Pluimveehouderij

Foto & video 4267 x bekeken

Driedelige opfokstal met biologische luchtwasser

Martien Broekhuizen richtte zijn kooistal in als opfokstal en bouwde aan beide zijden een staldeel bij. De stallucht wordt gewassen door een biologische luchtwasser.

Foto

 • Martien Broekhuizen (44) heeft in Kootwijkerbroek (Gld.) een pluimveebedrijf met twee stallen. Tot vorig jaar hield hij 60.000 opfokhennen en 30.000 leghennen (in kooien). Broekhuizen richtte zijn kooistal in als opfokstal en bouwde aan beide zijden een staldeel bij. De pluimveehouder gaat straks verder met 132.000 opfokhennen. Foto’s en tekst: Bouke Poelsma

 • Dit is de voormalige kooistal. Deze is omgebouwd tot opfokstal en ingericht met het Nivo Varia-opfoksysteem. De stal is 90 meter lang. Het middelste deel van de stal is 18 meter breed. Aan beide zijden van de stal is een stuk bijgebouwd. Deze staldelen zijn beide 9,5 meter breed.

 • Dit is de achterzijde van het bedrijf. Links is de bestaande opfokstal zichtbaar. Deze stal werd zeven jaar geleden in gebruik genomen. Rechts op de foto is de grote opfokstal zichtbaar. Die heeft een biologische luchtwasser van Devrie.

 • „We zitten hier in de bebouwde kom van Kootwijkerbroek. Het is voor mij daarom belangrijk om geur te reduceren. Dat lukt het best met een biologische wasser”, vertelt Broekhuizen over zijn keuze. De pluimveehouder zag af van mestbanden met een beluchtingssysteem. „Die had hij anders wekelijks moeten afdraaien. Broekhuizen heeft ook bewust voor arbeidsbesparing gekozen”, zegt opfokbegeleider Ron Agterberg van Verbeek Broederij en Opfok.

 • Een overzichtsfoto van de stalinrichting. Martien Broekhuizen heeft meer affiniteit met opfokhennen dan met legkippen. „Het beleid van Verbeek is er bovendien op toegespitst geen legkippen en opfokhennen op één locatie te hebben. Verbeek acht leeftijdsverschillen per opfoklocatie te risicovol, met name vanwege uitbraken van het beruchte schijnlegsyndroom. Dat is een zeer virulente IB-stam, die op jonge leeftijd de eileider aantast”, zegt Agterberg.

 • De Portaalstellingen zijn geplaatst op lage betonwandjes. De praktisch ingestelde Broekhuizen wil daarmee voorkomen dat het opfoksysteem schade oploopt bij het schoonmaken van de stal.

 • Het laden van hennen gebeurt met rolcontainers. Stalen beugels langs de zijwanden moeten voorkomen dat bij het laden en lossen schade wordt toegebracht aan de zijwanden.

 • De opfokstal bestaat uit drie delen. Het middelste staldeel is de voormalige kooistal. Aan weerskanten zijn staldelen bijgebouwd. In het middelste deel is plek voor 40.000 opfokhennen. In de aangebouwde delen is plek voor twee keer 16.000 hennen. De drie staldelen worden afzonderlijk van elkaar geventileerd. „Het zijn in feite drie aparte stallen in één. We kunnen zo verschillende rassen houden voor verschillende klanten, die vaak weer met specifieke entschema’s werken. Qua planning past deze indeling ons ook beter dan één grote stal”, vertelt Ron Agterberg.

 • Dit zijn de inlaatventielen in een van de twee aangebouwde staldelen. De inlaatventielen van het middelste staldeel zitten hoog in de zijwanden (zie vorige foto). In het middelste staldeel komt de lucht binnen aan twee kanten. Op de tweede foto van deze serie is nog het best zichtbaar dat er aan beide stalzijden nog net ruimte is voor de luchtinlaat.

 • Close-up van een van de Flash-inlaatventielen. De ingebruikname van de opfokstal laat nog even op zich wachten, al zijn er vogels die daar anders over denken.

 • Het voeren gebeurt straks vanuit het midden van de stal. Zo kan Broekhuizen de hennetjes in de verschillende staldelen in korte tijd allemaal voeren.

 • De drinklijnen zijn voorzien van een automatisch doorspoelsysteem.

 • In het begin van de opfokperiode hangt deze drinklijn nog net boven de beun. Later wordt deze drinklijn omhoog gelierd. Zo leren de hennetjes de hoogte in te gaan. „Dit aangeleerde gedrag stimuleert het verticaal bewegen van de jonge hennen door het systeem , een groot voordeel voor de toekomstige legperiode in allerhande systemen”, vertelt Agterberg.

 • De jonge hennetjes willen in het begin nog wel eens moeite hebben om water op te nemen via de drinknippels. Deze drinkbakjes – verspreid over de drinklijn – bieden dan uitkomst. Ze worden alleen ingezet in de eerste weken van de opfokperiode.

 • In de bestaande opfokstal op het bedrijf wordt hard gewerkt om kunststof roosters van de ‘basisbeun’ te vervangen. Deze roosters worden in de nieuwe stal hergebruikt voor de uitklapbare plateaus van het Nivo Varia-systeem.

 • Alle drie staldelen zijn aangesloten op de biologische luchtwasser.

 • Dit is de eindgevel van het middelste staldeel.

 • Hier wordt de lucht uit een van de twee buitenste staldelen afgezogen.

 • De ventilatoren worden nog geplaatst.

 • In de voorgevel van de stal zitten enkele lichtdichte luchtinlaatventielen. Bij extreem warm weer kan Martien Broekhuizen deze inzetten.

 • Een houtkachel neemt een groot deel van de verwarming van de bestaande stal voor zijn rekening. De twee silo’s zijn gevuld met houtpallets. In de toekomst gaat de pluimveehouder houtsnippers gebruiken. „De huidige kachel heeft niet genoeg capaciteit om straks beide stallen te verwarmen. We breiden de capaciteit daarom uit naar 600 kW. Met indirect gestookte heaters op propaangas vullen we de energiebehoefte aan”, zegt Martien Broekhuizen. De pluimveehouder denkt straks op jaarbasis tussen 60 en 80 ton houtsnippers nodig te hebben. Ook het woonhuis wordt aangesloten op de houtkachel.

 • Vrijdag 15 juni is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 17.00 uur welkom aan de Veluweweg 188 in Kootwijkerbroek.

Of registreer je om te kunnen reageren.