Pluimveehouderij

Foto & video 4257 x bekeken

Wederopbouw en uitbreiding na hevige brand

Een brand verwoestte vorig jaar een deel van het fruit- en pluimveebedrijf van Bert en Petra Vernooij in ’t Goy. De wederopbouw en uitbreiding is bijna klaar. Op 28 juli is er een open dag op het bedrijf.

Foto

 • Bert en Petra Vernooij hebben een fruit- en pluimveebedrijf in het Utrechtse ’t Goy. De datum 17 mei 2011 staat voor eeuwig in hun geheugen gegrift. Op die dag gebeurde namelijk datgene wat veel veehouders vrezen: een hevige brand verwoestte een deel van het bedrijf. Ruim 20.000 kippen kwamen daarbij om het leven. De afgelopen maanden werd hard gewerkt aan de wederopbouw en de al geplande uitbreiding van het bedrijf. Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Fruit- en pluimveebedrijf Vernooij bestaat uit 27 hectare appels en peren en 135.000 legkippen. Op de thuislocatie in ’t Goy heeft het bedrijf een vergunning voor het houden van 62.000 legkippen in twee stallen. In de nieuwe volièrestal is plaats voor 37.000 kippen. De bestaande stal uit 2008 is ingericht met verrijkte kooien van Meller. Op de tweede locatie in Wijk bij Duurstede houdt het bedrijf nog eens 73.000 legkippen in verrijkte kooien.

 • Rechts op de foto is de woning van Bert en Petra zichtbaar. Op de plek waar nu een schutting staat, stond vorig jaar nog de gevel van het voormalige fruitkoelhuis. Dit bedrijfsgebouw ging in vlammen op. De woning bleef door een gunstige windrichting maar net gespaard. „Alles wat mijn vader in zijn werkbare leven heeft opgebouwd, was in nog geen halfuur tijd foetsie. Het was erg droog en met veel brandbare materialen was er geen houden aan”, zegt Bert Vernooij. De brand werd veroorzaakt door de hitte van een grasmaaier. Deze machine werd na het maaien in een schuur gezet, waarbij de hete uitlaat per ongeluk tegen een pallet met eierdoosjes aankwam.

 • Rechts op de achtergrond is de nieuwe pluimveestal zichtbaar. De ravage na de brand was enorm. „De helft van het aantal kippen was weg, net als de fruitloods. Hoewel de afhandeling met de verzekering goed geregeld is, hebben we toch een jaar in de rotzooi gezeten. Dat gaat je flink tegenstaan. Wat mij betreft waren we nog eerder met de wederopbouw van start gegaan”, vertelt Bert Vernooij. Saillant detail: Vernooij is zelf actief bij de vrijwillige brandweer. De jongens die de brand op zijn bedrijf blusten, kent hij van haver tot gort. „Dat was heel apart. Ik had bij wijze van spreken zo mee kunnen helpen.”

 • Dit multifunctionele gebouw wordt gebruikt voor zowel de fruittak als de pluimveetak. In dit gebouw wordt het fruit gesorteerd en gekoeld. Er is een conditioneringscel voor gereed product. Fruit en eieren gaan via twee laaddocks de vrachtwagens in (rechts). Het nieuwe eierlokaal bevindt zich ook in dit gebouw, net als de werktuigenloods en een kantine. Overal wordt gewerkt met vloerverwarming. „Daarvoor gebruiken we de warmte die vrijkomt bij de koelinstallatie”, zegt Bert Vernooij.

 • In de nieuwe fruitsorteerloods wordt nog hard gewerkt aan de laatste loodjes. Op de achtergrond zijn de koelcellen zichtbaar. Die hebben ieder een inhoud van 135 ton. Het fruitbedrijf voldoet straks aan de hoogste standaard (British Retail Consortium) „We zijn straks BRC-gecertificeerd. Daarvoor moet je aan allerlei strenge eisen voldoen.”

 • In de drukste weken van het jaar zijn er zo’n 15 mensen aan het werk in de fruitsorteerloods. Een deel van de appels en peren wordt geëxporteerd. „Het fruit gaat naar allerlei landen en gebieden zoals Duitsland, Engeland, Scandinavië en Rusland”, vertelt Bert Vernooij.

