Pluimveehouderij

Foto & video 6175 x bekeken 1 reactie

Patiostal in gebruik

De eerste particuliere patiostal in Nederland is onlangs in gebruik genomen bij familie Stroo in Slootdorp (N.-H.).

Foto

 • De patiostal van familie Stroo in het Noord-Hollandse Slootdorp is een paar weken in gebruik. De open dag op zaterdag 31 maart werd goed bezocht. Familie Stroo verwelkomde zo’n 1.000 belangstellenden. „Ze kwamen uit alle windrichtingen. Er waren zelfs mensen uit Duitsland, België, Denemarken en Engeland”, vertelt Jandavid Stroo. Foto’s: Fotostudio Wick Natzijl, tekst: Bouke Poelsma

 • Aan de voorgevel van de stal hangt het nieuwe bedrijfsbordje, dat de maatschap op de open dag kreeg overhandigd. Met de ingebruikname van de patiostal is het werkritme op het bedrijf volledig veranderd. „We moeten nu iedere maand broedeieren inzetten, eiertrays uithalen, kuikens overzetten, twee keer uitladen, wegladen en schoonmaken”, zegt Peter Stroo.

 • Een schematisch overzicht van de patiostal. De stal telt twee systeemrijen. Die hebben allebei zes leeflagen. Er is plek voor 80.000 dieren. „Het overzicht is anders. In reguliere stallen kun je alles in een keer overzien. Hier heb je te maken met meerdere leeflagen, al kun je de kuikens wel goed zien”, zegt Stroo.

 • Een overzicht van het middenpad tussen de beide systeemrijen.

 • Vanuit de kantine/kantoorruimte heeft Stroo prachtig zicht op de kuikens. „Het ziet er zeker prachtig uit. Ik kan er echter nog niet optimaal van genieten. Het is een drukke periode. We moeten ons het werken in deze stal eigen maken en leren omgaan met de nieuwe voer- en klimaatcomputers.”

 • Bezoekers hoeven niet de stal in om de kuikens te kunnen zien. Het is nu nog te vroeg voor de eerste technische cijfers. Peter Stroo wil die ook niet eerder dan over een jaar prijsgeven. „Voor een eerlijk beeld moet je het over een langere periode bekijken.”

 • Het valt Stroo op dat de kuikens erg vitaal zijn. „De kuikens kunnen veel hebben. Ze kruipen uit het ei en hebben meteen voer en water. De ideale temperatuur en het lage CO2-gehalte spelen ook een belangrijke rol”, stelt Stroo, die ervoor waakt het systeem de hemel in te prijzen. „Daar is het zeker nog te vroeg voor. Maar wij hebben niet zonder reden voor dit systeem gekozen.”

 • Deze kuikentjes zijn zes dagen oud. De broedeieren werden op een dinsdag geplaatst. Het gros van de eieren kwam woensdag en donderdag uit. „Dat was een aparte ervaring. Ik liep door de stal en hoorde alsmaar van die plofgeluiden van kuikentjes die in het strooisel vielen. Dat gebeurt in een fractie van een seconde, dus je ziet het zelden gebeuren”, vertelt Jandavid Stroo.

 • „Wat dierenwelzijn betreft is het toch een voordeel dat je geen kuikentransport meer hebt van de broederij naar het vleeskuikenbedrijf”, stelt Peter Stroo, die ook zijn medicijngebruik flink denkt te kunnen slinken. „Als je ergens antibioticavrij moet kunnen werken, is het hier.”

 • In de stal hangen drie controlekarren aan een rails. Die werken inmiddels elektrisch en hoeven niet meer handmatig aangeduwd te worden. „Dit is een genot. Handmatig aanduwen was geen doen”, zegt Stroo. De vleeskuikenhouder is ’s ochtends zo’n 2,5 uur bezig met de uitgebreide selectieronde. Zijn vrouw Marga doet de controleronde in de twee grondstallen op het bedrijf.

 • Dit is de achterzijde van de stal. Nadat de kuikens uit hun ei zijn gekropen, worden hier de trays met eierdoppen verzameld. Na een week of drie worden de banden van de systeemrijen vervolgens afgedraaid om de kuikens over te zetten naar de twee grondstallen.

 • Deze constructie is in hoogte verstelbaar, zodat alle kuikens gemakkelijk op deze groene band komen. Het afdraaien van een etage duurt een klein kwartier.

 • Via deze tussenschacht gaan de kuikens vanuit de patiostal naar de grondstallen.

 • Tussen grondstal 1 en 2 is geen overdekte gang gemaakt. Via deze transportband met overkapping gaan de kuikens veilig en droog naar de tweede grondstal.

 • Het overzetten van de kuikens was even wennen, erkent Stroo. Dit proces moet hij de aankomende keren perfectioneren. „Je moet toch 80.000 kuikens over twee stallen verdelen. Dat vergt tijd en mankracht. Ik denk dat het in vier uur kan”, zegt Stroo, die zijn kuikens natuurlijk niet te lang zonder water en voer wil laten zitten.

 • Om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken en voldoende tijd te hebben voor schoonmaakwerk, laadt maatschap Stroo de kuikens weg op 45 dagen. Het schoonmaakwerk in de patiostal viel niet tegen, vertelt Jandavid. „Met drie man kunnen we de patiostal in twee dagen schoonmaken.”

 • Met behulp van twee van dit soort banden worden de kuikens in de grondstallen verdeeld. Deze banden zijn zo’n 70 meter lang. Dit is de derde en voorlopig laatste reportage over de patiostal op dit bedrijf. De twee eerdere reportages – met meer achtergronden over het bedrijf en de werking van het klimaatsysteem – zijn hier en hier te bekijken.

Eén reactie

 • liesdeboed

  Fam Stroo
  Hartelijk Gefelicieert met deze nieuwe modernste uitbreiding,van jullie bedrijf.
  Hierbij wens ik jullie VEEL SUCCES. Een prachtige stal

Of registreer je om te kunnen reageren.