat je niet bent geweest anders wist je wel van het tijd verschil

 • B bob

  Er is een wezelijk verschil tussen USDA organic en de Puur Biologische sector Mazzel. USDA Organic houd in da je zoveel mogelijk zonder gif werkt en dan krijg je altijd mensen die er een $#%%@#$% zooi van maken.
  Dat is de reden dat onze producten wel heel populair zijn . Gewoon ALTIJD fatsoenlijk blijven werken is belangrijk.
  Slapen doe ik zo weinig mogelijk omdat ik verschrikkelijk geniet van het Leven.

 • boerepower

  doe dan ff wat nuttigs in je vrije tijd in plaats aandacht te vragen op de boerderij site bij ieder verhaaltje van de pluimveehouderij zie ik jou naam staan met zon onnozel verhaal...

 • mazzel1

  Goed lezen coumans

 • boerepower

  ^^^dat verhaaltje 2 naar boven is voor die posentiefe bob..

 • B bob

  Boerepower, natuurlijk is het beter dat er geen negatieve berichten van mij verschijnen van mijn hand op deze website !!! Dan kun je als eensgezinde reguliere boeren onder elkaar lekker schelden op de maatschappij en voorbij gaan aan de realiteit. Als het zo doorgaat heb je in Nederland straks geen bestaansrecht als kleine ondernemer. Waarom zijn de Boeren de afgelopen 2 weekenden zo mak thuis gebleven ?? Hebben jullie eigenlijk geen reden tot klabgen of is het geestelijk niet meer op te brengen op actie te voeren ??

 • B bob

  ^^^Ik heb het hierboven natuurlijk over die walgelijke AH vertoning Boerenpower.

 • boerepower

  hahah nee grapjas, wie maakt hier nou de meeste onrust met de meest onzinnige reachties??

 • B bob

  Als je echt geen lering kan trejkken uit mijn reactie's heb je waarschijnlijk niet echt het verstandelijk vermogen om jezelf staande te houden in de moderne Maatschappij ! Boerenverstand!

 • janmoed

  Albet Hijn steelt van ons ze betalen slecht en ver kopen duur aan consumenten meer als 10 x de prijs die de boer krijgt enbio boeren zijn onder kruiper s uit noot. Wat ze kunnen ook niet leeg staan.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.