 • In het nieuwe eierlokaal staat een Mopack 100 en een palletiseerrobot van Fiduco. „We hebben een jaar lang eieren gesorteerd in een tent. Daar was het vaak koud en nat. Dan is dit veel beter”, zegt Petra Vernooij met een glimlach.

 • Begin juni is het nieuwe eierlokaal in gebruik genomen. Bert en Petra Vernooij werken straks met kippen van twee leeftijden. De arbeid zetten ze samen met twee parttimers rond. Voor de pieken van de fruittak worden Oost-Europese seizoenarbeiders ingehuurd. Die overnachten op het bedrijf. „De combinatie van fruit en kippen vind ik perfect. Ik zou niet zonder een van beide takken willen”, zegt Bert Vernooij.

 • Deze eierband komt uit de bestaande stal. De eierband van de nieuwe stal moet nog worden aangelegd. De kippen van broederij Het Anker komen begin augustus de stal bevolken.

 • De nieuwe etagestal is 46 meter lang en 29 meter breed. „Ik had liever een langere, smallere stal gehad. Dat was €1,5 tot €2 per dierplaats goedkoper geweest. Bouwbloktechnisch was dat niet mogelijk”, zegt Vernooij. De ondernemer raamt de bouwkosten op €30 per dierplaats. Dat is inclusief de mestdroger, de robot en de inpakker. „Die gebruik ik ook voor de andere stal. Als je puur naar de nieuwbouw van de stal kijkt, kom je uit op zo’n €27 per dierplaats”, aldus Vernooij.

 • De stal is ingericht met volières van Fienhage. „Ik heb me laten adviseren door de broederij. Daarnaast kijk je natuurlijk naar het financiële plaatje. Voor ons is het de eerste keer dat we scharrelkippen gaan houden. Ik wil het wiel niet opnieuw uitvinden. Gezien de omvang van ons bedrijf wil ik zonder al te veel problemen kunnen werken met een systeem dat zich bewezen heeft.”

 • Dit is de inpandige mestdrooginstallatie. Vernooij koos voor een VDL-platendroger. Het onderste staldeel telt daardoor met zes systeemrijen een rij minder dan de bovenste helft van de stal. De ventilatielucht van beide staldelen komt hier bij elkaar en wordt gebruikt voor de mestdroging. In de toekomst kan Vernooij daardoor gemakkelijk een luchtwasser plaatsen, mocht dat nodig zijn.

 • In deze stellage aan de achterzijde van de stal is plek voor twee keer twee mestcontainers. De mest gaat naar BMC Moerdijk van coöperatie DEP. De mest in Wijk bij Duurstede gaat naar Hubun.

 • Dit is de bestaande pluimveestal, die is ingericht met verrijkte kooien van Meller (negen lagen hoog).

 • Bij het bedrijf hoort 27 hectare fruit. Het bedrijf heeft 19 hectare in eigendom en pacht 8 hectare. De eigen grond ligt direct achter de pluimveestallen.

 • Door het regenachtige weer groeit het fruit goed. Bert Vernooij zou graag zien dat er nog een flinke zonperiode volgt. „Smaaktechnisch kun je beter zonnig weer hebben.” Schade door slechte weersomstandigheden is voor rekening van de ondernemer. Wel heeft Vernooij een hagelschadeverzekering.

 • Voor seizoenarbeiders zijn nieuwe voorzieningen gemaakt. Links is een gemeenschappelijke ruimte met een keuken en een woonverblijf. Rechts zijn op de benedenverdieping vijf slaapvertrekken gemaakt. Op de bovenverdieping is het mogelijk om dit in de toekomst ook te doen. Familie Vernooij mag op hun bedrijf gedurende 9 maanden 10 mensen huisvesten. Voor de seizoenspiek (12 weken) is een vergunning afgegeven voor het huisvesten van 25 mensen.

 • Dit is de legpluimveestal in Wijk bij Duurstede. Op de locatie in ’t Goy houdt het bedrijf op 28 juli aanstaande een open dag. Belangstellenden zijn dan tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan het Groenedijkje 7a in ’t Goy. Het is raadzaam om Beusichemseweg 58 in te tikken in het navigatiesysteem en vervolgens de eigen weg naar het bedrijf te volgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.