Pluimveehouderij

Foto & video 5310 x bekeken 1 reactie

Vleeskuikenstal met ledverlichting

Cor en Michiel van Harten nemen in Fochteloo (Fr.) hun vijfde vleeskuikenstal in gebruik. Zaterdag 9 juni is er open dag op het bedrijf.

Foto

 • Cor (62) en Michiel (27) van Harten breiden hun vleeskuikenbedrijf in het Friese Fochteloo uit met een vijfde stal. Het totale aantal vierkante meters staloppervlak op het bedrijf groeit daarmee tot 8.800. Vader en zoon Van Harten hebben een milieuvergunning voor het houden van 180.000 vleeskuikens. Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Cor van Harten kocht deze locatie in 1986. Er stonden toen al vijf vleeskuikenstallen voor in totaal 100.000 kuikens. In de loop der jaren werd de milieuvergunning twee keer uitgebreid en werden oude stallen gesloopt en vervangen en/of gerenoveerd. De nieuwe stal is links op de foto te zien.

 • De achterzijdes van de vijf stallen. De stallen hebben verschillende afmetingen. De nieuwe stal – uiterst rechts op de foto – is 80 meter lang en 25 meter breed. De achterste stal is 117,5 meter lang en 20 meter breed.

 • Dit is de stofkap achter de nieuwe stal.

 • Een kijkje in de stofkap. Het dorp Fochteloo bevindt zich ruim 200 meter van het vleeskuikenbedrijf van Van Harten. De dorpelingen kijken uit op de stofkappen van de stallen.

 • De stofkappen van de andere stallen worden binnenkort vervangen.

 • Dit is de nieuwe, dubbele warmtewisselaar van Plettenburg. Zowel de nieuwe stal als een van de bestaande stallen wordt op deze wisselaar aangesloten. „Deze warmtewisselaar bestaat uit twee aparte delen”, vertelt Michiel van Harten.

 • De nieuwe stal is al aangesloten op de warmtewisselaar. Bij de bestaande stal moet dit nog gebeuren, zoals op de vorige foto zichtbaar is.

 • In beide delen van de warmtewisselaar zit een extra kachel.

 • Links wordt de warme stallucht door de warmtewisselaar afgezogen. Rechts gaat de geconditioneerde buitenlucht vanuit de warmtewisselaar de stal binnen. Dat gebeurt via twee luchtbuizen, die ieder een helft van de stal beluchten.

 • Op deze foto is goed te zien dat de lucht van de linker buis naar de mestbeluchting gaat. De rechter buis gaat naar de andere zijde van de stal. Ook daar gaat de lucht naar de mestbeluchtingsbuis.

 • Een overzichtsfoto van de stal. Er hangen acht drink- en zes voerlijnen. De vleeskuikenhouders kozen voor LAE-pannen.

 • Close-up van een van de twee mestbeluchtingsbuizen in de stal. Vader en zoon Van Harten hebben goede ervaringen met de wisselaars van Plettenburg. Ook in twee andere stallen zorgen die voor mestdroging en ammoniakreductie. „Bij andere systemen wordt de geconditioneerde lucht vanuit de nok met steunventilatoren verplaatst. Met deze wisselaar werkt dat heel anders. Wij hangen de twee beluchtingsbuizen straks op ruim een meter hoogte. Bij het schoonmaken van de stallen kunnen we ze weer omhoog lieren”, vertelt Michiel van Harten.

 • Op de waterlijnen zit een automatisch doorspoelsysteem.

 • Close-up van een van de luchtinlaatventielen.

 • De stal wordt verwarmd met vier Priva-heaters.

 • In combinatie met de goed geïsoleerde stalwanden denkt Van Harten gaskosten te besparen. Bouwbedrijf FAS in Augustinusga vroeg patent aan op de zelf ontwikkelde stalwandpanelen. Die 20 centimeter dikke wanden bestaan uit twee lagen kunststof met daartussenin een laag piepschuim. De RC-waarde ervan is 5,50.

 • Van Harten koos voor ledverlichting van Led Factory. Met deze lampen denkt hij zijn stroomkosten flink te reduceren. „Ik verwacht dat we daarmee 50 procent energie besparen”, vertelt Cor van Harten. De vleeskuikenhouder heeft vijf jaar garantie op de lampen. Zaterdag 9 juni is er open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan West 5 in Fochteloo.

Eén reactie

 • liesdeboed

  Harelijk Gefeliciteerd ,Wat een geweldige mooie stal.
  Mijn wens is! dat jullie er een goede dikke boterham met wat er op, zullen verdienen.
  vr.groet van Lies de Boed

Of registreer je om te kunnen reageren.